Het periodiek systeem Ununoctium (Uuo)

Een serie artikelen over de verschillende elementen. De legoblokjes waarmee wijzelf, onze aarde en de materie van het universum is opgebouwd hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen. In deze serie gaan we stap voor stap langs elk element en kijken we wat voor zinvolle zaken de wikipedia erover te zeggen heeft, met daarnaast een interessant filmpje van de universteit van Nottingham waarmee verschillende experimenten met het betreffende element worden gedaan.

Vandaag voorlopig het laatste artikel over nummer 118 van de 118 elementen, Ununoctium (Uuo)

Klik hierop om naar de wikipedia versie te gaan waarbij je gemakkelijk naar de verschillende elementen kunt doorklikken

Ununoctium is de tijdelijke naam van een hypothetisch scheikundig element met symbool Uuo en periodiek nummer 118. Het kan vallen onder de edelgassen.

De naam komt van het Latijnse unus (een) en octo (acht): 2 keer unus en een keer octo maakt 118.

In 1999 beschoot een onderzoeksteam aan het Nationale Laboratorium van Lawrence Berkeley in Californië lood-208-atomen met hoge energie krypton-86-ionen om ununoctium te creëren. Na een analyse leken er drie atomen van element 118 met atoommassa 294 en een halveringstijd van minder dan een milliseconde te zijn.

\,^{86}_{36}\mathrm{Kr} + \,^{208}_{82}\mathrm{Pb} \, \to \,^{293}_{118}\mathrm{Uuo} + 1 \; ^1_0\mathrm{n} \;

In 2001 echter, trok het team zijn claims in nadat andere laboratoria er niet in waren geslaagd om hun resultaten te reproduceren door dezelfde techniek toe te passen. Na een nieuwe analyse van de oorspronkelijke gegevens bleek het element 118 niet geproduceerd te zijn.

In 2006 maakten onderzoekers van het Russische Gezamenlijk Instituut voor Kernonderzoek en het Lawrence Livermore National Laboratory in Californië in Physical Review C bekend dat ze indirect element 118 hadden gedetecteerd na botsingen van californium- en calciumatomen. De vervalproducten van drie atomen, niet de atomen zelf, zijn waargenomen. Een halveringstijd van 0,89 ms werd waargenomen. Element 118 vervalt tot element 116 door alfaverval. Binnen seconden vervalt dit weer door alfaverval tot het stabielere seaborgium-271, met een halveringstijd van 1,9 min. Dit vervalt weer tot rutherfordium-267 met een halveringstijd van 1,3 uur.

 

9 gedachten over “Het periodiek systeem Ununoctium (Uuo)”

  1. In het begin was dit een erg interessante serie, maar toen we eenmaal bij de deeltjes uitkwamen die totaal geen nut hadden en alleen in laboratoria voor enkele milliseconden geproduceerd kunnen worden was de serie snel mijn interesse kwijt.
    Toch wil ik je nog wel bedanken voor de serie want van het eerste deel heb ik toch zeker wel het een en ander opgestoken.

  2. Maar hoe je het ook went en of keert, bij deze toch een compliment aan Douwe. Het was voor mij alweer een lange tijd terug dat ik deze materie moest beheersen. Dus konden de grijze cellen weer even wat bij geschaafd worden, daarnaast waren er ook vele elementen die ik niet kende, laat staan er ooit over gehoord te hebben. Dus voor mij ook weer leerzaam. Mvg Paul.

    1. Ja ik vond het vooral zelf erg interessant en leerzaam en de elementen die ik al kende heb ik best wat van bijgeleerd maar ook een heleboel geleerd van juist elementen waar ik nog nooit van had gehoord. En deze legosteentjes lijken toch de grondstof voor onszelf en het hele universum te zijn. De universele duplosteentjes waar alle materie uit is opgebouwd. :)

Laat een reactie achter