Hoogopgeleiden voelen zich gezonder

Uit recent onderzoek uitgevoerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat bijna negentig procent van de mensen met een WO-opleidingsniveau zich gezond of zeer gezond voelen.

Te zien is dat een hoger opleidingsniveau ook een betere gezondheidsperceptie met zich mee brengt. Dit hoeft echter niet te betekenen dat deze mensen ook daadwerkelijk gezonder zijn; het gaat hier lauter om de perceptie van de eigen gezondheid.

We kunnen ons afvragen wat de oorzaak van deze resultaten is. Zouden laagopgeleiden meer medelijden met zichzelf hebben, een lager zelfbeeld, wat hun perceptie aantast? Hebben hoogopgeleiden eerder de neiging signalen uit het lichaam te onderdrukken, af te doen als iets onzinnigs? Helaas geeft – voor zover ik terug heb kunnen vinden – dit onderzoek geen antwoord op deze vragen.

Bron: CBS

1 gedachte over “Hoogopgeleiden voelen zich gezonder”

 1. Dieren in gevangenschap worden wel ouder dan dieren in het wild, toch denk ik dat ze in het wild gezonder zijn dan in gevangenschap?

  Zo kan het zijn dat hoger opgeleiden betere relaties hebben en daardoor beter gestructureerde gesprekken kunnen voeren over de gezondheid en het langer vast houden aan het leven.

  Echter als de gezonde voorwaarden voor een gezond leven niet aanwezig zijn komt er wel een moment dat gezondheid moet inboeten. De sterkere geslachten zullen dan overleven en dat is dan toch de grote massa minder geletterd maar meer geleefd met het minder.

  Dan is er wel de vraag in hoeverre kan men kiezen voor een opleiding als de voorwaarden niet aanwezig zijn intern of extern.

  Jammer dat er niet meer onderzoek wordt gedaan, waar de basis ligt van deze hoogopgeleiden?

  En waarvoor worden ze eigenlijk opgeleid door hun familie of groeps idealen?

  Voel me al stukken beter nu ik iets weet over mijn eigen en U.

   

Laat een reactie achter