De gedachte achter de chemputer is even revolutionair als geniaal. Download het ‘recept’ voor een bepaalde chemische stof en 3D-print de reactor om die stof mee te maken. Dit is vooral interessant voor medicijnen (en, uiteraard, recreatieve drugs).
Dit is wat Lee Cronin van de Universiteit van Glasgow (Schotland) deed. Hieronder een TED presentatie.
Het belang hiervan kan niet worden overschat. Als een klein, compact apparaat in staat is elke gewenste chemische verbinding te maken, maakt dit in feite apotheken overbodig en kunnen zelfs in de armste gebieden up-to-date medicijnen worden verstrekt. Voor astronauten is het ontbreken van een goede ziekenboeg mogelijk dodelijk. Met een chemputer kunnen ook voor de meest exotische aandoeningen (als die optreden bij astronauten) medicijnen worden geprint. Dit geldt ook voor andere nuttige chemische stoffen.
Een uitzondering zijn enkele chemische stoffen die extreme reacties vereisen om te fabriceren.
Meer informatie
Reactionware (Cronin Research Group)
Tsja, dat zou de ziekten kosten wel eens flink kunnen drukken, terwijl tegelijkertijd de farmaceutische industrie daar juist de ziekte over in krijgt. LOL…
Misschien krijgen ze dan te weinig geld om nieuwe medicijnen te ontwikkelen, maar misschien kunnen we daar het Kiwi model van Nieuw Zeeland hier introduceren.
Dit is wel een prachtige ontwikkeling. De produktiekosten worden zo goedkoper en ze kunnen er onmogelijk omheen om ook de retail prijzen van medicijnen dan omlaag te gooien.
Dat wordt wat als dat op straat beland:
Er bestaan al printbare recepten voor synthetische cocaïne en heroïne.
Van homebrew naar homeprint.