Rentevrije banken

Nederland is jaarlijks 119 miljard aan rentekosten kwijt over alle leningen die er uitstaan. Dit varieert van persoonlijke leningen, bedrijfsleningen en overheidsleningen.  Deze rentekosten worden opgebracht door de grote meerdereheid (80%) die hard moeten werken voor haar geld en komt ten goede van een kleine rijke minderheid die haar geld verdienen met het geld dat ze al hebben.
Een economisch systeem met rente moet daarnaast exponentieel blijven groeien  wat onmogelijk is op de langere termijn en zal daarom vroeger of later altijd imploderen. Inmiddels zien we deze implosie telkens dichterbij komen in Europa, Amerika, Japan, etc. Verschillende groepen mensen zien een oplossing voor de economische problemen door over te stappen op een rente- en inflatieloos geldsysteem. Als de overheid dan ook het recht op geldcreatie weer in handen neemt, wat momenteel bij internationale bankiers ligt, is het wellicht mogelijk de sloopkogel die momenteel door de sociale voorzieningen in Nederland gaat tegen te houden. Als de politiek de systeemfouten leert begrijpen kan er inplaats van de huidige maatregelen een veel effectiever economisch organisatiemodel worden ingevoerd dan het huidige systeem wat in de laatste fase is van een onvermijdelijke implosie.

De grote profiteurs van het huidige systeem hebben momenteel echter de touwtjes (nog?) strak in handen en daarom is het voor de gewone man soms moeilijk om nu al een verandering teweeg te brengen. In Zweden en Duitsland hebben mensen zich hierdoor echter niet laten afremmen en zijn een eigen rentevrije bank begonnen. Deze JAK bank (JAK staat voor Jord Arbete Kapital oftwel Grond Arbeid en Kapitaal) zorgt ervoor dat mensen gezamenlijk goedkoop geld van elkaar kunnen lenen en ze weten zo het huidige private bankensysteem te omzeilen. Hieronder een uitgebreide uitleg over het JAK bank systeem met Nederlandse ondertiteling deel 1. (deel 2, 3 en 4)


Dit voorbeeld laat zien dat alternatieven mogelijk zijn en dat ook de gewone man wel degelijk enige mogelijkheden heeft om nu al keuze`s te maken richting een inflatie- en rentevrij en daarmee eerlijker economisch systeem. Dit systeem zou echter nog veel beter werken als ook een overheid zou inzien hoe desastreus een rente gebaseerd geldsysteem op de lange termijn is, helemaal als het geldcreatie mechanisme  bij private banken ligt, en zou beslissen om landelijk over te stappen op een rente- en inflatievrij geldsysteem.

Interessant om te weten is dat rentevrij bankieren mondiaal in voorbereiding is bij www.bankofjoy.net met een branche in Nederland onder de titel: www.deblijebank.nl Orienteer je daar dus ook eens als je interesse hebt om over te gaan naar een rente- en inflatievrij geldsysteem. En als laatste is op www.fairbanking.nl ook veel informatie te vinden over een alternatief en eerlijker banksysteem.

Bekijk ook:
De JAK Bank door Ad Broere
Rentevrij bankieren kan wel, vrouwen bewijzen het! 

Meer informatie op:
-) Geheimen van geld, rente en inflatie
-) 99% heeft geen idee hoe het huidige economische systeem werkt
-) Ex-investeringsbankier legt bizarre werking banksysteem uit
-) De toekomst van onze economie deel 1 & 2 en 3
-) 3 praktische oplossingen voor meer economische veerkracht
-) Update het economische systeem!
-) Occupy de banken!
-) Interest and Inflation Free Money by Margrit Kennedy (pdf Engels)

28 gedachten over “Rentevrije banken”

 1. Met alle respect maar een waardeloos filmpje. Er komt in dit filmpje namelijk niks verteld hoe deze JAK bank werkt?

  En er staat toch een aardig gebouw met werknemers, hoe worden deze betaald?

  En als er geen rente wordt geheven bij deze bank. Wat is dan mijn voordeel als ik geld bij deze bank neerzet en dit wordt uitgeleend aan persoon X?

  1. Geen voordeel,

   Deze bank zal dan een ander verdienmodel hanteren, denk aan een aandeel in de winst die behaald wordt door het financieren van een onderneming.

