Transitie naar een olie arme toekomst

Onderstaand filmpje laat nog eens duidelijk zien wat de economische crisis en het einde van goedkope fossiele brandstoffen inhouden voor de wereld. Daarnaast laat het ook zien dat dit niet per se een recept is voor drama en rampspoed maar als we het slim aanpakken kunnen we er juist een mooiere toekomst voor maken wat meer respect heeft voor de medemens en de grenzen van moeder natuur.

 

Op de website doingitourselves.org meer over dit filmpje en mogelijkheden om zelf aan de gang te gaan met de transitie.

Aanverwante artikelen en informatie:
-) Wat als de Euro zou instorten?
-) Permacultuur in Nederland en omgeving
-) Transition Towns met Rob Hopkins
-) Tegenlicht – Power to the People
-) De gemakkelijke moestuin
-) De toekomst van onze economie deel 12 & 3
-) 3 praktische oplossingen voor meer economische veerkracht
-) Goedkoop op wereldreis, 3 strategieën

 

10 gedachten over “Transitie naar een olie arme toekomst”

 1. Dit filmpje heeft een duidelijke boodschap over hoe we met elkaar zijn omgegaan in een fout systeem, gedreven door materialisme en het idee dat de bomen naar de hemel konden groeien. Verder vindt ik het een interessante keuze, door  eenvoud in de duiding van wat er mogelijk gedaan kan worden. Permaculturen, minimalisering van grondstoffen en energiegebruik kan zeker werken. Nu nog de machokoppeling eigenwaarde/bezit, en de behoefte aan macht loslaten.  

  1. Dat is makkelijk gezegd Antares, maar de meeste mensen zijn reeds veroordeeld tot schuldslavernij en hebben geen andere optie dan zich te laten misbruiken voor hun maandelijkse loonstrookje.

   De massa laat zich ook makkelijk misleiden en heeft nog steeds niet door wat er werkelijk aan de hand is. Zo ook dit filmpje dat de schuld legt bij het kapitalisme. Het punt is nu juist dat er sinds 1971 geen kapitalisme meer bestaat. Er is werkelijk geen markt te vinden die niet gemanipuleerd wordt door overheden en banken.

   Olie, is de belangrijkste drive geweest voor economische groei. Door de olieprijs kunstmatig laag te houden t.o.v. andere energiebronnen hebben we een kunstmatige economie gecreeerd die nu op instorten staat. 

   In een ander draadje heb ik reeds beargumenteerd hoe dit in elkaar steekt.

   Olie = goud 

   Oliecontracten worden afgerekend in goud of de tegenwaarde daarvan in dollars. Voor 1 ounce goud koop je nogsteeds 15 vaten ruwe olie. Door de goudprijs in dollars te onderdrukken dmv verkoop van goud op de open markt en papiergoud te verkopen op de termijnmarkt blijft de prijs van olie in dollars laag.

   Alleen dit spelletje staat nu op instorten omdat steeds meer landen en investeerders geen papiergoud meer willen maar het echte spul. Alleen de FED kan dit goud niet leveren omdat dit de afgelopen decennia verkocht is.

   Als de goudstandaard nog intact was gebeleven en het kapitalisme had gezegevierd boven het corporatisme dan was olie al veel te duur geweest en waren we al lang en breed overgestapt op duurzame energie.

   Kapitalisme zorgt er juist voor dat er goede investeringen gedaan worden en de planeet niet verkracht kan worden.

   1. Het had ook heel wat mensenlevens gescheeld want de VS/VN financiert hier haar oorlogsmachine ook mee. Zo betaald de hele wereld mee aan deze moordpartijen van de VS… Ik moet zeggen dat ik het een zeer ingenieus en knap in elkaar gezet systeem vind om zo hele kuddes voor je kar te spannen. 

