Recessie goed voor Nederland?

Een economische recessie betekent veel persoonlijke drama’s. Ook gaan er veel bedrijven en organisaties failliet of houden op te bestaan. Toch hebben recessies hun nuttige kanten.

Waarom zijn er recessies?
In feite is een betere vraag waarom er meestal geen recessie is. In tijden van economische voorspoed is het mogelijk om winstgevende investeringen te doen, oftewel waarde te produceren door je mogelijkheden voor productie te vergroten. Dit kan alleen als er koopkrachtige vraag is m.a.w. als er kopers zijn die voldoende willen betalen. Deze kopers zijn mensen, bedrijven en andere organisaties. Omdat mensen een apensoort zijn bestaat het grootste deel van economische activiteiten uit het herhalen van hetzelfde kunstje, bijvoorbeeld het bouwen van koelkasten of het napapegaaien van anderen tegen betaling. Op een gegeven moment heeft iedereen een beleggingshypotheek. Het kunstje weOf eekoelkast.rkt drkt

2 gedachten over “Recessie goed voor Nederland?”

  1. Wanneer we de jaarlijkse groei van BNP eens niet halen wordt het gelijk gezien als een ramp. Maar zoals al eens besproken op Visionair is een oneindige economische groei onmogelijk. Er zit een limiet, die wordt bepaald door de beschikbaarheid van grondstoffen & energie.
    Waarom is het een ramp om eens een paar jaartjes stil te staan? Laat de opgeblazen economische bubbels die de groei van de afgelopen jaren hebben veroorzaakt maar knappen. Uiteindelijk zijn we als land beter af zonder gemanipuleerde groeicijfers.

Laat een reactie achter