   Jullie snappen allemaal het probleem niet, als er X geld op de wereld is, bestaat er geen geld op aarde om de “rentes” te kunnen betalen.

   Dit geld wordt bijgedrukt, gevolg is inflatie. (of plat gezegd, ordinaire belasting), dit proces gaat sneller en sneller omdat de geldvoorraad steeds groter wordt, hier wordt weer meer rente over “verdient”, met als gevolg dat er weer meer geld bijgedrukt moet worden.

   Dit systeem gaat kapot en we zijn al aardig op weg om volledig in te storten.

  2. Hallo John, alleen deel 1 van alle 4 de filmpjes had ik erin gezet, ik begrijp dat dat blijkbaar wat verwarrend werkt, daarom heb ik nu alle vier de filmpjes opgenomen in het artikel. Ik hoop dat je het mechanisme beter begrijpt na het zien van alle delen.

   mvg,

   Douwe

 2. nou John ik wil je vraag wel beantwoorden,
  je hoeft niet bang te zijn dat jou rente wordt betaald van andermans inleg, en ook niet bang te zijn dat iemand’s rente wordt betaald van jou inleg.
  kortom je geld is veilig en dat gebeurt duurzaam.
  zonder reddingsplannen of weet ik veel wat voor onzin.

  Douwe complimenten voor dit artikel,het moet ook telkens aan bod komen.

 3. die blije bank, is dat dan weer wat anders dan http://www.fairbanking.nl?

  Zelf kende je natuurlijk al http://endtheecb.ning.com/ want daar heb je ook gepost, maar die Mike Montagne is me wat te veel gericht op “eigenroem” en anderen afbranden die een beetje hetzelfde denken als hij, wordt er meteen “plagiaat” geroepen. Jij weet tenminste dat delen vermenigvuldigen is, als het op informeren aankomt. Hartelijk dank voor je goede werk tot nu toe, ik ben een enorme fan!

  Die Jak-bank, waar Adbroere ook al over schreef http://adbroere.nl/web/nl/artikelen/de-jak-bank.php doet het helaas minder goed omdat men, zoals men mij eerder in dit stuk op nujij al zei in de commentaren: http://www.nujij.nl/economie/verbied-rente-en-maak-een-herstart-met-de-wereld!.14468796.lynkx#axzz1iV8VO8qG
  doet het uiteraard niet zo goed, omdat het eenlingen zijn (men leent er “gratis” geld en gaat het dan toch elders tegen rente wegzetten om er zo winst op te maken), èn ze moeten toch een “fee” rekenen om te bewaren of uit te lenen. Volgens mij kom je er zo nooit uit, en ofschoon hun initiatief zeer te prijzen is, is alleen een radicaal verbod op alle mógelijke vormen van rente, wereldwijd, zinvol.

  Commerciële banken zullen het vanzelf afleggen tegen de non-profit nutsbanken die gewoon van ons belastinggeld betaald worden, geldschepping uitsluitend nog bij die nutsbanken, transparant en internationaal goed gecontroleerd door onafhankelijke instituten uiteraard. Want waarom zou je nog geld uitlenen als je er *niets* voor terugkrijgt? Waarom geld vasthouden voor de klant, als je het vervolgens *niet* mag uitgeven, er *niet* meer mee mag handelen?

  Deze banken zullen dus vanzelf drastisch inkrimpen en hun personeel zal omgeschoold worden om echt werk te doen, zoals bejaarden helpen. Daarnaast zullen ze zich kunnen specialiseren in het echte beleggingswerk, waarbij investeerders en ook particulieren geld kunnen winnen in de vorm van dividend (géén vooraf afgesproken rente dus) bij winst, maar ook verlies, bij verlies. Risicodragend dus, voor wie dat zelf *wil*.

