Piper longum, al eeuwen lang in gebruik in de ayurvedische geneeskunst, blijkt een onverwachte anti-tumor werking te hebben.

TERUGGETROKKEN: Natuurlijk medicijn vernietigt exclusief kankercellen

UPDATE: Nature publiceerde de volgende retractie:

Retraction to: Nature https://doi.org/10.1038/nature10167, published online 13 July 2011; corrected online 25 January 2012; corrected online 16 September 2015.

This Letter is being retracted owing to issues with Fig. 1d and Supplementary Fig. 31b, and the unavailability of original data for these figures, which raises concerns regarding the integrity of the figures. Nature published two previous corrections related to this Letter1,2. These issues in aggregate undermine the confidence in the integrity of this study. Authors Michael Foley, Monica Schenone, Nicola J. Tolliday, Todd R. Golub, Steven A. Carr, Alykhan F. Shamji, Andrew M. Stern and Stuart L. Schreiber agree with the Retraction. Authors Lakshmi Raj, Takao Ide, Aditi U. Gurkar, Anna Mandinova and Sam W. Lee disagree with the Retraction. Author Xiaoyu Li did not respond.

Op basis van deze retractie vervalt de wetenschappelijke basis voor de claims in het artikel die gedaan zijn op grond van de bron. Om deze reden is de onderstaande tekst factueel onjuist, waar deze gebaseerd is op de bron.

Kanker, de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland, kon tot nu toe alleen maar behandeld worden door te snijden, te vergiftigen of weg te branden. Tot nu toe. Een nieuw medicijn pakt kankercellen nu precies op de plek waar het het hardste aankomt. Het goede nieuws: bijna zonder bijwerkingen.

De zwakke plek van kanker

Het wetenschappelijke bewijs voor het gebruik van piperlongumine, afkomstig uit Piper longum, blijkt ongeldig. Om deze reden heeft Nature het artikel waarop deze claims zijn gebaseerd, teruggetrokken.

Kankercellen groeien en delen erg snel. Die groei betekent dat er veel zuurstof wordt gebruikt en dat er veel zuurstofradicalen (reactive oxygen species of ROS) ontstaan. Dat zijn incomplete moleculen, die, als ze niet snel worden weggevangen, de cel te gronde richten omdat ze letterlijk overal mee reageren. Cellen, ook kankercellen, gebruiker voor dit wegvangen speciale enzymen. Kankercellen springen nogal slordig met hun voedsel om en produceren veel meer zuurstofradicalen dan normale cellen. Gewoonlijk weten ze dit te ondervangen door extra veel beschermende enzymen te produceren. Nu is er een stof ontdekt die kankercellen precies op deze zwakke plek raakt.

Stof uit Indiase peper vergiftigt kankercellen
De stof, piperlongumine, is afkomstig van Piper longum L., een peperplant uit Zuid-India en Zuid-Oost-Azië die veel in de lokale geneeskunde wordt gebruikt. Piperlongumine laat kankercellen stikken in hun eigen afval door deze enzymen bijna helemaal te blokkeren. Voor de rustig voortkabbelende normale lichaamscellen is dat niet zo erg, het beetje enzymactiviteit dat overblijft is voldoende om ze in leven te houden. Voor kankercellen is het echter dodelijk. Het gevolg is dat alleen de kankercellen worden aangepakt terwijl er geen schade optreedt in normale lichaamscellen.

Effectiever dan chemotherapie met taxol
In muizen bleek piperlongumine veel effectiever dan het veelgebruikte paclitaxel (taxol), dat uit taxusbomen wordt gewonnen. Zowel uitzaaiingen als goedaardige gezwellen moesten er aan geloven. Onderzoekers manen tot voorzichtigheid, maar dit natuurlijke middel zou wel eens de mensonterende chemotherapie bij veel snel uitzaaiende kankersoorten kunnen vervangen.  Aan de andere kant: Nature is een algemeen-wetenschappelijk toptijdschrift dat alleen zeer hoogwaardig onderzoek publiceert. Er is alle reden voor dit onderzoek zeer serieus te nemen. Dit medicijn zou (als het in mensen vergelijkbaar effectief werkt als in muizen) wel eens een einde kunnen maken aan heel veel menselijk leed. Zonder patenten deze keer, want deze plant wordt al eeuwen lang gebruikt.

Bron
Raj L et al. Selective killing of cancer cells with a small molecule targeting stress response to ROS. Nature (2011) (TERUGGETROKKEN)

34 gedachten over “TERUGGETROKKEN: Natuurlijk medicijn vernietigt exclusief kankercellen”

 1. Voor zover ik weet is er geen patent te verkrijgen op planten of bloemen. Wat de natuur ons biedt is patentloos. Ik ben ook van mening dat hennep-olie een uitstekend geneesmiddel is tegen kanker en andere aandoeningen. Daarnaast ben ik een voorstander van MMS, Miracle Mineral Suplement. Oftewel 25% chloriet vermengen met citroenzuur. Maandenlang werd ik geplaagd door tandvlees ontstekingen, de antibiotica werd alsmaar zwaarder en mijn immuum systeem alsmaar zwakker. 3x MMS gebruikt en ik heb nooit meer een ontsteking gehad.

