Augmented reality (Nederlands: Toegevoegde realiteit) is een vakgebied wat nog volop in ontwikkeling is. Deze maand is er een nieuwe mijlpaal bereikt: Google biedt iedereen de mogelijkheid om te participeren in Project Glass. Wel zijn er een paar beperkende voorwaarden.
Augmented reality
Augmented reality (AR) of Toegevoegde realiteit (TR) is een techniek waarbij in realtime een extra laag wordt toegevoegd aan een rechtstreekse videobeeld van de reële omgeving om je heen. Deze extra laag is computer gegenereerd en kan bijvoorbeeld extra informatie geven over de omgeving waarin iemand zich bevindt. Deze informatie wordt toegevoegd op basis van de sensorinformatie die over de omgeving bekend is. Bijvoorbeeld de locatie die via de GPS-ontvanger bekend is.
Bijna elke smartphone is tegenwoordig standaard uitgerust met een videocamera, een GPS-ontvanger en een mobiele internetverbinding. Met behulp van de GPS-ontvanger kan de locatie worden vastgesteld en is het mogelijk om op basis van die informatie via het internet extra informatie over de omgeving op te vragen. Deze extra informatie kan vervolgens als extra laag aan het rechtstreekse beeld gegenereerd door de videocamera worden toegevoegd.
Bovenstaande is bijvoorbeeld mogelijk met de app Layar, van het gelijknamige bedrijf Layar, wat een Augmented Reality App voor smartphones is. In onderstaande video is een uitleg en review van de Consumentenbond over deze app te vinden. Het geeft duidelijk aan wat de kracht van AR is en hoe het van toegevoegde waarde kan zijn voor de consument.
Project Glass
De app Layar is goed voorbeeld van een bestaande toepassing van augmented reality. De ontwikkelingen gaan echter gewoon door. Google heeft ook de potentie van augmented reality ingezien en is daarom Project Glass begonnen. Dit is een onderzoeks- en ontwikkelproject met als doel een product te ontwerpen en ontwikkelen waarbij AR-technologie wordt toegepast in een bril met ingebouwde videocamera. In 2012 zijn voor het eerst een paar demonstraties van Google Glass gegeven aan het publiek. Dit gebeurde onder andere door het laten zien van een testvideo en het geven van een uitgebreide demonstratie op een conferentie voor ontwikkelaars in juni vorig jaar.
Google Glass is een interactieve bril waarin de rechter bovenhoek een extra laag verschijnt waarop een tekst en beeld kan worden geprojecteerd. Het is mogelijk om de de bril met de stem te bedienen om bijvoorbeeld video’s te maken of een foto te schieten. Ook is het mogelijk om via internet informatie op te gaan zoeken en vervolgens te gaan raadplegen.
In onderstaande video is de promo te zien die Google heeft gemaakt over dit project. Het geeft inzicht wat de mogelijkheden van Google Glass zijn.
http://www.youtube.com/watch?v=v1uyQZNg2vE
Momenteel is het ook mogelijk om je aan te melden om mee te werken aan de verdere ontwikkeling van dit product. Je zult echter wel over de Amerikaanse nationaliteit moeten beschikken, ouder zijn dan 18 jaar en $1500 willen betalen om een bril aan te schaffen. Aanmelden is tot 27 februari mogelijk.
Meer lezen over dit onderwerp
De toekomst van de bioscoop
De toekomst van vakantie
Wereld wordt meer dan werkelijk
Microsoft ontwikkelt prototype holodeck
Sight; een korte film over de toekomst
Topic: Breakthrough augmented reality
Bronnen
Augmented reality, Engelstalige Wikipedia
Project Glass, Engelstalige Wikipedia
‘Wat is de Google Bril?’, website Googlebril.org
Project Glass, website Google
Het project Glass had ik al eerder vernomen. Dat ze daar nog zo’n kluit geld voor moeten betalen heb ik zo mijn vraagtekens bij. Verder vind ik het een levens gevaarlijk ding. Stel je bent onderweg en hebt bv een routeplanner nodig, dus moet die bril op om informatie te verkrijgen. Als je dat zou doen in de rijdende auto, dan mag je hopen dat je alleen op de weg bent, want anders voor zie ik vele botsingen, met alle gevolgen van dien. Dat ze apps hebben ontwikkeld lijkt mij een betere keuze en reuze handig. Mvg Paul.
