Spel: natuurkunde in de praktijk

De apparaten om ons heen lijken ingewikkeld, maar afgezien van de besturingselektronica werken ze vaak volgens vrij eenvoudige technische principes.

 

Een broodrooster bestaat bijvorbeeld uit een paar gloeispiralen, die heet worden door de stroom en een strookje metaal dat als het te heet wordt, wat het geval is als het brood echt kurkdroog is geworden, zover uitzet dat de veer van het broodrooster omhoog springt.

Zijn boeken en websites niet echt je ding, maar wil je toch meer gevoel krijgen voor mechanica en andere fysische onderwerpen? Hieronder een manier om spelenderwijs technisch inzicht te ontwikkelen.

Fantastic Contraption

3 gedachten over “Spel: natuurkunde in de praktijk”

  1. Het lijkt mij vrij logisch, ongeacht de eenvoud enof de complexheid van een systeem, dat zodra je het systeem eenmaal begrijpt het een eenvoudige gegeven wordt. Hoe meer je dit soort verschillende systemen leert te begrijpen, des te sneller zal je ook een nieuw systeem begrijpen. Mvg Paul.

  2. Spelenderwijs leren houdt de belangstelling er in, maar ik geef de voorkeur aan de stoffelijke ervaring boven computer simulaties. Niets kan de fysieke ervaring van gereedschap vervangen. Weten hoe iets werkt is stap één, maar het vervaardigen of herstellen van ontwerpen, vereist bijzondere motorische technieken in de omgang met gereedschappen. Van jongs af aan heb ik slopender wijze geleerd hoe iets werkte en werkend weer in elkaar gezet moest worden. Van vliegwiel aangedreven speelgoed, bleek dat eenvoudig beperkt tot goed kijken en onthouden hoe alles in elkaar zat. Elektrisch aangedreven speelgoed wordt een heel ander verhaal, als je de elektromotoren volledig gaat demonteren. Die moet je opnieuw wikkelen, anders is het motortje naar de Filistijnen. Die hadden ondertussen al genoeg speelgoed van mij gekregen, men bekeek mijn verrichtingen dan ook terecht met strenge, vorsende blikken. Zoveel mogelijk versleten of in onbruik geraakt materiaal, werd mij onder handen gebracht en of gevonden op straat, door mij thuis gebracht. Techniek en natuurkunde is mij dus met de paplepel ingegoten en daar trek ik profijt van.     

Laat een reactie achter