Liefde vs. lust?

In deze TED Lezing komt aan bod hoe liefde en lust werken en wordt de vraag gesteld hoe goed deze samen kunnen gaan.

In long-term relationships, we often expect our beloved to be both best friend and erotic partner. But as Esther Perel argues, good and committed sex draws on two conflicting needs: our need for security and our need for surprise. So how do you sustain desire? With wit and eloquence, Perel lets us in on the mystery of erotic intelligence.

In her practice and writing, Esther Perel helps loving couples navigate between the comfort of happy relationships and the thrilling uncertainty of sexual attraction.

 

Aanverwante artikelen:
-) TED Playlist: Sex, can we talk?
-) Eerdere artikelen over liefde op visionair
-) Eerdere artikelen over seks op visionair
-) Eerdere TED Talks op visionair

23 gedachten over “Liefde vs. lust?”

 1. Vrouwen willen liefde (commitment, aandacht), mannen willen lust (denk bijv. aan het Coolidge effect). Er is sprake van een onoverbrugbare kloof tussen de geslachten die enorme conflicten met zich meebrengt. 
  Zalig zij degenen die vallen op hetzelfde geslacht en leven in een land waar ze niet gediscrimineerd worden………  

  1. Dat is niet helemaal wat deze vrouw beweert. Ook is het Coolidge effect bij zowel mannen als vrouwen waargenomen. 

   Zowel vrouwen als mannen willen liefde en lust lijkt uit deze TED Talk naar voren te komen. Echter de omstandigheden die liefde mogelijk maken zijn eigenlijk strijdig met wat lust mogelijk maakt. Oftewel je kunt het een of het ander hebben maar het lijkt moeilijk te zijn de twee te combineren. 

   Vanuit de natuur is dat ergens wel logisch, het partner uitzoeken gaat op de lust in den beginnen wellicht en het kinderen grootbrengen gaat met de liefde. Misschien willen we gewoon te veel van dezelfde persoon.

    

 2. Douwe: Een klein onderzoekje in de contreien van de Amsterdamse binnenstad leert dat er aanzienlijk meer vrouwen achter het raam staan als mannen.
  Als zoals jij zegt vrouwen en mannen evenveel waarde hechten aan lust dan zou dat 50% van iedere sexe moeten zijn.

  1. Tombraider, er zijn weldegelijk een gelijkwaardig aantal aan mannen, die hun lichaam verkopen. Ze staan enof zitten alleen niet achter de ramen. Denk hierin aan de wereld van homosexualiteit. Zowel de homosexueel als de homofiel, vindt je terug in de daarvoor speciale aangelegenheden. Dat is een wereld apart. Mvg Paul.

  1. Het coolidge effect is ook wel iets minder sterk waargenomen bij vrouwen dan bij mannen maar de effecten en behoeftes en tegenstellingen tussen liefde en lust verschillen volgens mij niet per geslacht. Ik denk dat het meer een individuele balans zoeken is en niet zozeer een man vs vrouw ding. Ik geloof niet zo dat mannen geen behoefte zouden hebben aan liefde en vrouwen geen behoefte zouden aan lust. Volgens mij doen we dan zowel de man als de vrouw nogal wat tekort.

 3. Paul: Dat je het vooral ziet in de wereld van homosexuelen geeft al aan dat de behoefte aan vrijblijvende snelle sex vooral een mannelijke behoefte is.
  Er is een kleine groep vrouwen die gebruik maakt van gigolo’s maar die groep is erg klein.
  Bemoeier: Ik heb het sterke vermoeden dat onder die 40% vrouwelijke profielen het voor het grootste deel gaat om nepprofielen. Bij sexdatingsites zijn de meeste vrouwelijke profielen nep.
  Het mailtje dat wordt gericht aan de ‘hete dame’ wordt waarschijnlijk gewoon beantwoord door een vent (die zich voordoet als vrouw).