Ik zie hier niet wat er gevaarlijk aan is deze bril in de auto op te hebben, natuurlijk moet je geen Youtube filmpjes gaan kijken tijdens het rijden maar een navigatie is toch geen probleem? Je ziet nu de routebeschrijving in een klein deel van je gezichtsveld, ik gebruik momenteel mijn mobiel als navigatie en dan moet ik nog wel eens van de weg wegkijken om te zien waar ik heen moet.
Anno, of je het nu in een klein hoekje van de bril de routeplanner ziet enof je kijkt op een routeplanner of mobiel, je wordt ten alle tijden afgeleid. Daar zit volgens mij het euvel in. Mvg Paul.
Wat ik bedoel is dat het geen verdere afleiding is dan nu al het geval is. Ik merk alleen dat navigatie toestellen en mobiele telefoons lang niet altijd in een houder tegen het raam geplakt zitten maar vaak ook in het tussenvak liggen waardoor je naar beneden moet kijken om de route te bekijken.
Verder ben ik het met je eens dat de prijs een belangrijk punt gaat worden, 300 euro zou ik er zelf voor over hebben maar bij een hogere prijs denk ik dat veel consumenten gaan afhaken. Ach, ze zullen er altijd wel x aantal verkopen aan de gadgetfreaks in deze wereld.
Over 10 jaar krijg je een folie op je bril of nieuw te kopen neutrale bril inclusief oortje en software gratis bij een GooGoo abootje.
Naam verzin ik ter plekke. TomTom en Google gaan een joint venture aan.
Wedden?
Functionaliteiten:
Telefoon
Internet
Agenda
Routeplanner
Encyclopedie
Gouden Gids
Nachtkijker
Zonnebril
Anti felle koplampen
…
Ach jaÂ
http://9gag.com/gag/6646319
Wat een ongelooflijk lomp ding.
Ik maar denken dat ze de hardware wel weg hadden gestopt in een oortje of pootjes van de bril en dan gewoon een echte bril van normaal glas gebruiken. Dan zie je de informatie in beide ogen.
Mooiste zou zijn als ze bij een brillenzaak een transparant beeldscherm folie over je bestaande bril kunnen plakken. Die folie bestaat al… Ook zijn er steeds meer auto’s met informatie in de autoruit.
Wat betreft de bril voorzie ik de volgende toegevoegde functionaliteiten.
Een druk op de knop en het is een zonnebril, helpt je felle koplampen te dimmen of zet IR om in zichtbaar licht.
Ik verzin dit te plekke maar zoals altijd zie ik mijn ideeën werkelijkheid worden. Ik verzin het dus ontwerpers hoop ik ook. Dan is het verder een kwestie van tijd.
Maar dit ding is duidelijk een duur stoomapparaat versie 0.
Niet kopen tenzij je een verzamelaar bent van rariteiten of gewoon een eenmalige aftrap mee wilt maken.
Kan je inbouwen dan ben je al een beetje cyborg. ;)
Dat ging ook al door mij heen.
De volgende stap is een contactlens.
De energie komt uit het eigen lichaam.
Nog verder in de toekomst krijgen wij extra rekenkracht, zintuigen met breder bereik en altijd online met geliefden of wie dan ook.
Werkelijkheid zal heel anders worden ervaren. Ruimte en tijd zullen een andere betekenis krijgen omdat alle informatie altijd en overal beschikbaar is. Nog verder in de toekomst zullen grenzen tussen hersenen en techniek vervagen en daarmee ook de grenzen tussen individuen.
Er zal een grid zijn net zoals een mierenkolonie.
De mens is dan meer een stukje grid dan een autonome entiteit…
Nog verder in de toekomst voorzie ik volledige overname van homo sapiens door nanotechniek. Volledig nieuwe materialen en mogelijkheden.
Wie weet dat we dan pas contact gaan krijgen met beschavingen die ons al miljarden jaren voor zijn…
Okay, genoeg visionair tot zover (blame it on the wine)…
Wie weet krijgen ze dan wel facet ogen met tientallen media beeldjes? Of moeten we het aan de geschikte insecten overlaten? Het belangrijkste is de energievoorziening die men kan verkrijgen door temperatuur-schommelingen(koude-warmte energie omzetting in electriciteit) van het lichaam. Het zijn immers zwakstroompjes.Â
De correcte vertaling van augmented reality is iets als: verlengde/uitgebreide/geexpandeerde realiteit. Dus realiteit waaraan iets is toegevoegd. Dit is dus geen toegevoegde realiteit, maar toegevoegde virtualiteit.
