Wat als er een kernoorlog was uitgebroken? HIstorische foto van de atoomexplosie boven Hiroshima. Bron: USAF

Oekraïne: is het Poetin menens?

Wow, that escalated quickly, zou iemand van Gen Z zeggen. Rusland eist met zoveel woorden dat de VS en de NAVO zich terugtrekt uit Oost-Europa en dat Oekraïne nooit lid zal worden van de NAVO. En is bereid deze eis met militair geweld kracht bij te zetten. Hoe heeft het zover kunnen komen, en wat kunnen we de komende maanden verwachten?

Wat eist Rusland precies?

De eisen van Rusland, zoals verwoord door buitenlandminister Dimitri Lavrov, zijn als volgt.

 • De VS moet zich militair terugtrekken uit alle niet-NAVO landen in Europa. Troepen naar Oekraïne sturen is dus bijvoorbeeld niet toegestaan.
 • De NAVO mag niet verder uitbreiden. Dat betekent dat landen als Oekraïne, Georgië en Moldavië, maar ook bijvoorbeeld Zweden en Finland geen NAVO-lid mogen worden.
 • Het is voor de VS en Rusland niet toegestaan om kernwapens anders dan in het eigen land (de VS en Rusland, dus) te plaatsen. Bedenk daarbij dat Rusland een enclave midden in NAVO-gebied heeft: Kaliningrad, waar zich de nodige Russische luchtdoelraketten, zoals de Iskandr, bevinden. Hiermee kan Rusland de machtige Amerikaanse luchtmacht uit de buurt houden.
 • De bestaande Russische bezettingstroepen in bijvoorbeeld Zuid-Ossetië, Abchazië (beide Georgië) en Transdnistrië (Moldavië), om maar te zwijgen over de Krim en Donbass, blijven buiten schot.

De volledige tekst van het ultimatum is hier en hier te vinden.

Is het de Russen menens?

In Russischtalige media verschijnen artikelen die het ergste doen vermoeden. Zo publiceerde Svobodnaya Pressa een (Russischtalig; te raadplegen via Google Translate) interview met de Russische kolonel Konstantin Sivkov. Sivkov stelt dat de Russische legerleiding zich er ten volle van bewust is dat Rusland niet over de economische of militaire middelen beschikt om van NAVO te winnen. De enige mogelijkheid die de Russen rest, is het inzetten van kernwapens, stelt Sivkov.

Paddenstoelwolk van de zwaarste atoombom die ooit tot ontploffing is gebracht, de Tsar Bomba. Bron: Sovjet-archieven

Omdat Rusland een zeer uitgestrekt en dunbevolkt land is, en de Russen, omdat ze gewend zijn aan het barre Russische klimaat, beter dan de Europeanen en meeste Amerikanen in staat zullen zijn een nucleaire winter te overleven, verwacht Sivkov dat de schade van een kernoorlog voor de VS en Europa relatief gezien groter zal zijn dan de schade voor Rusland[1]. Ook verwijst Sivkov naar een Russisch superwapen[6], al enkele jaren eerder aangekondigd, waarmee het land met gerichte kernexplosies een tsunami op kan wekken richting de Amerikaanse kusten.

Ook de Russische bevolking wordt nu via de staatszenders en gelijkgeschakelde zenders voorbereid op oorlog. Het Kremlin verwacht dat het westen – dat in hun ogen door de overdreven nadruk op homo- en transrechten, en de BLM beweging, ernstig verzwakt is – zal toegeven en zich terug zal trekken uit de voormalige Sovjet-Unie en Oost-Europa.

Sommigen binnen het Kremlin, waaronder Sivkov, denken dat het westen als doel heeft om Rusland te vernietigen. [2] Sivkov lijtk met zijn verwijzingen naar het mystieke begrip “spirituele kracht van het Russische volk” in [1] een aanhanger van het Euraziatische gedachtengoed van Dugin. Zoals we in [2] zien, ligt de huidige Kremlin-strategie vrij nauwkeurig in lijn met de denkwereld van Sivkov. De Russische elite ziet dat het volk mort en dat het land steeds verder achterop sukkelt vergeleken met China, Europa en de VS. Mogelijk maakt dit het apocalyptische gedachtengoed van Sivkov aantrekkelijk. Dit is niet zomaar af te doen als bluf.

De rol van China

China heeft zich de afgelopen jaren steeds meer, en in 2021 uitgesproken, ontpopt als een bondgenoot van Rusland. De Chinezen zijn niet zo militaristisch als de Russen, en voelen al helemaal niets voor een kernoorlog, maar zien natuurlijk net als de Russen de Amerikanen het liefst snel vertrekken uit Eurazië. Wat dat betreft, zijn de Chinezen blij als de Russen voor ze de kastanjes uit het vuur halen.