  1. De groep vrouwen die zich van mannelijke prostituees bedienen, bestaat voornamelijk uit dames met topfuncties, (management) in o.a. het bedrijfsleven. Dat wordt grotendeels veroorzaakt door het zeer druk bezette leven dat deze vrouwen leiden, waardoor er weinig of geen plaats is voor een relatie. Ook speelt het een niet te onderschatten rol, dat vrouwen zich in een mannenwereld veel meer moeten bewijzen. Deze dames gaan zich echt niet aanprijzen als beschikbare sexpoes op een datingsite, ze willen uitsluitend professioneel bediend worden door daarvoor geschikte gigolo’s. De mannen die ze uitkiezen uit een overigens brede selectie, kunnen zich onopvallend in hun kringen bewegen en gedragen zich dus reputatie bewust. Het is een aparte en zeer goed betaalde cultuur binnen de prostitutie, evenals de evenzo professionele dames in dit vak. Call girls en boys kennen daarnaast ook weer verschillen in de klandizie die ze bedienen. De echt professionelen zijn voor de gewone vrouw/man niet te betalen en ontvangen kapitale cadeau’s, naast een zeer riant tarief. Vaak hebben ze door rijke klanten betaalde onderkomens, om zo uit de circulatie weg te blijven. Dan hebben ze nog maar één klant bijvoorbeeld. De klant claimt ze met geld en goederen, maar is daarnaast vaak ook emotioneel aan ze gehecht, wil ze niet achter de ramen en betaald daarvoor. Verborgen of latente homosexualiteit onder mannen en vrouwen met topfuncties, maakt het aantrekkelijk om gebruik te maken van uitermate goed geproportioneerde shemales. Ze kunnen geheel of gedeeltelijk zijn omgebouwd. Deze vallen dan onder de transsexuelen, (geheel omgebouwd) of transgenders (gedeeltelijk omgebouwd). Uiteraard heb je daar dan ook weer de Call girls en boys   onder, geheel naar de wensen van de klanten, met dezelfde wensen en vormen van relaties. Voor de buitenwereld zijn ze absoluut niet van echt te onderscheiden. Verder passen ze ook niet direct in het circuit van een snelle wip, wanneer zij dit professioneel aanpakken en de omstandigheden zich daartoe lenen. De stereotype vrijblijvende sex tref je bij hun dan ook niet gauw aan, er is behoefte aan vaste relaties onder hen. Heb daar zelf ervaring mee gehad, ben daar zelfs mee getrouwd geweest, ondanks dat ik absoluut een echte vrouwen liefhebber ben. Het kostte mij een halfjaar om haar succesvol te benaderen en versieren, daarna maakte de verliefdheid ons blind voor de details van zo’n relatie. Een groep apart, is dan weer de typisch homosexuele man, die doorgaans uit is op mannelijke contacten. In tegenstelling tot shemales, die bewezen over vrouwelijke breinen beschikken, blijven de homosexuele mannen, aangetrokken tot mannen. In die groepen is het vaak de keuze van één vaste relatie, of wisselende contacten. De laatste groep heeft een slechte reputatie opgebouwd, waar de andere groepen dan over één kam worden geschoren. Er is echter wel degelijk onderscheid, maar weinig bekendheid aan de feiten. ;)  

  2. Ik vind het toch allemaal wat te stereotyperig overkomen. Hoe sta je hierzelf bijvoorbeeld in? Ik neem even voor het gemak kijkende naar je naam aan dat je een man bent. Voldoe je aan je eigen beeld wat je hier van mannen schetst dat ze alleen behoefte hebben aan veelvuldige seksuele contacten en geen behoefte hebben aan liefde?

   Volgens mij is het veel interessanter om persoonlijk te kijken naar hoe de balans ligt tussen liefde en lust en in hoeverre die twee met elkaar verenigbaar zijn voor jezelf of juist niet.