Het is wel degelijk augmented reality. Het is een stap verder van de augmented reality die smartphones reeds waren, alsook computers, internet, boeken, zelfs taal op zich.
Â
Google Glass is een betekenisvolle stap vooruit. Zowel een communicatie als kennis medium waar we onze handen niet meer voor nodig hebben om het bij ons te hebben.
Onderschat de significantie niet van zoiets.
De `how it feels` promo videos zijn de beste reclame filmpjes die ik ooit heb gezien. Het lijkt wel degelijk augmented reality.Â
Ik vind deze nog beter, minder extreem maar meer het dagelijkse leven:
http://www.youtube.com/watch?v=9c6W4CCU9M4
Â
Â
Â
Ben ik dan de enige die bang is voor het feit dat Google alles kan zien wat wij ook zien? Dit product kan alleen slagen wanneer de privacywetgeving waterdicht is en flink vernieuwd wordt. Ik zie deze bril meer als real-life cookies!
Daar heb je een goed punt. Het is bij deze nieuwe ontwikkelingen van groot belang dat we bedrijven als Google in de gaten blijven houden op het gebied van privacy, ze mogen hier zeker niet in vrij gelaten worden. Echter de lijn van wat wij acceptabel vinden zie je steeds meer verschuiven en ik denk dan ook dat we veel meer privacy in gaan leveren dan we nu al acceptabel vinden. Over 20 jaar kijken we terug en denken we: vonden we dat nou privacy schending, dat is toch niks vergeleken wat ze nu weer bedacht hebben?
Ik denk ook nog steeds dat Google+ meer terrein van Facebook weg gaat pakken, mede door gadgets als deze welke Google+ voor veel functionaliteiten gebruiken. Mensen nemen Google+ naast Facebook om deze applicaties en gadgets optimaal te benutten maar zien Google + niet als vervanging van Facebook. Dit zorgt voor een langzame groei van Google+ maar ik verwacht dat er een moment komt dat er een redelijk aantal mensen op Google+ zitten waardoor Facebook minder waarde krijgt, vanaf dat moment zal de overschakeling heel snel gaan.Â
Ben je bang dat een employee van google jouw leven uit dat van miljoenen op de voet zal volgen?
Privacy bestaat nu reeds niet echt meer en wat maakt het echt uit.
Denk je dat door employees gaat gebeuren? Grappig dat jullie je neerleggen bij het feit dat de privacy steeds meer afneemt. Dat is het probleem van de huidige samenleving. Iedereen laat alles maar gebeuren en wordt als het ware gestuurd door bepaalde systemen. Hoe makkelijk zou het voor Google zijn ons te sturen op een aankoop o.i.d. wanneer ze precies weten waar je vaak komt en wat je vaak doet. Ik denk dat het zaak is om heel snel in opstand te komen tegen dit soort ontwikkelingen.Â
Ik zie daar weinig probleem aan. Er zijn zelfs voordelen aan in verband met de menselijke psychologie en hoe gehoorzaam en volgzaam mensen worden als ze geobserveerd kunnen worden.
Wie dat niet leuk vindt is niet verplicht om erin mee te doen.
Dat is dus een fundamenteel probleem. In een samenleving overheerst een bepaalde cultuur. Momenteel is dat in Nederland een kapitalistisch model.
Je kan niet zeggen dat je jouw kinderen echt vrij op wil laten leiden tot mensen die nauwelijks een ziekenhuis nodig hebben, geen schulden aan zullen gaan en veel vrije tijd zullen hebben. Miljoenen mensen worden nou eenmaal meegezogen in de rat race.
Gaat hier ook mee gebeuren. Wellicht nog niet meteen 100% maar het zal wel drukken op mensen om maar vooral mee te doen.
In Brazilië is het nog wat anders, daar heb je nog wetteloze sloppenwijken en wetteloze binnenlanden. Nederland is daar gewoonweg te klein voor. Tevens leent het klimaat zich niet om je ergens terug te trekken. Waar al die leefgemeenschappen hebben gefaald in die polder bloeien ze als nooit te voren in Latijns Amerika. Ik dwaal af.
