De graaf van Saint Germain beweerde van zichzelf dat hij onsterfelijk was.

Hoe word je onsterfelijk? (1)

Nooit meer doodgaan (of pas na een heel lange tijd). Een droom waar mensen in het verleden allerlei technieken voor hebben bedacht. Waarschijnlijk wordt klinische onsterfelijkheid later in deze eeuw bereikt, maar daar hebben we nu weinig aan. Wat zijn de mogelijkheden voor ons om ons verblijf op de derde rots vanaf de zon langer en aangenamer te maken? Deel één in een serie.

Valleien der Onsterfelijken

De graaf van Saint Germain beweerde van zichzelf dat hij onsterfelijk was.
De graaf van Saint Germain beweerde van zichzelf dat hij onsterfelijk was.

Er zijn verschillende gebieden op aarde waar van oudsher de mensen zeer oud werden. In Europa is dat het eiland Sardinië, waar het grootste aantal honderdjarigen van het continent rondloopt. Sardinië ligt aangenaam afgelegen, kent een mild klimaat en is ook groot genoeg om weinig aangetast te worden door toerisme of de ‘vooruitgang’. Wat ook scheelde, was dat de Sardijnen traditioneel erg laat trouwen, vaak boven hun dertigste. Hierdoor stierven genen die leiden tot een vroegere dood, uit[1].

Ook de Ecuadoriaanse vallei Vilcabamba, een toevluchtsoord van de Inca’s, kende tot voor kort volgens de legende zeer veel honderdjarigen. Volgens sommige wetenschappers door het rustige levenstempo, gezonde dieet, geïsoleerde ligging en de minerale samenstelling van het water uit de lokale omgeving, waardoor botten van oudere mensen hun calcium niet verliezen. Helaas blijkt het grote aantal toeristen dat toestroomde, de oprukkende projectontwikkeling en de drukte door de bouw van grote hoeveelheden hotels, de nekslag.

Waar (volgens de bewoners) leeftijden tot boven de honderd vroeger in de vallei veel voorkwamen, sterven de mensen nu rond hun zeventigste, vermoedelijk door infectieziekten, stress, weinig lichaamsbeweging en ongezonde leefgewoonten[2]. Volgens andere onderzoekers overdreven de inwoners van Vilcabamba hun leeftijd en werden ze niet ouder dan in andere plattelandsdorpen in Ecuador [3]. Soortgelijke geruchten over de Pakistaanse Hunza’s, een sji’ietische minderheidsgroep met een voor Pakistaanse begrippen zeer hoog onderwijspeil, bleken evenmin te kloppen. Wel blijkt dat een rustig bestaan, weinig, verzadigde vetten-vrij,vegetarisch en koolhydraatarm eten en regelmatige lichaamsbeweging, de levensverwachting omhoog jaagt.

Neem weinig risico en vermijd stress
Een oude grap zegt het al: lang leven betekent niet voor die tijd doorgaan. Mijd dus risicovolle activiteiten.

Stress betekent dat het lichaam wordt opgejaagd. Hoewel een lichte vorm van stress (eustress) heilzaam, want prikkelend, werkt, zijn vooral bronnen van stress waar je persoonlijk weinig aan kunt veranderen of invloed op hebt, slopend. Het is dus niet verstandig je al te veel met politiek bezig te houden. Stem niet op oorlogszuchtige of schreeuwerige, wereldverbeterende politici, want ze brengen een hoop ellende en verkorten je leven. Uit onderzoeken blijkt dat de introductie van een radio in West-Afrikaanse dorpen, de stressniveaus sterk opjoeg. Mijd dus televisie en vooral de “sociaal bewogen” programma’s, waar de huidige omroep-zakkenvullers de vorige generatie zakkenvullers uitnodigen.

Internet, en uiteraard vooral het lezen van Visionair.nl, dat begrijpt u ;),  is dan een beter alternatief. Conspiracy-websites zijn een minder goed idee – je zorgen maken om iets waar je toch weinig aan kunt doen, is een belangrijke bron van stress. Al kan je af en toe om de absurdste conspiracy-theorieën smakelijk lachen.

Lees ook: Wat als de mens onsterfelijk zou worden?

Bronnen
1. Graziella Caselli et al., Geographic patterns of population longevity and reproductive longevity in Sardinia, Princeton University
2. Glenn Clayton, Vilcabamba: the valley of long life (vilcabamba.org)
3. Vilcabamba: a town of very old people

6 gedachten over “Hoe word je onsterfelijk? (1)”

 1. Er waren toch meer plaatsen waar zoveel mensen 100 en ouder werden (totdat er een volkstelling kwam en bleek dat er massaal misbruik werd gemaakt d.m.v. het incasseren van pensioenen van mensen die al lang dood bleken te zijn

 2. Onsterfelijkheid is wat mij betreft een trein wegkoppen en er bij weglopen.
  Verder zal het mij dikke worst zijn,en hoop ik dat we echt een ziel hebben.
  Ik wil dood als ik vervelende ziektes en/of een aftakelend lichaam heb.
  Bovendien blijkt uit de gangbare wetenschappelijke kennis al reeds dat onze atomen en moleculen zeer veel lijken op de hologrammen uit Star trek,een dosis energie die ruimte vult.
  De geest zoals die wordt beschreven door alle soorten van religie en vrijdenkers is precies dat zelfde maar dan zonder vaste stof.

 3. Als ik het mag meemaken dat wij mensen terugkeren naar de maan, dit maal om er een permanente nederzetting te stichten. Als ik het mag meemaken dat de eerste mensen op Mars landen en er later de eerste babys geboren worden, de eerste ruimtekollonie met kunstmatige zwaartekracht……dan weet ik dat het goed komt met ons, geen Bijbelse Appocalyps maar een mooie, grootse toekomst. Dan ben ik tevreden.

Laat een reactie achter