Het periodiek systeem Niobium (Nb)

Een serie artikelen over de verschillende elementen. De legoblokjes waarmee wijzelf, onze aarde en de materie van het universum is opgebouwd hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen. In deze serie gaan we stap voor stap langs elk element en kijken we wat voor zinvolle zaken de wikipedia erover te zeggen heeft, met daarnaast een interessant filmpje van de universteit van Nottingham waarmee verschillende experimenten met het betreffende element worden gedaan.

Vandaag nummer 41 van de 118 elementen, Niobium (Nb).

Klik hierop om naar de wikipedia versie te gaan waarbij je gemakkelijk naar de verschillende elementen kunt doorklikken

 

Toepassingen

De belangrijkste toepassing van niobium is bij de productie van sommige roestvrije staalsoorten. Daarnaast wordt niobium op kleine schaal gebruikt voor andere toepassingen:

  • In nucleaire installaties voor het afvangen van losse neutronen.
  • De blauwachtige kleur maakt het een gewild metaal voor sieraden zoals armbanden, oorbellen en body piercings.
  • Het materiaal wordt gebruikt als doping voor titaandioxide om de conductiviteit van dit materiaal te verhogen.
  • Niobium wordt in combinatie met nikkel en kobalt gebruikt in legeringen voor raketmotoren, straalmotoren en andere installaties die grote temperatuursverschillen te verwerken krijgen.

Verder vindt niobium toepassing in supergeleiders.

Opmerkelijke eigenschappen

Chemisch gezien vertoont niobium zeer veel overeenkomsten met tantalium; een element dat in het periodiek systeem direct onder niobium staat. Van alle supergeleidende elementen wordt niobium bij de hoogste temperatuur (9,3 K) supergeleidend. Het metaal oxideert aan de lucht bij 200 °C, maar ook als het bewerkt wordt bij lagere temperaturen moet het in een beschermende atmosfeer geplaatst worden

2 gedachten over “Het periodiek systeem Niobium (Nb)”

    1. Ja zeker bij dit soort wat onbekendere elementen hebben ze vaak maar weinig. Ik weet niet of dat komt omdat zij specifiek er niet zoveel over weten of dat er ook wereldwijd wellicht dan maar een paar mensen en bedrijven zijn die echt wat van deze materialen afweten. Ik krijg het idee dat er nog enorm veel te ondekken is in deze scheikundige hoek en dat er nog heel veel materialen zijn waar nog helemaal niet zo veel mee geexperimenteerd is. 

Laat een reactie achter