   Ik ben geen vrouw dus ik vind het dan ook wat moeilijk om uitspraken te doen over wat vrouwen wel en niet zouden willen en waar ze wel of niet behoefte aan zouden hebben. Ik ben zelf een man en vind liefde en een vaste relatie erg fijn maar ik merk ook wel dat ik zo nu en dan onderhevig ben aan het Coolidge effect en dat pure lust idd vooral voorkomt bij mensen die je helemaal niet kent. Volgens mij zitten al deze gedeeltelijk tegenstrijdige impulsen in ieder persoon en is het vrij zinloos en ook veel te beperkt om het in een man vs. vrouw discussie te willen gieten.

   Maar goed wellicht dat er hier wat vrouwen zijn die hier ook op willen reageren en ons het vrouwelijke perspectief vanuit zichzelf kunnen toelichten? En ben ook wel benieuwd hoe jij hierzelf in staat.

   1. Persoonlijk vind ik liefde en lust beide belangrijk. Voor mij geen liefdes relatie zonder de lust. Als vrouw ben ik onderhevig aan hormoonschommelingen en reken maar dat er momenten zijn dat ik erg veel zin heb. Toch zal ik nu met geen ander sex hebben dan mijn eigen man en gelukkig is hij eenvoudig te verleiden, ach welke man niet. 

    Vroeger, toen ik jong en ongebonden was, heb ik zeker ook sex om de lust gehad, van sommige mannen weet ik niet eens de naam. Heel eerlijk gezegd was ik wel steeds op zoek naar een relatie maar na een maand was de lol er af en dan kwam ik wel weer iemand anders tegen. Als vrouw is de jacht eigenlijk bij voorbaat al gewonnen. Ja het is echt wat anders liefde en lust, maar het hoeft elkaar niet uit te sluiten. Het is er ook niet vanzelf, heb ook wel lange relaties gehad met jaren zonder lust.
     
    Ester Perel heeft het op een gegeven moment over elkaar nieuwschierig en onbevangen bekijken (altans zo interpreteer ik het), daar zit zeker wat in. Ik kan er van genieten als mijn man ergens enthousiast over is en voel dan weer dat verlangen naar hem.
    Een date met je eigen man, elkaar sms-jes sturen of ondeugende plaatjes, het helpt ook wel om het annend te houden. Of een afspraakje “quality time” in de gezamelijke agenda zetten, dan weten we beide wat er gaat gebeuren. 
    Zo en dit waren wel weer voldoende ontboezimingen.

    1. Graag gedaan.
     Wellicht vind je het volgende boek iets, http://en.wikipedia.org/wiki/Fear_of_Flying_(novel)
      

  3. Tombraider, het is maar vanuit welk perspectief je het wilt zien. Je moet het in een veel breder draagvlak zien. Denk bv ook aan de gigolo’s enof aan de amsterdamse makreeltjes (in de volksmond genoemd), deze voorzien de wat oudere vrl prostituees aan hun behoefte. Wat jij ziet als een nepprofiel, kan ik niet met je eens zijn, daar de gehele sexindustrie toch echt wel wat complexer in elkaar steekt. Uitzonderingen bevestigen de regel, dat als je bij een telefonisch datingbureau terecht komt zal het zo en zo altijd een vrouw zijn. Bij @mail enof gelijkwaardige strekking zou het mogelijk zijn dat er een man antwoord geeft, maar een goed verstaander moet dat direkt door hebben. Op uitzonderingen na, kan een man nooit zo sensatief zijn als een vrouw. Zoals Douwe het hierboven al verwoorde, zijn we eigenlijk allemaal, m.i. althans, onderhevig aan het coolidge effect, daar een ieder op zijn en of haar manier wel eens een droom heeft in de gedachte, vooral als je een vrouw enof man ziet, die voor de desbetreffende persoon het ultime plaatjes is. Mvg, Paul.

   1. Ps: tot slot, ik heb het dan nog niet gehad over de mens, die twee geslachtig is, dus zowel mnl als vrl of met andere woorden een vagina en een penis bezit, dit is alleen maar om aan te geven hoe complex deze materie is. P.