  Staatsbligaties, arme landen, het zal allemaal niet meer hoeven te bestaan, want alle overheden creëren precies zoveel geld als er nodig is en zoveel de leners -aantoonbaar- kunnen terugbetalen, zodra het uitgeleende geld voor huizen en bedrijven terug is gekomen van de leners, representeert het werkelijke waarde, en is het ècht geld geworden en geen schuld meer, klaar om opnieuw rentevrij uitgeleend danwel besteed te worden aan het verder opbouwen van die mooie, ecologisch in balans zijnde wereld. De “Mono” dus :)

  Rente aanbieden en heffen moet wereldwijd strafbaar gesteld worden, geldcreatie alléén door de overheid (de overheid moet nl ONS representeren en doen waar WIJ ze voor aangesteld hebben en betalen!), en wie zich schuldig maakt aan “woekeren”, “usury”, oftewel “rente heffen of aanbieden”, maakt zich schuldig aan fraude / diefstal en moet berecht worden. De enige manier om de wereld gezond te maken. De vraag die resteert is…

  HOE!?

  Ik denk, hoe dan ook, dat we de grote innovatieve denkers hierin moeten betrekken, de innovators die nu alleen maar in leaseconstructies hun prachtige producten en ideeën voor de wereld ten onder zien gaan. Ik denk bv aan Wubbo Ockels, Ruud Koornstra, Niels Thijssen, Jeroen van Agt.

  1. Hallo Ietsist, bedankt voor de vele nuttige links, ik kende het artikel van Ad Broere nog niet maar hij lijkt er al drie stappen verder over te hebben nagedacht dan ik dus heb het artikel daarom toegevoegd. Net als de link van Fairbanking waar ook veel interessante informatie te vinden is. Hoe opener en toegankelijker informatie gedeeld wordt hoe meer mensen kunnen meedenken aan een oplossing is mijn instelling volgens goed permacultuur gebruik :-)

   Het zou idd supergoed zijn als er wat echte grootmeesters op dit punt die ook hun bekendheid in de strijd kunnen gooien om een update in ons economische systeem te gaan maken.

   Ik ben heel benieuwd wat de beste oplossingen gaan zijn, laten we vooral met een optimistisch en open vizier die toekomst benaderen. Zelf heb ik sterke hoop op een soort internet systeem waarmee het geldsysteem volledig peer to peer op vertrouwensband en beoordelingen kan gaan functioneren zodat het volledig gedecentraliseerd kan worden en zowel banken als overheden grotendeels overbodig worden voor deze functie maar goed we zullen zien of dat gebaseerd is op enig realisme :-)

 4. Is het niet zo dat Islamitische banken ook aan rentevrij bankieren doen? Zie de volgende links:
  http://tegenlicht.vpro.nl/nieuws/2011/februari/biografieen-van-islamic-banking.html
  http://orthelius.info/Index.php/rentevrij-bankieren-kan-wel-vrouwen-bewijzen-het/
  http://player.omroep.nl/?aflID=12173963

  Met vriendelijke groeten,
  Hennie Gordebeke

  /edit Niek: Hennie, gelieve in het vervolg niet zo veel links in 1 bericht op te nemen, dan komt ie niet door de spam-filter. Gr.

 5. Hoi Hennie :-)

  Het is zelfs zo, dat àlle abrahamistische religies rente verboden hebben, men hield zich er alleen niet aan, en omdat joden wèl rente mochten vragen aan niet-joden werden zij vanzelf de bankiers van de wereld, met alle vreselijke haat, vooroordelen, en uiteindelijk de holocaust tot gevolg :( Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Rente#Religieuze.2Fhistorische_bezwaren_tegen_rente

  Ook in Money as Debt wordt dit aangehaald, een aanrader… zeer toegankelijk en met veel humor verteld hoe geld werkelijk werkt, en hoe het de hele wereld verarmt via schuld en rente: http://www.youtube.com/watch?v=ooyMha3831I
  Het wrange is dat we -dat toont het filmpje duidelijk aan- moeten blijven lenen om überhaupt geld in omloop te houden voor t draaiende houden van de werkelijke economie. Dus linksom of rechtsom draaien we met die spiraal de vernieling in.

  En feitelijk alle links die Douwe ook noemt in zijn eerdere stuk zijn inspirerend: https://www.visionair.nl/politiek-en-maatschappij/nederland/hoe-eerlijk-is-ons-huidige-economische-systeem-eigenlijk/
  Echt een aanrader. Door dat stuk ben ik fan van hem geworden, vooral ook omdat hij zichzelf er niet om de borst klopt, nooit denkt dat het “klaar” is, en bescheiden blijft in al zijn reacties. Ik denk dat dat een groot visionair kenmerkt ;-)

  Orthelius ken ik wel, van twitter. De man van het @basisinkomen :) Dat vind ik nog stééds een uitstekend plan! (vroeger vd PPR)

 6. Geachte reageerders,

  Het systeem dat jullie wensen bestaat reeds maar het is nog niet compleet doorgevoerd. Er is een munteenheid welke reeds is voorbereid op dit unieke systeem en het is genaamd…. de euro.