Waarschijnlijk zijn de huidige Russische zetten in nauw overleg gepland met China. China wil het liefst zo snel mogelijk Taiwan inlijven. Uit Chinese militaire oefeningen en scenario’s blijkt dat er al plannen klaarliggen om dit met behulp van parachutisten te doen[4], terwijl de vele Chinese geheim agenten [3] onder de Kwo Min Tang aanhangers in het Taiwanese leger, het Taiwanese verzet saboteren. Grijpt het westen (lees: de VS) niet in als Rusland Oekraïne binnenvalt, dan weet China dat de tijd rijp is om Taiwan snel over te nemen. Niet alleen voor de Taiwanezen zelf zou dit strategisch gezien catastrofaal zijn. Taiwan, in het bijzonder TSMC, is het wereldwijde centrum voor halfgeleiders. Hierbij wil China waarschijnlijk in grote lijnen hetzelfde scenario volgen als de Taliban in Afghanistan.

Hoe het westen zich in de nesten heeft gewerkt

Gegrepen door overmatig klimaatactivisme en een onrealistische afkeer van kernenergie, heeft Europa op grote schaal kolen- en kerncentrales gesloten en zich steeds afhankelijker gemaakt van Russisch aardgas. Dit kunnen we vooral Angela Merkel aanrekenen. Het gevolg is dat nu Rusland de gaskraan dichtdraait, de kosten voor energie vele malen hoger zijn. Want zon en wind zijn te onregelmatig om de base load van kerncentrales en kolencentrales te vervangen. We zullen het dus met steeds schaarser gas uit onder meer Slochteren moeten doen.

Terwijl in Rusland gas voor ongeveer tien cent per kuub te krijgen is, en er ook in enorme hoeveelheden doorheen gaat, zijn de variabele gasprijzen in Nederland nu rond de 2,5 euro per kuub. Draait Rusland de gaskraan definitief dicht, dan hebben we gas tot februari. Hoewel er tien tot vijftien LNG gastankers onderweg zijn naar Europa, is dit in dat laatste geval te weinig om de tekorten op te lossen. Jarenlang hebben we ons, achteraf gezien: roekeloos, gestort op een groene droom, zonder dat we na hebben gedacht over energieonafhankelijkheid.

Wat gaat er nu gebeuren?

Op dit moment lijkt NAVO de Russische dreigementen in het publiek te negeren. De mainstream pers doet hier aan mee. Ondertussen vindt er op militair topniveau koortsachtig overleg plaats en wordt het leger van Oekraïne voorzien van wapens en training. Russische, of Wit-Russische, hackers hebben Oekraïense overheidsdiensten gekraakt. Mogelijk zijn hierbij persoonsgegevens buitgemaakt, die Rusland zou kunnen gebruiken voor een Taliban-achtige intimidatiecampagne om Oekraïne van binnen te ondermijnen, met belletjes naar Oekraïense sleutelfiguren door Russische agenten.

Oekraïne maakt een onmisbaar onderdeel uit van Poetins plannen om de Sovjet-Unie weer te laten herleven. Bron Wikimedia Commons

De opstand in Kazachstan is mogelijk door de NAVO-landen Turkije, VS en het Verenigd Koninkrijk, in samenwerking met Israël, opgezet om Rusland af te leiden[5]. Hierbij, aldus dezelfde bronnen[5], heeft Turkije gebruik gemaakt van het rijkgevulde reservoir aan islamisten in Idlib en Afghanistan. Moeilijk was dit niet – er heerst onder de verarmde Kazachstaanse bevolking veel onvrede over de rijke elite. Het minimumloon in Kazachstan is slechts 100 euro per maand. Ook in Idlib is het armoede troef.

Op dit moment zitten we in een geopolitiek schaakspel. Veel hangt af van de reactie van de NAVO en de steun die aan Oekraïne wordt verleend. Wordt het aan Poetin duidelijk gemaakt dat een inval in Oekraïne uit zal lopen op een verpletterende militaire nederlaag, lees hier: het leveren van voldoende luchtafweer en antitankwapens aan de Oekraïeners, dan zal hij deze uit zijn hoofd laten.

Maken we dezelfde fout die Neville Chamberlain eind jaren dertig maakte, dan kan dit uitdraaien op de Derde Wereldoorlog, want dan zullen ook andere dominostenen door militair geweld gaan vallen. Hoewel een pax sinica op zich goed uit kan pakken, is een wereldoorlog, zeker met de massavernietigingswapens van nu, iets wat we koste wat kost moeten voorkomen.

