Nederland heeft een vrij hoog potentieel om aardwarmte op te wekken, laat deze 'heat map' zien.

Energiebron met voldoende energie voor 130 000 jaar

Ongelofelijk maar waar. Alleen al onder de Verenigde Staten, die slechts een paar procent van de wereldoppervlakte uit maken,  is er meer energie aanwezig dan dit land in 130 000 jaar gebruikt. Kunnen we deze immense energiebron aanboren om ons energietekort iets van het verleden te maken? En tegelijkertijd nog een natuurramp voorkomen ook? Het antwoord: ja.

Nederland heeft een vrij hoog potentieel om aardwarmte op te wekken, laat deze 'heat map' zien.
Nederland heeft een vrij hoog potentieel om aardwarmte op te wekken, laat deze 'heat map' zien.

Enorme energievoorraad onder de aardkorst
Het goede nieuws is dat deze energiebron niet vervuilend is, overal ter wereld in grote hoeveelheden aanwezig is en overal letterlijk aan is te boren. Geregeld worden we er door bijvoorbeeld vulkanen of aardbevingen aan herinnerd dat er zich onder de aarde enorm energierijke processen afspelen. Al op enkele kilometers diepte zijn de temperaturen in de aarde honderden graden hoger dan aan de aardoppervlakte. Er is dus behoorlijk veel energie te winnen uit de aarde, bijvoorbeeld door het temperatuursverschil af te tappen.

De natuur een handje helpen
Er zijn enkele landen, vooral IJsland, waar de geothermische energie zo overvloedig is dat deze kan voorzien in de gehele energiebehoefte van het land. Niet ieder land heeft echter een rokende vulkaan of slapende supervulkaan (denk aan de Vulkaaneifel of de Yellowstone caldera) in de buurt. Ook zijn er nog meer voorwaarden: een grondwatervoorraad die aan de kook wordt gebracht in permeabele rots, waarboven een dikke isolerende laag gesteente ligt.

Gelukkig is er goed nieuws. Er bestaat een aantal geavanceerde technieken waarmee ook een land als bijvoorbeeld Nederland kan profiteren van aardwarmte. Voluit heet deze verzameling van technieken Enhanced Geothermal System. Deze technieken komen er op neer dat er water diep in de rots wordt gepompt en de rots wordt gekraakt, te vergelijken met het controversiële fracking proces dat wordt gebruikt om extra aardgas te winnen.

Vervanging voor aardgas
In Nederland wordt ongeveer 40% van alle energie gebruikt om huizen en overige gebouwen te verwarmen[2]. Deze energie wordt op dit moment vooral opgewekt met behulp van aardgas. Niet erg handig. Deze kan veel beter worden gebruikt om elektriciteit mee op te wekken. Vooral in het noorden van het land is er een groot potentieel voor aardwarmtewinning aanwezig. Wat aardwarmte vooral interessant maakt is dat het een continue energiebron is. Dat is bij zonne- en vooral windenergie heel anders. Nederland zou waarschijnlijk geen energiedragers meer hoeven te importeren als dit aardwarmtepotentieel maximaal wordt benut en auto’s elektrisch gaan rijden. Deze elektriciteit kan dan op worden gewekt met zon, wind en aardgas, terwijl de aardwarmte de rol van aardgas overneemt en ook stroom op kan wekken. Ook kunnen vaak oude, uitgeputte olie- en gasbronnen worden gebruikt voor de winning van aardwarmte.

In de gehele Europese Unie, vooral in Italië en Griekenland, is er voldoende aardwarmte aanwezig om in tientallen procenten van de totale energiebehoefte te voorzien. Geothermische installaties in de buurt van de vulkanen Vesuvius en de Etna kunnen wellicht een groot deel van de hitte afvoeren en zo de kans op een uitbarsting veel kleiner maken. Kortom: laten we liever investeren in geothermische installaties dan een volkomen failliet  bankensysteem proberen overeind te houden.

Bronnen
1. The Future of Geothermal Energy: The Future of Impact of Enhanced Geothermal Systems (EGS) on the United States in the 21st Century(pdf/12MB), MIT (2006)
2. Renewed interest in geothermal energy, TNO (folder)

10 gedachten over “Energiebron met voldoende energie voor 130 000 jaar”

  1. lijkt mij ook een bijzonder waardevast investerings project in te zitten. Waar andere investeringen het loodje leggen in crisistijden, wordt de beschikbare energie juist duurder en noodzakelijker. Bovendien zijn hier geen milieubezwaren om het in de praktijk te brengen.