 2. Waar kun je dit bestellen ik heb al verschillende toko’s en speciaal reform kruidenwinkels afgeweest maar nergens te verkrijgen of is het ook in capsules te koop en onder wat van naam dan?
  Bij http://www.gekruid.nl staat het er wel bij maar er komen dan bijna evenveel porto kosten bij

  1. Wees voorzichtig, het gaat hier om medicijnen en die kunnen schadelijke bijwerkingen hebben. Al zullen die bij deze plant vermoedelijk beperkt zijn. Ook is er één bepaalde stof uit de plant gebruikt. Doe dit alleen in overleg met een gekwalificeerde arts.

 3. hopelijk allemaal juist van deze piper ik gebruik ook al 2.5 jaar groenethee , en kurkuma , na dat ik 3 jaar werdgetroffen door zware agresieve longkanker , en tot hier alles goed ???? door deze producten ,nu nog de piper longum er bij !!!!

  1. hallo had gelezen dat je veel kurkuma neemt.
   Hoe gebruik je die dan?
   ik gebruik de piper longum en snij het in stukje dan kun je het malen in de pepermolen
   Dank voor u reactie
   hanny

    1. Op de markt in Beverwijk. Op het kruidenplein bij de marrokaan in de oosterse groentenhal. Het kost 15 euro 100gram. Groeten Els.

  2. Hoi Patrick,

   Hopelijk gaat het nog goed met je.
   Ik heb darmkanker met uitzaaiingen.
   Ik gebruik ook kurkuma groene thee vitamine c en nu ook koper longum.
   Hopelijk kan je mij vertellen over je ervaringen.

   Groetjes Ger Engels

 4. Hallo.
  Heb vorig jaar borstkanker gekregen, de meest aggressieve.
  Chemo kuren,bestralingen en amputatie en oksel toilet.
  Als het goed is ben ik nu schoon maar voor alle zekerheid,
  lange peper gekocht bij gekruid.nl en kurkuma.
  Bij alles wat ik kook, kook ik 3 pepers mee en ik zet er soms
   een pot thee van en drink dat op.
  Ik weet niet of het werkt maar heb geen zin in uitzaaïngen en na gelezen te hebben over lange peper, dacht ik baat het niet dan schaadt het niet

 5. Piper longum is een specerij dat al duizenden jaren wordt gebruikt in de Indische keuken, zowel als smaakmaker, (zoet) als voor zijn medicinale kwaliteiten. In de ayurvedishe voedings- en kruidenleer wordt de gunstige werking van de piper longum al eeuwen benadrukt. 
  Inderdaad is ook curcuma een krachtig kruid om te gebruiken bij de behandeling van kanker. Het heeft een sterk zuiverende werking op het gehele lichaam.
  Beide producten met wijsheid en vreugde gebruikt bieden een hogere levenskwaliteit.

  1. Curcuma=geelwortel en een onderdeel van het samengestelde kerrie, hier wordt het gebruikt als kleurstof.
   Dus je begrijpt het wel dat het is een van mijn geliefde kruiden samenstelling in mijn keuken. Mvg Paul. ;-)    

   1. Geelwortel zelf is niet zo smaakvol, vandaar dat ze in die contreien Currie hebben samengesteld, dat is geelwortel-gember en cayennepeper(gedroogd-gemalen). Het wordt zowat overal in gebruikt, vooral currie madras. Dus die mensen aldaar eten het tegen de klippen op. Maar ik wist niet dat je blaten kon, kun je ook een bandje opnemen, dan kunnen we daarvan genieten hier en ev een klipje opnemen, want ik heb ook nog nooit iemand uit zn nek zien blaten Mvg Paul.  :-? 

 6. Ik gebruik bijna dagelijks Kurkuma uit mijn kruidenvoorraadje, Piperlong ontbreekt nog, ligt hier niet in de winkel. Na de reactie van Joke de Rooij weet ik nu wel dat het te krijgen is op gekruid.nl, waar ik maar eens rond ga neuzen. :)

 7. Zo hier even wat goed nieuws, vandaag gelezen in de Leeuwarder Courant. Dat behandelingen betreffende verschillende vormen van kanker steeds in een goed progress zit. Alleen een vorm van kanker nl prostaatkanker willen ze behandelen met kleine naaldjes die in de prostaat worden gebracht, zodat precies op de goede plek een kleine hoeveelheid radioactieve stof wordt afgegeven. Nu hoop ik wel voor de patient dat ze hem daar verdoven, want anders is dat absoluut geen pretje. Mvg Paul.

  http://www.levendmechanisme.nl/pdf/LC-11-12-2012-Behandeling-kanker-wordt-precisiebombardement.pdf 

Laat een reactie achter