  Laat me het uitleggen. De euro is voorbereid op het freegold monetaire systeem. Freegold is het systeem waarbij de goudprijs wordt vrijgegeven (nu onderdrukt) en goud z’n functie als ruilmiddel verliest.

  Goud wordt nog slechts gebruikt als opslag van waarde en bestaat naast alle fiatvaluta’s wereldwijd. De functie van fiatvaluta’s veranderd,d.w.z. het is niet meer een opslag van waarde maar slechts een rekeneenheid en ruilmiddel. Sparen gaat in goudgrammen en betalen doe je met fiatvaluta’s. Zo gebruik je het beste uit twee werelden.

  Overheden die een begrotingsoverschot hebben zien hun munt opwaarderen en goud naar de CB stromen. Overheden die begrotingstekorten hebben en meer fiatvaluta’s drukken zien hun munt devalueren en de goudvoorraad verminderen. Als de munt is gedevalueerd is het land concurrerender en zal daarna een begrotingsoverschot krijgen en het goud weer de eigen kluis in zien stromen.

  Rente en de daarmee gepaarde inflatie hebben geen enkele invloed meer op spaarders. Casinobeleggen… niet meer nodig.

  Waarom is de euro reeds voorbereid? Kijkt u naar de balans van de ECB. De goudvoorraad staat bij de activa en wordt elk kwartaal gerevalueerd. Deze crisis komt dan ook niet als een verassing want iedereen weet dat exponentiele groei niet bestaat en dat het dollarsysteem uiteindelijk implodeerd.

  meer info http://www.freegoldcapital.com/?p=48

  p.s.

  niet stiekum snel goud aanschaffen hoor!

 7. @Dave
  Nee, ik ga niet stiekem goud aanschaffen :p Goud linken aan waarde is ook alleen maar een “afspraak”, en je voorkomt er geen inflatie mee als je de waarde weer linkt aan goud. Het is in deze complexe wereld ook niet meer werkbaar. Ik heb ook een hele tijd geloofd in het verhaal van Middelkoop omdat het “logisch” leek terug te gaan naar de goudstandaard, maar hij is er zelf inmiddels blijkbaar ook al uitgestapt. Als we morgen beslissen met zn allen dat goud niets méér waard is dan de sieraden die je ervan kan maken en wat een gek ervoor geeft, dan IS het niets meer waard.
  In “Money as Debt” wordt ook gezegd waarom terug gaan naar goud zinloos is, als je rente bovendien gewoon laat bestaan.

 8. @ietsist

  Je leest niet goed of begrijpt het systeem niet.

  Freegold is juist geen goudstandaard. Bij een goudstandaard staat de prijs van goud juist vast en is het dus niet mogelijk om fiatvaluta’s bij te drukken.

  Bij freegold zweven alle valuta’s vrij t.o.v. het goud en is het dus wel mogelijk om fiatvaluta’s bij te drukken zonder dat de spaarders daar de dupe van zijn.

  Daarnaast is goud geen afspraak maar al 5000 jaar het echte geld. De goudprijs wordt al decennia onderdrukt omdat deze gelinkt is aan olie. De oliecrisis van de jaren 70 is dan ook het directe gevolg van de loskoppeling van de dollar van de goudstandaard.

  Zodra centrale banken goud gaan aanschaffen en hun voorraad op gaan vragen uit de V.S. weet u dat het zo ver is.

 9. De euro is gebaseerd op het freegold monetaire systeem

  http://www.slimbeleggen.net/2012/01/04/ecb-balans-groeit-door-revaluatie-goud/

  Ziet u, goud revalueert terwijl dollars devalueren t.o.v. van goud.

  Zodra de goudprijs niet meer naar beneden gemanipuleerd wordt op de futuremarkt maar 1 op 1 loopt is het systeem compleet en zal de euro, mits de EU binnen de begroting blijft, de nieuwe wereldreservemunt zijn.

  Dit wordt voorafgegaan door hoge- of hyperinflatie waarbij alle schulden min of meer verdampen.

