Chemputer: 3D geprinte medicijnen

De gedachte achter de chemputer is even revolutionair als geniaal. Download het ‘recept’ voor een bepaalde chemische stof en 3D-print de reactor om die stof mee te maken. Dit is vooral interessant voor medicijnen (en, uiteraard, recreatieve drugs).
Dit is wat Lee Cronin van de Universiteit van Glasgow (Schotland) deed. Hieronder een TED presentatie.

Het belang hiervan kan niet worden overschat. Als een klein, compact apparaat in staat is elke gewenste chemische verbinding te maken, maakt dit in feite apotheken overbodig en kunnen zelfs in de armste gebieden up-to-date medicijnen worden verstrekt. Voor astronauten is het ontbreken van een goede ziekenboeg mogelijk dodelijk. Met een chemputer kunnen ook voor de meest exotische aandoeningen (als die optreden bij astronauten) medicijnen worden geprint. Dit geldt ook voor andere nuttige chemische stoffen.

Een uitzondering zijn enkele chemische stoffen die extreme reacties vereisen om te fabriceren.

Meer informatie
Reactionware (Cronin Research Group)

De chemputer in actie: een 3D printer print een miniatuur chemische reactor, die de gewenste stof produceert.

De chemputer in actie: een 3D printer print een miniatuur chemische reactor, die de gewenste stof produceert. Bron: Cronin Group

Eh... Delen?

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: Wageningen Universiteit, tropisch landgebruik met specialisaties plantenteelt en visteelt (master), natuurkunde (gedeeltelijke bachelor), informatica (praktijkervaring)

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. antares schreef:

  Tsja, dat zou de ziekten kosten wel eens flink kunnen drukken, terwijl tegelijkertijd de farmaceutische industrie daar juist de ziekte over in krijgt. LOL…

  • bemoeier schreef:

   Misschien krijgen ze dan te weinig geld om nieuwe medicijnen te ontwikkelen, maar misschien kunnen we daar het Kiwi model van Nieuw Zeeland hier introduceren.

 2. De Mediator schreef:

  Dit is wel een prachtige ontwikkeling. De produktiekosten worden zo goedkoper en ze kunnen er onmogelijk omheen om ook de retail prijzen van medicijnen dan omlaag te gooien.

 3. Richard schreef:

  Dat wordt wat als dat op straat beland:
  Er bestaan al printbare recepten voor synthetische cocaïne en heroïne.
  Van homebrew naar homeprint.

Geef een reactie