Prikkeling hersenzenuw helpt hartpatiënt

Hersenonderzoek is hot. We leren steeds beter hoe deze grijze massa precies werkt en vinden daardoor steeds meer oplossingen voor problemen die zich in ons lichaam (en soms ook in de geest) voordoen. Zo is er nu ook – misschien – goed nieuws voor patiënten met hartfalen. Zij hebben misschien baat bij een apparaatje dat een hersenzenuw prikkelt. In het kader van onderzoek naar de functionaliteit hebben artsen van het UMC Utrecht de zenuw-stimulator inmiddels bij twee patiënten geïmplanteerd.

Bron afbeelding: Wikipedia.
Bij patiënten met hartfalen kan het hart het bloed niet goed rondpompen waardoor patiënten vaak een slechte conditie hebben. Het hart wordt groter en de hartslag is verhoogd. Ze zijn kortademig en snel vermoeid. Bij patiënten met ernstig hartfalen helpen medicijnen uiteindelijk onvoldoende. Het prikkelen van de hersenzenuw die naar het hart loopt (de nervus vagus) is een veelbelovende nieuwe behandeling. Een klein stroompje op deze zenuw verlaagt de hartslag iets. Dat vermindert het hartfalen en verbetert de conditie. Het prikkelen van de zenuw heeft nog meer gunstige effecten, de oorzaak daarvan is niet helemaal duidelijk.

“Als medicijnen niet meer voldoende werken bij patiënten met ernstig hartfalen, hebben we ze meestal niets te bieden. Soms kan een speciale pacemaker nog helpen en heel soms een harttransplantatie, maar voor de meeste patiënten is dit niet weggelegd. Ik hoop en verwacht dat de zenuwstimulator deze patiënten wél kan helpen.” Dat zegt cardioloog dr. Anton Tuinenburg van het UMC Utrecht, hij leidt het onderzoek.

Traplopen
“Patiënten die eerst moeilijk traplopen zullen met dit apparaatje niet meteen op de racefiets stappen”, zegt Tuinenburg. “Maar ze kunnen wellicht wel weer naar de supermarkt lopen. Dat is al een enorme verbetering van de kwaliteit van leven. We verwachten bovendien dat hun levensverwachting toeneemt. Maar dat zal onderzoek moeten uitwijzen.”

De zenuwstimulator bestaat uit een draadje dat voorzichtig om de zenuw in de hals gewikkeld wordt. Het geeft een klein, onschadelijk stroompje af naar de hersenzenuw. Omdat het stroomverbruik heel laag is, kan het door de huid heen opgeladen worden. In het UMC Utrecht heeft vaatchirurg dr. Gert Jan de Borst de stimulatoren bij de eerste twee patiënten geïmplanteerd.

Honderd patiënten
Het UMC Utrecht is een van de twee Nederlandse ziekenhuizen in een internationaal onderzoek (de NECTAR-HF-studie) waarin bijna honderd patiënten met hartfalen het apparaatje krijgen. Over twee jaar moeten de resultaten bekend zijn. Het Amerikaanse bedrijf Boston Scientific ontwikkelde de zenuwstimulator. Dit type apparaat wordt al langer gebruikt bij patiënten met epilepsie. In Nederland kampen meer dan 120.000 mensen met een vorm van hartfalen en er overlijden jaarlijks ruim 6.000 patiënten aan. Veel patiënten met hartfalen dragen een ICD (‘implanteerbare cardioverter-defibrillator’). Dat apparaatje herstelt het hartritme als een mogelijk dodelijke hartritmestoornis ontstaat.

Bron: UMC Utrecht

4 gedachten over “Prikkeling hersenzenuw helpt hartpatiënt”

 1. Leuk al die technische oplossingen.
  Die meestal, als je goed kijkt, een functie overnemen/versterken, maar niet genezen.
  Genezen (heel maken) betekent, voor mij, juist meer: zorgen dat die functie weer goed vervuld kan worden door het systeem zelf.
  Maar daar wordt in de huidige genees(??)kunde niet of nauwelijks meer aan gewerkt.
  Dus lijkt het mij verstandig, voordat u zich volstopt met vergif en ritmes die niet van u (en de staat waar u in bent nu) zijn, dat u eerst uzelf traint met de oplossingen van het HeartMath instituut.
  Dat de pharmaceutische belanghebbenden dan niet meer uw levenslange verplichte verslaving door uw dokter kunnen laten voorschrijven, Dat is volgens mij toch helemaal niet erg.
  Past volgens mij veel beter bij een visionaire levensstijl.

  1. Natuurlijk is genezen beter, maar zolang dat nog niet lukt, is elke verbetering van de conditie goed nieuws voor deze patienten. Geweldig nieuws dat dit HeathMath instituut ernstig hartfalen wel kan genezen, als dit is wat je bedoelt (ik kan geen bevestigende bron vinden).

Laat een reactie achter