 10. In de goud discussie worden er vaak twee dingen door elkaar gehaald, een geldsysteem gebaseerd op goud wat in mijn ogen in welke vorm dan ook niet zo zinvol is. Namelijk om goud te krijgen en te winnen worden de naarste zaken gedaan met mensen. Slavernij, oorlogen etc. Maar daarnaast is het ook puur arbitrair om er waarde aan te koppelen. Wat echt iets waard is zijn mensen en grondstoffen en wat voor producten en diensten we daar voor elkaar van kunnen maken. Energie of menselijke tijd lijkt me dus een iets objectievere maatstaf om als uitruilmedium te gebruiken.

  Echter wat Middelkoop noemt is dat goud een prima kapitaalverzekering is tegen inflatie. En dat is ook zeker waar aangezien goud van nature schaars is in tegenstelling tot digitaal, brief en muntgeld wat nu in Miljarden wordt bijgedrukt en dus alleen maar inflatie kan veroorzaken. Als kapitaalverzekering is goud dus wel prima maar ook alleen maar als je denkt dat andere mensen goud interessant zullen blijven vinden, en gezien idd goud al 5000 jaar werkt lijkt het redelijk veilig dat aan te nemen. Maar goed goud zelf is ook niet te eten of in te wonen dus voor je directe voortbestaan kun je beter je geld in een energieneutraal huis steken en een eetbare bostuin ernaast :-)

  1. De goudprijs wordt niet echt arbitrair bepaald, net zoals alle andere producten (op competitieve markten uiteraard) wordt de prijs bepaald door het marktmechanisme. Enerzijds wordt de goudprijs dan ook (rechtvaardig) bepaald door de schaarsheid. Anderszijds is er de vraag die helaas heel onderhevig is aan speculatie. Zo zie je dat bij de crisis van 2008 beleggers massaal vluchtten in goud, de veilige haven in onzekere tijden, want inderdaad, goud beschermt tegen inflatie (waarom eigenlijk?), waardoor de goudprijs sterk steeg. Nu vraagt men zich dan ook af of goudmarkt vandaag niet een grote bubble is.
   Inzake de inflatie die je vernoemt, maak ik me niet echt zorgen. De ECB zal er alles aan doen haar inflatiebeleid in stand te houden, toch?

   1. Daar heb je idd gelijk in, goud is waard wat de ander er voor wil geven.

    Verder is de ECB de partij die deze hele kermis controleerd en bestaat qua bestuur volledig uit private bankiers, daar heb ikzelf dus echt 0,0 vertrouwen in dat die zaken doen die in het algemeen belang zijn. Op het moment dat de ECB besluit om 600 miljard Euro bij te drukken dan kan dit alleen maar resulteren in inflatie aangezien je geldvoorraad toeneemt terwijl de daadwerkelijke hoeveelheid waardevolle goederen voor het voortbestaan niet toenemen. Je hebt dus meer ruilmiddel voor hetzelfde aantal goederen dus wordt geld relatief minder waard. Op http://www.courtfool.info/nl_Geheimen_van_geld_rente_en_inflatie.htm wordt dit mechanisme ook duidelijk uitgelegd.

    Daarbij komt nog eens dat dit bijgedrukte geld nu naar de private banken gaat zodat hun vriendjes hun eigen bonussen vrolijk kunnen blijven uitbetalen. Aangezien deze mensen het geld het eerste hebben, hebben zij relatief het minste last van de inflatie. Oftewel het bestuur van de ECB bestaande uit private banken doen hun clubgenoten 600 miljard Euro kado waar uiteindelijk de hele bevolking de prijs voor betaald in de vorm van inflatie…

    Het zou grappig zijn ware het niet dat de politici deze mechanismen niet begrijpen en nu dus volledig zinloos studeren duurder maken, de zorgkosten opdrijven en andere sociale voorzieningen in Nederland door het afvoerputje aan het gieten zijn… :-)

    Ik zou vooral zelf beginnen met oplossingen. Van lokaal voedsel verbouwen, tot spullendelen tot meedoen aan lokale LETS systemen tot je geld bij verantwoorde banken of JAK achtige banken te parkeren en vooral natuurlijk andere mensen informeren hoe de internationale bankenwereld ons legaal aan het beroven is.

