Wordt nuttiger dan een minister president

Een inspirerende TED talk van Jeremy Heimans. Over hoe het mobiliseren van grote groepen mensen voor de goede zaak via sociale media tegenwoordig wellicht zinniger is dan je peilen te richten op specifieke politici. Over het verschil tussen leiderschap en autoriteit en dat alles met een flinke dosis enthousiasme om de wereld een betere plek te maken.

Jeremy Heimans (@jeremyheimans) is co-founder and CEO of Purpose.com, the world’s leading incubator for social movements and new experiments in mass digital participation. Jeremy has been building movements since he was a precocious little brat in his native Australia, running media campaigns and lobbying politicians from the age of eight on issues like environmental degradation and nuclear proliferation.

His voice has since broken but those global problems persist, so Jeremy co-founded Avaaz.org, the world’s largest online political movement with more than 15 million members, and GetUp.org, the Australian political movement with more members than all Australia’s political parties combined.

Jeremy now leads the team at Purpose, which has built movements to fight cancer with LIVESTRONG, worked with Jamie Oliver on a national effort to transform our food culture, and launched AllOut.org, a new global movement for LGBT people and their straight friends and family.

The World Economic Forum at Davos has named Jeremy a Young Global Leader and in 2011 he was awarded the Ford Foundation’s 75th Anniversary Visionary Award. In 2012, Fast Company named him one of the Most Creative People in Business. Jeremy’s career began with strategy consultants McKinsey and Company. He is a graduate of Harvard University and University of Sydney, and is a citizen of Australia and the Netherlands.

Aanverwante artikelen:
-) Eerdere TED Talks op visionair 

17 gedachten over “Wordt nuttiger dan een minister president”

 1. Ja, een jonge man naar mijn hart, de tijd zal het ons leren of het inderdaad een kans van slagen heeft. Daarnaast eindelijk eens een gegeven van het samenbundelen van de ongekende kracht, die wij gewone mensen bezitten. Bij Avaaz.org was ik al ingeschreven en heb me nu tevens ingeschreven bij Get.Up. Bij Azaav stond de teller al op 19.571.155. Mvg Paul.

 2. Klinkt allemaal erg nobel, maar als The World Economic Forum at Davos him ondersteunt. En de Ford Foundation veren in z’n jeweetwel probeert te stoppen wordt ik alleen een beetje wantrouwig. Aan de andere kant, het principe om succesvol te leren organiseren, kun je alleen maar kopieeren natuurlijk.

 3. Climate change problem? Onmiskenbaar heel veel enthousiasme, maar “vecht” ie wel voor de juiste issues? Vooral omdat ie er zo jong mee begon is ie waarschijnlijk ongelovelijk veel gemanipuleerd – Voor het karretje van anderen gespannen. Hopelijk breekt ie er ooit van los. Maar dan zal ie wel belachelijk gemaakt gaan worden.

 4. In 1999 ging ie naar de UN. Nog steeds “uneducated” onwetend dat de UN een bron van alle ellende is. Het gebouw, de grond van de UN in New York is nota bene geschonken door de Rockefellers, of erger nog is het slechts in bruikleen?

 5. Robert, dat je wantrouwend bent kan ik me goed voorstellen, maar je zult toch eens je kop boven de grond moeten steken. Laten we stoppen met de struisvogel politiek en onze krachten samenbundelen. Je moet maar denken dat niet geschoten altijd mis is. M.a.w. we hebben en dragen ook nog een verantwoordelijkheid en zeker als visionairen, m.i. althans. Mvg Paul.

 6. Obama is in control?!? Leuke gedachtegang, maar ooit wel ‘ns gedacht dat Obama niet zelf aan de touwtjes trekt. Ik bedoel enthousiasme is mooi, maar je moet wel begrijpen hoe de wereld in elkaar steekt. Anders is het zo zinloos…

  1. Het meest nuttige wat je volgens mij momenteel kunt doen is het huidige geldsysteem hervormen. Decentraler regelen en op reputatie vanuit feedback inplaats van dit alleenrecht van geldcreatie in de vorm van schulden en daar rente over mogen vragen bij private gecentraliseerde partijen leggen. Zaken als http://www.kickstarter.com laten zien dat het internet hier een glansrol in kan spelen.