Ergo; Je hebt de facto geen keus omdat je er op een gegeven moment redelijkerwijs niet aan kan onttrekken zonder een paria te worden…
Ik bekijk het simpel; technologie heeft voor- en nadelen.
Nadeel; je wordt er afhankelijk van, voordeel; je krijgt er wat voor terug.
Telefoons moeten bij mij simpele telefoons blijven, camera en videofuncties er in vind ik nog tot daar aan toe, die kunnen nuttig zijn. De rest leidt in mijn ogen tot gecompliceerde overfunctionaliteit, extra kosten en onnodige afleiding van de werkelijkheid. De app-Layar met GPS functies, camera, internet en nuttige informatie over de omgeving, vind ik een mooi en nuttig apparaat, maar het ding moet uit kunnen zonder verlies van telefoonfuncties. Ik vind mobiele telefoons al opdringerig genoeg, de mijne staat regelmatig uit op straat. Als ik mijn omgeving in alle rust wil beschouwen, pingelt het overal in de massa van de ringtonen. De hele moderne mensheid heeft z’n natuurlijke interactie gedrag, van elkaar observeren en inschatten verloren aan de techniek. Als ik op ziekenbezoek ga bij één van mijn zeldzame vrienden, worden de gesprekken constant onderbroken door facebook berichtjes e.d. Pliep, pliep, bericht van Klaas, Truus, of miep, heb m’n neus gestoten of gesnoten. Wordt dat bericht al met zichtbare moeite genegeerd, komt al gauw het volgende ongeduldig irritante berichtje, waar ben je nou, of wat doe je? Als het ziekenbezoek afgelopen is, vraag ik mij telkens af waar we het nou constructief over gehad hebben. Straks hebben ze allemaal zo’n bril op, weet je nooit meer of ze je nou aankijken of een boodschap op het ingebouwde scherm aan het bekijken zijn. Dan kom ik helemaal bij niemand meer, stuur wel een sms je… Ik hou van techniek, het kan mij niet technisch genoeg zijn of ik heb er wel belangstelling voor, maar graag op het gepaste moment. Internet vind ik dan ook prachtig, maar dan wel als ik thuis ben en me niet in gezelschap van mensen bevindt die met mij willen communiceren, dat vind ik onbeleefd en onpersoonlijk. Computer spelen hebben hetzelfde effect op mensen. Ik ga één of twee keer per jaar bij m’n ex op visite. Ze is geweldig gezelschap, met alle wederzijds eerlijke belangstelling, hebben we altijd goede en prettige gesprekken. Als ik mij daar echter door de kamer verplaats, kan ik moeilijk voorkomen dat ik voor het reusachtige LCD scherm loop. Doe effe normaal man zegt haar zoon dan, die net druk bezig is om hele volksmassa’s buitenaardse wezens uit te roeien. Aardige jongen hoor, dat wel, maar ik zou hem niet in huis willen. Heeft niet in de gaten dat zijn sociale vaardigheden ernstig zijn aangetast door de technieken van nu. Heb jaren voor die knul gezorgd, intelligent kind ook, heeft hij van zijn moeder. Maar nu hij volwassen wordt, maak ik mij toch echt zorgen. Vriendinnen heeft hij genoeg, maar kent hij die wel, denk ik dan. :(  Â
Het ziet er naar uit dat wat je in de filmpjes ziet pas het topje van de ijsberg is, de echte innovatie gaat van de applicatie ontwikkelaar komen die toepassingen voor deze bril gaan bedenken. Zie deze link:
http://www.bright.nl/google-glass-heeft-fashion-sense
Â
Verder verwacht ik dat er buiten de ‘leuke consumenten’ apps ook serious apps gaan komen voor specifieke doelgroepen. Denk hierbij aan apps die gebarentaal om zetten naar spraak, of ter ondersteuning van bestaande handelingen (Het zal nog niet bij een ziekenhuisoperaties toegepast worden maar dit is geen verre toekomst). Ik weet niet of deze apps al volop ontwikkeld gaan worden voor Google Glass, zo niet dan zal het alsnog gebeuren bij een volgende versie.
Hoop dat hij betaalbaar wordt, ik kan niet wachten om een ikea kast in elkaar te zetten zonder telkens de gebruiksaanwijzing in mijn handen te hebben. :)