 11. Ik zag onlangs een reportage waarin het LETS-systeem besproken wordt, bleek dat zelfs economen geloven in de heilzame werking van een alternatieve ‘munt’, weliswaar naast de reeds bestaande euro. Ik vraag me dan ook af waarom het nog niet bekend is bij het brede publiek en waarom het niet gestimuleerd wordt door de overheid.

  De inflatie die je aanhaalt lijkt mij zeer waarschijnlijk geworden, hoewel ik amper kan geloven dat Merkel dit zonder meer aanvaard, zelfs op aandringen van Sarkozy. Enerzijds heeft de ECB al aan enkele honderden miljarden euro’s staatsobligaties gekocht (volgens een artikel uit Knack blijkt dit een vrij dubieuze oplossing, een samenvatting op het einde van deze reactie), wat volgens mij toch moet leiden tot inflatie, niet? Anderzijds is er het geld dat het IMF (met de hulp van de ECB, maar de VS stribbelt nog tegen) ter beschikking stelt van Italië.
  Het volgende las ik op Wikipedia:
  “Opmerking verdient dat kwantitatieve versoepeling slechts effect heeft voor zover de aan het bankwezen (via de omweg van het opkopen van staatsleningen) ter beschikking gestelde middelen ook daadwerkelijk door het bankwezen worden uitgeleend aan bedrijven en/of particulieren. Als het bankwezen geen andere bestemming voor zijn middelen heeft, dan kan men die bij de centrale bank stallen”
  Is dit dan niet het geval, of is het niet mogelijk dit zo te laten verlopen? Dan hoeven we ons toch geen zorgen te maken?

  De samenvatting van het artikel uit Knack: “Waarom de ECB de euro niet kan redden”

  Een gebrek aan Europese solidariteit en de problematische publieke financiën smeken om ECB-interventies. Deze worden echter niet geapprecieerd om twee redenen. De eerste reden (1) is het gebrek aan oplossingen die ze zullen opleveren. De oorzaken van de crisis zijn drievoudig en geen enkele zal worden aangepakt: (a) een politieke unie zal de monetaire unie nog steeds niet ondersteunen, (b) arbeidsmarkten zullen nog steeds onvoldoende flexibel en mobiel zijn, (c) evenmin zullen de overheidsfinanciën aangepakt worden en ook het gebrek aan kapitaal in de banken zal blijven bestaan (als gevolg van (c)), aangezien economische groei bemoeilijkt wordt door te weinig competitiviteit van de probleemlanden. (2) De tweede reden zijn de risico’s die interventies met zich meenemen:(a) gevaar voor inflatie of zeepbellen door een verschuiving van privékapitaal, (b) het gebrek aan eigen vermogen van de ECB dat te klein is om minwaarden te dragen, (c) nieuwe renteproblemen wanneer de ECB haar geld uit de economie onttrekt, (d) en de vrees voor tegenwerking van Duitsland uit angst voor inflatie.

  1. Ja ik heb het ook gezien, bedoel je wellicht deze aflevering van de NCRV? http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1208026

   Het probleem is dat politici helemaal niet snappen hoe het economische systeem daadwerkelijk werkt. Dat kan of omdat ze gewoon de mentale capaciteiten niet hebben of omdat ze te veel belobbied en voorgelogen worden door de private bankerwereld of simpelweg ongeinteresseerdheid of onwetendheid.

   Uiteindelijk is een economie niets meer dan het uitruilen van diensten en goederen tussen mensen onderling. Daar kun je idd prima ook lets voor gebruiken. Nu betaald de hele wereld eigenlijk jaarlijks bijna 22% van alle productie in Nederland aan internationale bankiers om gebruik te mogen maken van een geldsysteem…

   Het klinkt wat raar maar ik ben nu dik een half jaar bezig met mijn speurtocht in het economische systeem en eigenlijk kan ik niet anders dan tot de conclusie komen dat hele landen als melkvee worden gebruikt door een kleine elite die het huidige geldsysteem onder controle heeft.