    1. Ook hier nog even een opmerking: Tweeslachtigheid (Kween) komt in de natuur op zich meer voor als bij de mens. Zelf heb ik eenmaal in mijn leven een menselijke Kwee ontmoet, ze was uiterlijk meer lijkend op een vrouw dan als een man, wel wat grof van bouw. Vele gesprekken gehad met haar hieromtrent, vaak was ze de wanhoop nabij. Na een lange tijd heeft ze besloten om kleine jopie te laten verwijderen in Engeland en haar vaginale gedeelte wat te vergroten. Ze werkte destijds ook in het leven. Nadat we elkaar wat beter leerde kennen door de gesprekken, heeft ze me het laten zien. Niet dat ik met haar naar bed ben geweest, maar het was meer toeval van samenloop van omstandigheden, daarna nooit meer iets van haar vernomen. Bij mensen komt het sporadisch voor, dat het individu zich ontwikkeld tot kwee. In de natuur daarin tegen vindt je dit gegeven veel terug bij planten en in mindere mate bij dieren. Zo zijn er nog wel wat aparte gegevens hieromtrent te vermelden. Mvg Paul. http://nl.wikipedia.org/wiki/Kween
      

 4. Hermafrodieten, (twee geslachten in één lichaam) kunnen over een volmaakt mannelijk of vrouwelijk brein beschikken. Anderzijds; een fysiek volledig als vrouw dan wel man geborene, kan evenzo beschikken over een vrouwelijk of mannelijk brein. De hermafrodiet (in de volksmond kween) kan later naar mentaal geslachtelijke keuze, haar/zijn lichaam medisch aan laten passen. De vrouw geboren in een mannenlichaam, kan zich uitsluitend vrouwelijk gedragen en is exact zo sensitief als een vrouw in een vrouwenlichaam. Men noemt ze shemales als zij zich hebben laten ombouwen. Dat kan in de transgender vorm met behoud van penis, maar met borsten en gebruik van aangepaste vrouwelijke hormonen. Andere shemales laten een volledige geslachtelijke operatie uitvoeren, waarna ze de zogenaamde transsexuele groep vormen. Mijn vriendin was op en top vrouw en gedeeltelijk aangepast. Geen enkele hetero man of vrouw kon haar onderscheiden als omgebouwd, ook niet qua stem. Tussen de lakens natuurlijk wel, maar dat even terzijde. Als men er vroegtijdig genoeg bij is doordat het herkend wordt, kunnen toegediende hormonen de ontwikkeling tot vrouw, met bijna alle vrouwelijke kenmerken gerealiseerd worden. Haar lichaam ontwikkelt zich dan met borsten, maar ook met penis. De keuze is dan aan hen, of ze de stap willen of durven zetten om daar verandering in te brengen. Een essentieel en hyper gevoelig lichaamsdeel laten afzetten, is geen beslissing die zomaar genomen wordt. Vaak wordt die beslissing uit liefde voor hun partner genomen. Valt die partner weg door welke oorzaak dan ook, dan kan achteraf niets herstelt worden. Zo’n buurvrouw heb ik gehad, het eindigde met een zelf gekozen dood. Haar familie had haar laten vallen, omdat men haar een schande vond. Vaak zijn ze om die reden eenzaam en miskend in hun ware identiteit. Oorzaak; vooroordelen door de botte heterocultuur en religie, die niet bepaald bekend staan om hun gevoeligheid en inzichtelijke manieren van omgang. Daarnaast heb je dan de sex en pornoindustrie. Als de plaatselijke cultuur zich daarvoor leent, kun je geld verdienen als je je om laat bouwen tot vrouw, in welke vorm dan ook. Daarvan is Thailand een voorbeeld. Ben je van nature nichterig aangelegd, dan kun je omgebouwd een beter inkomen verdienen, dan als homo die zich door mannen laat gebruiken tegen betaling. Dat is nou een echt homoseksuele omgebouwde vent, geen vrouwelijk brein en vrijwel altijd voorzien van penis. Zij hebben vaak relaties met elkaar, als gevolg van het isolement waar ze zelfgekozen in zitten. Het coolidge effect ten voeten uit.

Laat een reactie achter