  2. Echter een milieubezwaar.
    Er is risico op nare gevolgen voor het magnetische veld van de aarde.
    Je ontrekt hiermee warmte uit de planeet. Daardoor kunnen (als dit op een te grote schaal gebeurt) de convectie stromingen in de aardmantel worden verstoort. Als het gesmolten gesteente meer wordt afgekoeld normaal dan wordt deze visceuzer en dan stroomt het langzamer. Als gevolg wordt het magnetisch veld aangetast.
    Of deze hyphotese klopt weet ik niet voor 100% zeker.
    Maar uitgesloten is het ook niet.

  3. Het aardmagnetisch veld zit in de metalen kern heel diep in de aarde en wordt hierdoor niet beïnvloedt. De huidige “oliestook” verwarmt de aarde juist meer.

    Deze technieken zijn niet nieuw en worden al lang toegepast. Alleen nog niet op grote schaal. Er zijn ook praktische bezwaren. Kleinschalig gaat goed, maar om grootschalig dit te doen moet je gigantisch lange tunnels gaan graven in hete rots. Energie die je eruit haalt koelt namelijk de rots af, en de warmte uit de omgeving stroomt slechts langzaam naar de tunnels. De maximale opbrengst (het vermogen voor technici als ik) hangt daarmee af van de mogelijke warmtestroom die je kunt maken.

    Ik betwijfel echter of het 130.000 jaar is. Wat gebeurt er daarna? Is het afgekoeld? Wordt de aarde kouder?

    Ik denk dat we naar een heel andere oplossing moeten gaan: voorlichting en educatie. De gigantische bevolkingsaanwas moet stoppen. We kunnen nooit de huidige groei volhouden en iedereen voeden.

    Verder moeten we onafhankelijk van energiebronnen terug naar een groene planeet. Overal, ook in steden, moeten we weer terug bomen plaatsen. Voor luchtreiniging, zuurstof, CO2 opslag (een boom is gratis CO2 opslag), waterbeheer en energie.

  4. @Pieter
    DE wereld kan makkelijk nog meer mensen aan ik ga er zelfs van uit 3 keer zoveel als men de aarde beter indeelt en de machthebbers niet meer uit zijn op het geld, maar om de welvaart voor iedereen. Langs de wegen voortaan vruchtenbomen neer zetten plaats van eikenbomen. Je kan eikels wel eten maar ze moeten drie keer GOED doorgekookt worden ( water wel iedere keer weg kappen of een week in je stortbak hangen in je wc ). Iedereen een grote tuin geven ( de overheid geeft om de paar jaar gratis groentezaad en kippen en een melk geit en bok ). Met vee word niet meer geleurd en word voortaan weer thuis geslacht doorde slager om de hoek ( de hyg is je eigen verantwoordelijkheid en die van de slager; vroeger stief echt niet iedereen bij bosjes ervan neer, de pastoor vrat er ook zelfs van). Zonneenergie lampen voor buiten kan je ook voor binnen gebruiken. Huizen worden niet met de ruggen tegen elkaar gebouwd maar met de voordeuren naar elkaar toe, zodat er meer sociale controle heerst op de kids. Wij zijn alle verantwoordelijk voor elkaar en elkaars kinderen. Dat ikke gedoe moet gewoon verdwijnen om de welzijn van ieder te vergroten, geen kleinzielige gedoe meer van ikke ikke en ikke en zij en hunne die wil ikke niet. Wij zijn samen verantwoordelijk voor onze planeet met de mensen erop. Ieder mens heeft recht vind ik; op een huis tuin en dieren, eten en op goed onderwijs en werk, vrijheid en veilige omgeving. Dat laaste kan de overheid niet iedereen geven dus is kleine sociale kontrole gewenst. Dat kan door huizen aan KLEINE pleinen te zetten. Het is bewezen dat huizen op kleine pleine minder criminaliteit heerst. Als iedereen een eigen tuintje heeft ( evt op hun dak )en dieren en op deze manier zich al een heel eind kan onderhouden, dan word de milieu al stukken minder belast.

Laat een reactie achter