   Het is werkelijk te idioot voor woorden maar deze mensen hebben een enorme macht weten te verkrijgen binne de bedrijven, politiek en media juist omdat iedereen van geld afhankelijk is en zij dit als het ware onbeperkt hebben. Het laatste wat deze mensen willen is dat mensen snappen dat ze prima hun eigen econimsche systeem kunnen opbouwen, je zit ook dat ideeen als de JAK bank en LETS systemen prima werkten ook in de geschiedenis maar dat die via overheden en centrale banken van die landen eigenlijk altijd geforceerd zijn te stoppen. Immers zodra mensen controle hebben over hun eigen economische systeem kun je het volk niet meer uitmelken via dat mechanisme.

   1. Of LETS echt de euro zou kunnen vervangen weet ik niet. Zullen uiteindelijk mensen hun LETS ook niet sparen, en zullen er ook geen mensen zijn die LETS willen lenen van zij die er te veel hebben? Dan zitten we opnieuw met dezelfde (in maagdelijke vorm weliswaar) problemen… tenzij er echt een volledig nieuw systeem komt, maar ik denk dat de praktische invoering ervan amper mogelijk is, zelfs als het levensvatbaar is.
    Interessante lectuur i.v.m. economie zijn bijvoorbeeld de publicaties van GMO (een investeringsbank). Eén van de auteurs is Jeremy Grantham, en hij uit zelf regelmatig kritiek op het financiële systeem. Zo haalt hij onder andere Alan Greenspan volledig onderuit en geeft instructies over hoe het systeem beter zou kunnen functioneren.
    In zijn Quarterly Letter van oktober 2009 “Just Deserts and Marktes being Silly Again” is een ‘Special Topic’ bijgevoegd “On Redisigning Our Current Financial System”, waarin hij duidelijk aanhaalt hoe het beter kan, zonder te moeten af stappen van het systeem.
    Je moet wel registreren om toegang te krijgen tot de ‘Library’, maar het is zeker de moeite waard, het kost niets, geen vervelende e-mails, en een schat aan informatie en inzichten in de actuele en toekomstige economie.

    1. LETS gaat ook niet over het vervangen van de Euro maar het aanvullen ervan. Als we met dit systeem blijven werken gaat de euro het in ieder geval niet redden. Ons huidige systeem moet imploderen puur door de mechanismen waarop het is gebaseerd, iedereen die snapt dat geld schuld is, er procentueel rente over moet worden betaald begrijpt dat je dus met een systeem werkt wat exponentieel moet blijven toenemen. Dat is op de lange termijn altijd onmogelijk en zal dus moeten imploderen.

     Daarbij hebben door de Euro eigenlijk alle nationale overheden die erin zitten hun controle over het geldsysteem volledig weggegeven. Kortom je laat gewoon openlijk zien dat naitonale overheden eigenlijk niets meer te zeggen hebben. Wat eigenlijk laat zien dat je helemaal niet meer over naties hebt maar eigenlijk over fazalstatendie maar naar Europa dienen te luisteren. Dit is dus eigenlijk een soort politieke coup wat met geen enkele burger uit Europa overlegt is en ik denk dan ook dat politiek gezien dit dus niet houdbaar zal zijn op de langere termijn. De enige twee landen die mochten stemmen over de Euro hebben beide nee gezegd. Wellicht kun je wel de Euro aanhouden als handelsmunt tussen landen maar het zou voor de gewone man veel plezieriger zijn om weer een eigen nationale munt te hebben naast de euro en een lokaal economisch systeem zoals lets daar nog weer naast.

     Vanuit de permacultuur probeer je altijd elke functie door minimaal 3 zaken te laten vervullen. Ik denk dat dit bij een uitruilsysteem ook geen overbodige luxe is. Als er dan instabiliteit in 1 van de systemen optreedt flikkert niet je hele systeem in elkaar…

     In theorie zou voor het voorbestaan van Nederlanders de overheid nu druk bezig moeten zijn met het actief ondersteunen en uitrollen van LETS systemen in elke gemeente, eigen geldsystemen in elke provincie en een herintroductie van een nationale munt. En dit allemaal in handen van controleerbare democratische organisaties inplaats van een volledig ondoorzichtig internationaal privaat bankenkartel.

     Maar goed, policiti snappen niet wat er aan de hand is, of ze zijn corrupt. Ik ga maar even van het eerste uit dat is beter voor mijn eigen gemoedsrust iig.