Bronnen

 1. Sergej Aksenov, Ультиматум Путина: Россия, если хотите, похоронит всю Европу и две трети США за 30 минут, Svobodnaya Pressa, 2022
 2. Dimitri Sudakov, USA harbors plans to decapitate Russia within minutes, Pravda, 2014
 3. Chinese Agents Lured Top Taiwan Military Officers Into Becoming Spies: Report, International Business Time, 2021
 4. Chinese paratroopers hold drills on Tainan island, TASS, 2021
 5. Pepe Escobar, After Kazakhstan, the color revolution era is over, The Cradle, 2022
 6. russia-poseidon-nuclear-attack-drone-video, Popular Mechanics, 2019

5 gedachten over “Oekraïne: is het Poetin menens?”

 1. Het is allemaal toneel. Hitler en de Duitsers hebben ze samen uitgeschakeld. Hitler is het dichtste bij het ontnemen van de macht van deze samenzwerende eliten gekomen. Duitsland, Japan, Zuid Korea nog altijd bezet. Gevaarlijke dictators worden altijd wereldwijd verwijderd en vervangen.

  Ze hoeven trouwens maar een virus vrij te laten en we vallen allemaal dood om.

 2. Na de val van het communisme had het kapitalisme zijn gelijk kunnen bewijzen. Maar de Russen zagen de smerige kapitalistische rijkdom in hun land en moesten er niks van hebben. Toen had je Poetin de man tegen het kapitalisme. Hij had toen nog een punt. Hij stelde zich als doel dat de achtergestelde Slavische mensen naast de Germanen en de de Frankische latijnen eindelijk als volwaardig blank Europees mens gezien zou worden. Hij zou de Oostblok landen wel onder een Slavische unie samenbrengen. Echter moest hij daarvoor eerst de uiteen gevallen staten van de Sovjet-Unie bij elkaar brengen en los van westerse invloeden. Dit ging echter moeizaam met campagnes. Dus besloot Poetin rond de eeuwwisseling met een nieuwe tactiek. Het westen (voorzichtig aan) destabiliseren. Het westen was hier niet van bewust en zagen de Russen als vriend. Eerst ging Rusland geld de westerse economie in pompen, dat leidde tot kleine economische crisissen maar had weinig resultaat, als tweede ging met het digitale verkeer omzeilen dat was niet genoeg om het lam te leggen , als derde waren er de pogingen om op sociale media mensen op te hitsen. Dit werkte goed, het politieke spectrum werd rond de eeuwwisseling sterk ontregeld. Er werden mensen betaald op complotten de wereld in de wereld te slingeren en valse opinies te geven. Rond die tijd werd ook zichtbaar dat Rusland onze vriend niet was en gewoon net zo communistisch wilde zijn als vroeger.

  1. Ondanks de Russen het populisme sterk aangewakkerd hadden en zo Karl Marx hadden bewezen dat kapitalisme altijd leid tot ontevredenheid van arbeiders kon Poetin er nog steeds weinig mee. Dat bleek wel toen hij in al die polarisatie de Krim veroverde. Hij kreeg nog steeds teveel tegenstand. Zijn Slavische rijk als tegenhanger van de germaanse/Latijnse volkeren kon hij niet waar maken. En hij werd nu in de gaten gehouden door het westen. Tot voor die aanval was Poetin nog een redelijk normaal mens men een terechte voorliefde voor de Slavische cultuur, zo achtergesteld als blanke notabele door niet mee te doen met de blanke roof tijdens het wereld imperialisme. Daar zijn en blijven de Russen gewoon boos over en gekwetst als medeblanken. Ze zien zichzelf daarom zelfs als meer tolerante blanken dan de westerse.
   Na de inval op de Krim were Poetin ook een agressieve populist, net zoals de rest van de Sovjetleiders. Met zijn hoogtepunt de Amerikaanse verkiezingen waarbij het hem toch bijna gelukt was. Maar Poetin’s tijd raakt op een waarschijnlijk wilt hij net als het ook populistische china nog wat bereiken.

 3. Links in China is echter wat anders dan links in Europa. Communisme is extreme gelijkheid wat weer uitkomt op racisme. Net zoals bij de Oeiegoeren gebeurd. Het oosten heeft zich dus ernstig vergist door te denken dat ze inclusiever zijn dan het westen. Wat de voedingsbodem is voor oplopende spanningen. De landen zullen alles doen om de problemen in eigen land te verhullen.

Laat een reactie achter