   En idd Obama heeft echt niets te zeggen in deze wereld. Dat is gewoon een volgende sokpop in een rijtje sokpoppen. Kijk vooral naar wie de controle hebben over ons huidige geldsysteem en dan zie je direct al dat democratische overheden daar niets geen invloed op hebben. Napoleon zei het al, The hand that gives is higher than the hand that takes. Het is het internationale private bankenkartel wat tegenwoordig de dienst uitmaakt en waar overheden geld aan moeten vragen… Als je erover nadenkt is het eigenlijk te absurd voor woorden dat het ooit zo ver heeft kunnen komen.

   http://www.onsgeld.nu :)

 7. Sorry dat ik soms zo negatief klink, want ik zie heel goed dat de verreweg de meesten die deze site bezoeken het hart op de juiste plaats hebben. In principe deel ik hetzelfde doel als de meesten. Alleen vind ik het zo moeilijk om de juiste weg te vinden om dat doel te bereiken…

  1. Dat is idd ook het moeilijke, ergens tegen zijn is heel gemakkelijk maar je speelt dan altijd het spel mee van degene waar je tegen bent. Je bent dus altijd effect en niet oorzaak. Het is vooral belangrijk om je eigen weg te vinden en hoe je idd zo constructief mogelijk daarin kunt zijn. Zelf heb ik mijn ideeen daaromtrend gebundeld in het artikel in het licht van voortbestaan.

   https://www.visionair.nl/ideeen/filosofie/in-het-licht-van-voortbestaan/

   En ik denk dat met name de permacultuur een boel oplossingen heeft voor de grote problemen als verwoestijning, voedsel, klimaat, olie afhankelijkheid. Deze documentaire van Tegenlicht over Groen Goud laat zeer mooi zien hoe we echt grote problemen hieromtrend kunnen oplossen door voorbeelden te geven die dit al succesvol hebben toegepast.

   https://www.visionair.nl/ideeen/wereld/groen-goud/

 8. “So he (Jeremy) decided with David to create an organization called Get-Up” Nou wil ik hier niet generaliseren en ik zou het heel goed bij het verkeerde eind kunnen hebben natuurlijk. Ik ken Jeremy en David verder niet persoonlijk, (noch ken enig lid van de Rothschild’s persoonlijk). Maar zou het kunnen dat beide jongens een zionistische achtergrond hebben? Dat ook de zak geld kan verklaren, nodig om een professionele website te starten als Get-Up te starten. Avaaz staat hier al om bekend.

  1. Oftewel Robert, de Uber-elite doet weer eens aardig zijn best  om de oppositie te controleren of zelfs uit te vinden als ik jouw zo begrijp. Iets wat in het verleden altijd een beproevde methode is geweest. Net als die Joanna van de Hoek, met haar anti-monarchie praatje bij Pauw en witwasman.  Zij komt ook uit de gelederen van de VN.

 9. Kan iemand de democratische partij in de VS vertellen dat Jeremy zegt dat ze de volgende keer beter geen Charismatische persoonlijkheid naar voren moeten schuiven, da’s dan beter voor de partij. (Dat je dan de verkiezingen zult verliezen en daarmee haar bestaansreden tja…)

 10. Zo wat heeft de interesse van Get-Up? Alles wat je kunt bedenken natuurlijk. Maar Jeremy haalt voorlopig even vluchtig Climate Change aan en Gay Rights, HIV of World Poverty, typische VN onderwerpen. Bankiersfraude, Groeiende politiestaat, Westers Neo kolonialisme, anyone? Sorry Jeremy had het ook nog over Bullying, om even volledig te zijn.

 11. Dus, de les van Jeremy: maak gebruik van de nieuwe (internet)technologieen om mensen te mobiliseren. Nergens een gedegen uitleg hoe je je eigen site bouwt en die populair maakt, fondsen werft etc. Nee iets eenvoudiger, hij heeft al het werk al gedaan, je hoeft alleen nog Jeremy (schaapachtig) te volgen and the world will be a better place!

 12. Sorry Douwe even je reactie gemist. Absoluut mee eens. Permacultuur is zeker een stap in de goede richting, maar ook bijvoorbeeld het kopen van lokale producten. Wat in feite in het verlengde ligt. Eigen geld ontwikkelen. Netwerken bouwen, maar dan wel in eigen beheer. En niet steunend op bijv. Facebook, Google of in dit geval Get-Up. Wees er van overtuigd dat je (de intenties van) de beheerders kent. Overigens heb ik sinds 1 jaar de eerste stapjes van mijn eigen Organische (Permacultuur) tuin hier in Thailand gezet! En ben al verslaafd!

Laat een reactie achter