     Want wat er nu gebeurd, het afbreken van alle sociale voorzieningen in Nederland is volledig onnodig als je als land de controle terugneemt over je eigen geldsysteem. Sterker nog dan kun je als land juist geld creeeren en uitgeven in die takken die jij graag wilt ontwikkelen in de maatschappij om je bevolking beter te laten voortbestaan.

     Maar goed, zolang wij dit allemaal prima vinden gaat er natuurlijk niets veranderen.

    2. Inderdaad, als aanvulling kan LETS een meerwaarde betekenen voor de economie. Ook in Gent is een alternatief geldsysteem opgezet: torekes. Mensen die zich inzetten voor de samenleving worden beloond met torekes die ze kunnen spenderen, want tal van Gentse handelaars aanvaarden de torekes als legaal betaalmiddel.
     En inderdaad, nationale overheden hebben hun macht over hun eigen munt weggegeven aan Europa. Voor ons West-Europa is dit denk ik nog niet negatief gebleken, maar landen als Griekenland konden al lang geholpen worden met een grondige devaluatie, helaas…
     Zo maar geld creeëren als land is gezien het risico op monetaire inflatie geen goed alternatief.

    3. Ik weet niet maar denk dat alle landen flink genaaid gaan worden door de Euro. De pensioenfondsen in Nederland beginnen inmiddels ook te verdampen…

     Geldcreatie en de controle daarover brengt zoveel macht met zich mee en macht corrumpeert. Maar goed, wellicht dat nu dit mis gaat er ruimte ontstaat voor een beter systeem.

     Vergeet niet dat nu oncontroleerbare bankiers nu zomaar geld aan het creeeren zijn in de vorm van schulden. Ik heb zelf nog altijd meer vertrouwen in een democratisch verkozen overheid waarvan de mensen in het land wonen en de taal spreken dan wat nu het geval is. Een groepje bankiers die aan niemand en niets verantwoording hoeven af te leggen. Oftwel wat de banken nu doen lijdt ook tot inflatie maar nu profiteren de directe private bank vriendjes van het ECB er het eerste van.

     Maar goed, Nederland moet het verder maar uitzoeken als zij werkelijk denken dat wat er momenteel gebeurt prima is dan moeten we de kudde misschien niet wakker maken. Als een bevolking werkelijk zo verschrikkelijk onnozel is dat ze 119 miljard per jaar kwijt zijn wat ze prima zelf zouden kunnen doen… en daar niets aan willen doen dan verdienen de internationale bankiers die 119 miljard tot op de laatste cent :-)

     Ik zit zelf al niet meer in de euro en we zijn hier nu ook een LETS systeem aan het opzetten. Eens kijken hoe dat zal gaan.

    4. Ik denk niet dat het (in principe) nodig is om over te stappen op een ander systeem, wat de mogelijkheid uiteraard niet uitstluit. Wat ik echter wel nodig acht is een ‘zuivering’ van het systeem: geen overdreven winststreven meer (van de banken), een beter evenwicht i.v.m. risicovolle beleggingen (kijk bijvoorbeeld naar de pensioenfondsen), het aan banden leggen van prop-trading, capabele mensen aan het bestuur zetten (kijk maar naar de FED!). En in het algemeen kan ik alleen maar zeggen dat bedrijfsleiders misschien verder moeten durven kijken dan de korte termijn (ook hierover is een interessant artikel verschenen van GMO: Bubbles and career risk: dangers of left-brained bank bosses, een zeer boeiend artikel geschreven voor ‘The Economist’) en bedrijven misschien meer winst moeten reserveren.
     Of we allemaal genaaid gaan worden door de euro zullen wa pas achteraf weten denk ik: eens de eurocrisis voorbij zal zijn, zullen we in staat zijn de balans op te maken en de nu ervaren nadelen kunnen afwegen tegen de voordelen op lange termijn, maar de kans dat we genaaid worden is denk ik ondertussen alleszins reëel geworden.

 12. Wat ik las op Wikipedia is waarschijnlijk wel juist, maar ik slaat in deze context nergens op… Ik heb me vergist bij het doornemen van de pagina, doe aub alsof het stuk vanaf “Het volgende las ik op Wikipedia” t.e.m. “Dan hoeven we ons toch geen zorgen te maken?” er niet staat.
  Mijn excuses, ik interpreteerde het effect van kwantitatieve versoepeling als inflatie.

Laat een reactie achter