Kunnen we de vervallen industrie weer tot leven wekken voor het te laat is?

Outsourcing vernietigt innovatievermogen

Omdat steeds meer bedrijven verhuizen naar China, ontrafelt het netwerk van industrie in de VS en ook in Europa. Hierdoor kunnen nieuwe uitvindingen en technieken niet meer worden omgezet in producten, kortom: de industriële innovatie verdwijnt. Wat kunnen we hieraan doen?

Outsourcing naar China vernietigt industriële infrastructuur
De afgelopen tien jaren verliepen dramatisch voor de Europese en Amerikaanse industrie. Managers, op zoek naar het snelle geld, verhuisden hun fabrieken en research and development steeds meer naar China en andere opkomende economieën. Inderdaad, vakbonden bestaan niet in China en het ooit lieflijke platteland in de omgeving van veel Chinese fabrieken lijkt steeds meer op de hel van Dante. Ook grootschalige goedkope leningen van de Chinese overheid aan het bedrijfsleven leiden tot een explosieve groei. China produceert nu meer zonnepanelen dan de VS en Europa samen.

Kunnen we de vervallen industrie weer tot leven wekken voor het te laat is?
Kunnen we de vervallen industrie weer tot leven wekken voor het te laat is?

Waarom is dat erg?
In tegenstelling tot wat boekjes van managementgoeroe’s beweren, is het buitengewoon nuttig om onderzoekers, uitvinders en technisch ontwikkelaars op één en dezelfde plek te hebben. Een technisch ontwikkelaar moet een productconcept vertalen in een productieproces, dus lopende banden inrichten, robots programmeren en op elkaar instellen en de hele processtroom er omheen plannen. Dit is zeer geavanceerde technische kennis, die zoch in de hoofden van geachoolde arbeiders en productie-ingenieurs bevindt.

Kaalslag omdat het Wall Street meer winst oplevert
Een probleempje. In het kader van ‘shareholders value’ vond Wall Street en hun slaafse navolgers van de Europese effectenbeurzen, dat het een briljant idee is om deze mensen massaal de laan uit te schoppen en de complete fabriek in China te dupliceren. Hiermee werd de innovatie-infrastructuur aan beide kanten van de Atlantische Oceaan doeltreffend gesloopt.

Subsidie om de binnenlandse industrie te slopen
Tot voor kort (en misschien is het nog zo) konden ondernemers zelfs subsidie krijgen als ze hun fabriek verplaatsten naar China. Veel van deze waardevolle vakmensen zitten uitgebrand in de WW, zijn een nieuw leven begonnen als restauranteigenaar of bivakkeren op een van de vele Amerikaanse trailer parks, nadat hun huis door de bank in beslag is genomen. Dit terwijl de financiële genieën die verantwoordelijk zijn voor deze roofbouw hun luxueuze huis laten schoonmaken door een illegale werkster terwijl ze in Panama of een ander belastingparadijs hun bijeengeroofde centjes tellen.

Hoe kunnen we weer overeind krabbelen?
Hier heeft de regering het te druk met het bedenken van methoden om nog meer geld uit de bevolking te kunnen persen om zo de waardeloze financiële parasieten nog even in leven te kunnen houden. In de Verenigde Staten wordt ondertussen wél nagedacht over goede oplossingen.

Kennis weggehaald uit China
Yet-Ming Chiang, een Amerikaanse ondernemer van Chinese komaf flikte het omgekeerde kunstje. Hij bouwde een batterijfabriek in China, waarbij hij gebruik maakte van de nu zeer goed ontwikkelde technische innovatiekennis in China en kopieerde deze vervolgens letterlijk, onderdeel voor onderdeel, naar de Verenigde Staten. Nu heeft hij een innovatieve batterijfabriek in de VS waar veel nieuwe  techniek kan worden ontwikkeld. Dit kunnen Nederlandse ondernemers ook doen en zo onze industrie  weer nieuw leven inblazen.

Hoe betalen we dit?
Hiervoor kunnen er financiële middelen van de bankensector worden overgeheveld naar landbouw en industrie. Zo kunnen pensioenfondsen in ruil voor overheidsgaranties dit bekostigen. Het speelkwartier is nu over,tijd voor echte oplossingen. Als de ECB te traag en te stom is dit in te zien moeten we maar uit de euro en ons eigen geld drukken.