    Jammer alleen dat het systeem dan voor zulke trieste doeleinden wordt gebruikt. Als je al dit geld en de menselijke arbeid erachter in zou zetten voor zaken die goed zijn voor het voortbestaan van alle mensen dan kunnen we als mensheid heel hard vooruit volgens mij. 

    Ik kan me trouwens niet ontworstelen aan de invloed van de Rockefellers hierin, hou de hele wereld verslaafd aan de olie, neem zelf waar nodig met geweld de controle over de oliebronnen over zodat je je monopolie/cartel en dus je imperium instand kunt houden/uitbreiden en verdienen maar. Een zichzelfversterkend systeem bijna.

    Eentje die overigens doorbroken wordt door jezelf onafhankelijk(er) te maken van fossiele brandstoffen. 

    Voor de liefhebber bekijk ook eens deze module uit The Liberty Academy over de precieze invloed van de Rockefellers in de VS. 
    Module 3: Who Controls Us? 

    En in dit artikel komt het ook naar voren, hoe de VS ontwikkelingsgeld weggeeft aan semi-dictatoriale regiems die er wapens van kopen bij de VS die ze vervolgens gebruiken om de eigen bevolking eronder te houden…
    -) Het militair industrieel complex 

    Het is bijna triest simpel hoe de hele poppenkast werkt en mensen zouden er ook zo doorheen zien als ze de juiste informatie zouden hebben… 

    Nou ja, op zich is het niet zo erg dat dat systeem gaat instorten, wel handig als mensen dan elektrische scooters op zonne-energie hebben :-) 

 2. Beste visionairs, het filmpje bekeken en beluisterd en het geeft duidelijk aan, zoals Andre het al verwoorde, dat het een duidelijke boodschap heeft. Het probleem m.i. is, waar ga je beginnen, eerst bij je zelf enof eerst op mondiaal niveau? Zowel het ene enof de andere mogelijkheid heeft zijn eigen problematiek om dit te verwezenlijken. De mensheid wil eigenlijk alleen maar vooruit, een paar stappen terug zetten, is haast niet mogelijk en alleen mogelijk onder dwang. Dat zit ingebakken in onze genen. M.a.w. om deze huidige crisis om te zetten in een positief gedachtengoed, heb je een boel wilskracht voor nodig en daar schort het bij ons mensen nog wel vaak aan. We zouden dus ons zelf moeten ontworstelen aan het begrip kuddedier en meer moeten richten op het gegeven van zelfstandig denken. Dat vergt tijd, heel veel tijd. Maar het is mogelijk, door de kracht van het positief denken te ontplooien, zowel voor de gemeenschap en voor ons zelf. Mvg, Paul. ;)

  1. Een permacultuur principe is work where it counts, en meestal is dat zo dicht mogelijk bij jezelf in de buurt, en waar je zelf direct controle en invloed over hebt. En vergeet ook niet dat de kudde niet eerst moet bewegen voordat jij wat kunt doen. Mensen laten zich gemakkelijk verlammen door de kudde. En dat wordt ook optimaal uitgebuit. Zie eventueel over het hoe en waarom de vierde modulde van The Liberty Academy

   Module 4: Psychological Control

   En om dan te kijken waar jezelf wilt beginnen vind ik de piramide van Maslow altijd nog erg goed. Bekijk op welke manier je aan je basisbehoeften kunt gaan voldoen op een manier zodat je minder olie afhankelijk bent en meer verkracht ontwikkeld op deze punten. Ik ga meestal terug naar de basis van voortbestaan om te kijken waar ik eventueel wat kan doen. :-) Zie ook dit artikel, in het licht van voortbestaan. 
   http://mensenrechten.org/opinie.php?oid=39 

 3. Kritiek op het filmpje moet ook kunnen. Er wordt een hoop gesteld in het fimpje, waarvan ik twijfel of het wel zo simpel gesteld kan worden. Ja, er zit wel een mooie kern in, een mooie boodschap die m.i ook niet hoeft te kloppen.

Laat een reactie achter