Goudkristallen uit de vrije natuur. Bron: Wikimedia Commons

Tonnen goud in vuilnisbelten

Op dit moment zit er per kilogram meer goud in vuilnis en rioolslib, dan in het erts uit goudmijnen. Dat geldt niet alleen voor goud, maar ook voor zilver, wolfraam en andere schaarse metalen. Wanneer gaan goudzoekers de Nederlandse en Belgische vuilnisbelten ontginnen?

Dit is weer het zoveelste voorbeeld, dat onomstotelijk bewijst dat rijkdom in feite een kwestie is van het juist rangschikken van atomen. Als alle atomen in vuilnis zouden worden verwerkt tot nuttige grondstof, zou dit miljarden opleveren en een groot deel van de mijnen overbodig maken.

Goudkristallen uit de vrije natuur. Bron: Wikimedia Commons
Goudkristallen uit de vrije natuur. Bron: Wikimedia Commons

Mijnen die nu heel erg veel afval opleveren. De winning van het goud van één gouden trouwring veroorzaakt bijvoorbeeld rond de 20 ton mijnafval. Op dit moment worden natriumcyanide, een dodelijk giftige stof, en kwik, idem, gebruikt om goud te winnen. Laten we in plaats van onze planeet te verwoesten, waarde scheppen uit afval. Waarom wel ecokoffie, en Forest Stewardship Council hout, maar geen Goed Goud in plaats van het uitermate foute goud van nu?

Er is door een wetenschappelijke doorbraak van de universiteit van Saskatchewan, Canada, nu eindelijk hoop op een milieuvriendelijker en mensvriendelijker winproces van goud. Bij het losweken van goud uit e-waste, restafval van elektronica zoals smartphones, wordt volgens de drie onderzoekers onder leiding van prof. Stephen Foley nu per kilogram goud 100 liter weinig milieubelastend en recyclebaar oplosmiddel gebruikt (uiteraard houden ze de samenstelling van dit oplosmiddel strikt geheim), waar tot nu toe  rond de 5000 liter koningswater werd gebruikt om het goud uit het e-waste te weken. Koningswater is een extreem agressief mengsel van geconcentreerd zwavelzuur en salpeterzuur.

Bron
Golden Opportunity for U of S researchers, University of Saskatchewan, 2016

7 gedachten over “Tonnen goud in vuilnisbelten”

  1. Goed nathouden die vuilnisbelt, en heel lang onder spanning zetten, dan komt het goud er door de galvanische werking vanzelf uitkruipen! Toch?
    Of heb ik de verkeerde klepel gehoord…

  2. ongelovige Thomas

    Heb ooit tijdens een van m’n illegale bezoekjes aan het milieupark in de avonduren 33 gram goud gevonden in ’n piepklein plastic zakje.., deels 14 karaat en deels 18 karaat… ,weggesmeten de container in..Bracht toch mooi 480 euro op bij de juwelier…..
    De consumptiewaanzin v.d. mens zie je op het milieupark..blitse stofzuigers van slechts 2 jaar oud met doorgebrande motor of uit elkaar vallende behuizing en af en toe ’n stofzuiger ertussen uit de jaren 60 die nog gewoon functioneert..

Laat een reactie achter