Bron
Can we build tomorrow’s breakthroughs? – Technology Review

10 gedachten over “Outsourcing vernietigt innovatievermogen”

  1. Peer Polderman

    Een goede kennis van mij werkt bij AEGON. Bij AEGON heeft men zowat alle ICT diensten in India belegd. Gevraagd naar de resultaten van deze out-sourcing is zijn heldere formulering als volgt:”braaaak!”.

    Zijn verdere toelichting samenvattend: de software is brak, nooit op tijd klaar, werkt niet volgens de specificaties, communicatie is klote en de kosten zijn enorm! Een blunder van formaat.

  2. Lijkt me een gaaf idee, laten we snel hernieuwbare energietechnologien en elektrische auto`s en meer van dit soort high tech shone industrie terug naar Nederland halen. Dan zetten je die half miljoen werklozen hier maar in de fabrieken die nu toch al een uitkering krijgen van de staat.

    Het gaat om nuttige producten maken op een slimme manier en het zou niet moeten gaan om welk land hun arbeiders het meest kan uitbuiten en waar het milieu het meest vervuild mag worden.

  3. Visionair.nl is toch ook door ‘slechts’ een paar mensen geïnitieerd? Het enige wat ervoor nodig was, was een website en een hoge hit op Google op de term ‘visionair’. Bij wijze van spreken.

    En het werkt! Ik ben er in ieder geval heel blij mee. Misschien is het uit te bouwen met een heuse vereniging van mensen met een visie die zich willen inzetten voor de vooruitgang van de samenleving, wat verder gaat dan de Nederlandse grens. Wie weet ontstaat er wel een concept waarbij het mogelijk is dat uitvinders hun producten, prototypes, bouwtekeningen enz. kunnen laten zien. Ik denk dat je daar aanvankelijk niet voor afhankelijk hoeft te zijn van de regering, een politieke partij, de overheid of een bedrijf. Als ze (op termijn) meewerken is het mooi meegenomen, maar het begin kun je ook zonder hun neerzetten.

    1. Ik ben ontwerper/uitvinder en heb er ook al eens aangedacht om gewoon chinese producten te gaan kopieeren en dan aan te gaan passen/ verbeteren. Echter ik ben niet erg zakelijk in mijn aanpak geweest en tot op heden is het bij tekeningen en dromen gebleven. De chinesen kopieeren al vele jaren. Ik ben ervoor om van die landen waar het (te) goed gaat terug te kopieeeren en daarvan te leren, en daarmee onze boterham veilig te gaan stellen. Verder zou de herinvoering van de SCHANDPAAL voor die cententellers van Managers die de boel verziekt hebben ook welkom zijn. Kunnen wij ook weer eens lachen.

    2. Dat zou best een optie zijn volgens mij een vereniging oid van visionairs beginnen. Je hebt er slimme mensen voor nodig en communicatielijnen tussen die mensen. Daar is vast een platform voor te vinden op een of andere manier. Er worden nu zo nu en dan al open source projecten gestart door scholen in samenwerking met overheid en bedrijven etc. Als we dat veel meer kunnen uitwerken zit daar wel toekomst in. Echter nu is het zo dat vaak het overheid gesubsieerde research en development wordt geimplementeerd in de Chinese fabrieken waar je een arbeider nog netjes 80 dollar in de maand mag betalen…

      Als je in het huidige systeem wilt blijven draaien is het dus erg moeilijk om hier weer industrie naartoe te halen tenzij je industrien gaat beschermen in een land maar goed dat mag natuurlijk weer niet van Europa en het WTO…

  4. ik ben er daarom ook voor dat Nederland uit de EU stapt. Dan moeten België en Luxemburg bij Nederland worden gevoegd. Dit omdat we dan een grotere staat vormen. Dan kan vervolgens de talen strijd in België ook worden opgelost. Je ziet dat Nederlandse plaatsen in veel provincie’s verpauperen doordat de voormalige textiel-industrie die de bron van rijkdom was verdween en nu allemaal naar Aziatische landen zijn verhuist. En innovatie is hier nu ver te zoeken op uitzonderingen na.

Laat een reactie achter