Computergegenereerd beeld van de koude woestijn van proxima Centauri b. Bron: SpaceEngine

Bevinden buitenaardsen zich in een winterslaap?

In een recente publicatie van futuroloog Anders Sandberg en exobioloog Milan Ćirković opperen de twee denkers een nieuwe verklaring voor de Fermi Paradox. Aliens houden zich schuil, omdat ze daarmee energie sparen voor de toekomst. Is dit inderdaad een waarschijnlijke verklaring?

De toekomst als energie-walhalla
Het heelal zet uit, en dit (althans volgens de huidige stand van inzicht), steeds sneller. Op het eerste  gezicht lijkt dit uitermate slecht nieuws voor een beschaving op kosmisch niveau. Energiebronnen, zoals sterren en gaswolken, raken steeds verder van elkaar verspreid. Daardoor zijn op een gegeven moment alleen de lokale galactische supercluster, voor de beschaving te benutten. De rest verwijdert zich sneller dan de lichtsnelheid van hen af.

Toch heeft dit toekomstige heelal een erg aantrekkelijke kant. Het is erg koud. Op dit moment is de achtergrondstraling 2,7 kelvin. In de echt verre toekomst (we praten dan over duizenden miljarden jaren na nu) is deze achtergrondtemperatuur enkele nanokelvins. Dat is erg fijn, want dan kan je veel meer entropie dumpen dan nu. En wel hierom.


Fotonen bevatten per foton dezelfde hoeveelheid informatie, maar een verschillende hoeveelheid energie. Dat betekent dat je met 2 elektronvolt één lichtfoton kan maken, maar duizenden radiofotonen. Heb je een computer die zijn entropie met deze radiofotonen kan dumpen, dan kan deze per kilowattuur energie duizenden malen meer berekeningen uitvoeren dan een computer die zijn entropie met lichtfotonen dumpt. Hoe lager de kosmische achtergrondtemperatuur, hoe minder energie fotonen hoeven te hebben om entropie mee te dumpen. Met andere woorden: computers worden in de verre toekomst veel zuiniger dan nu.

Deze aliens hebben hun lichaam verlaten, maar bestaan slechts in een virtuele wereld, als informatie. Zo kunnen ze in de verre toekomst veel zuiniger leven dan wij nu. De redenen dat we weinig van aliens merken, aldus deze theoretici, heeft alles met thermodynamica te maken. Tot de omstandigheden elders in het heelal beter, lees: veel kouder worden, zouden ze zich schuilhouden rond de enorme, zeer koude, zwarte gaten in het centrum van sterrenstelsels, waarin de supercomputers waarin ze leven hun entropie kunnen dumpen. Thermodynamisch gezien is er geen speld tussen te krijgen. Maar hebben ze gelijk?

Probleem: exopolitiek en de Singulariteit
De winterslaap is ook op aarde een geliefde overlevingsstrategie onder dieren om de ongunstige winteromstandigheden in koude gebieden te overleven. Echter; een geavanceerde beschaving is geen dier. De voornaamste existentiële bedreiging voor een buitenaardse beschaving is niet de kosmische winter, maar een andere buitenaardse beschaving op een superieur technisch peil. Vraag de nakomelingen van de Inca’s en de Azteken maar. Om een superieur technisch peil te bereiken, moet de exobeschaving veel energie verbruiken voor wetenschappelijk onderzoek. In ieder geval in de eigen galactische supercluster moet de beschaving er zeker van zijn dat er geen concurrerende beschavingen zich ontwikkelen, die hun beschaving de kant van de Azteken en Inca’s op laat gaan.

Het venster waarbinnen concurrerende beschavingen kunnen worden waargenomen tot het moment dat ze een Singulariteit doormaken – het punt waarop machines slimmer worden dan biologische wezens en de collectieve intelligentie explodeert – is naar kosmische maatstaven klein: ongeveer 150 jaar. In principe zal een geavanceerde beschaving daarom in elk planetenstelsel waarbinnen zich mogelijk hogere levensvormen kunnen ontwikkelen,  luisterposten inrichten, zodat een gevaarlijke bedreiging in een vroeg stadium uitgeschakeld kan worden, dan wel geïntegreerd in een intergalactische federatie voor zich deze gevaarlijke en onvoorspelbare technologische singulariteit ontwikkelt.

Bronnen
1. Anders Sandberg en Milan Ćirković, That is not dead which can eternal lie: the aestivation hypothesis for resolving Fermi’s paradox, ArXiv preprint server, 2017

7 gedachten over “Bevinden buitenaardsen zich in een winterslaap?”

 1. In de nabije toekomst verbinden we onze hersenen met AI. Aan die biologisch evolutionaire stap, (koppeling) wordt hard gewerkt. Het resultaat daarvan zal zijn, dat onze rationele denkkracht explosief gaat toenemen. Ik beschouw het deel niet rationeel denken als het effect van de risicovolle weg, die iedere intelligente soort in z’n ontwikkeling zal moeten ondergaan, het resultaat van evolutionaire denk fouten in het brein.

  We gaan veel rationeler denken; dus nadat de biologisch/technische koppeling eenmaal tot stand is gekomen, vormt zich uiteindelijk een soortelijk gebonden logisch evenwicht tussen het machine denken, en bij ons dat van de mens, en de dan artificieel gecreëerde omgeving. De oplossingen zullen dan nog bijna uitsluitend de meest logische voor een soort zijn. Waaruit in mijn ogen zou moeten volgen, dat een ontmoeting tussen de buitenaardsen en ons ras, in principe weer zou moeten kunnen leiden tot een wederzijdse versmelting. Er is immers geen sprake van taalbarrièrres meer, de oplossingen worden gevonden in perfect rationele machine logica/machine taal. Van soort concurrentie kan volgens mij geen sprake zijn; die is voorbehouden aan omgevings gebonden biologische levens vormen, en hun gedwongen aanpassingen aan de natuurlijke omgeving van planeten. Maar goed, zo denk ik er persoonlijk dan over, anderen weer anders. Het idee van slapende, of nog slechts virtueel actieve machine/soorten beschavingen, die wachten op voor hun betere tijden, dat is niet ondenkbaar, zou heel goed kunnen. Wat dat betreft vond ik het artikel over werkende kunstbaarmoeders bijzonder relevant in deze context. Een AI gemengd biologisch systeem dat wacht op gunstiger omstandigheden, waarom niet. Een machine alleen kan nooit de lol beleven zoals wij die beleven, zoals bijvoorbeeld de voortplantings drift. Daarvoor moet je tenslotte wel uitgerust zijn met een zenuwstelsel, virtueel gestimuleerd of niet, maar virtueel gesimuleerd kan niet, dat wordt een saaie bedoening.

  1. Nou misschien komt er andere lol voor in de plaats, gesimuleerd of niet waardoor je de lol zoals wij die beleven niet eens zal missen.
   Maar ik kan je daar geen voorbeelden van geven want ik kan mij er nog niks bij voorstellen.

  1. Het heelal dijt sneller uit dan het licht, en de buitenste sterrenstelsels gaan mee in die buitenwaardse beweging.
   Dus die bewegen niet sneller dan het licht door de ruimte maar met de ruimte mee.
   Als in een warpbubbel van Star Trek.

    1. Benoeier, we zitten in een niet nader te omschrijven positie. Wie dan ook, wat er dan ook over gezegd wordt, door wie dan ook, de situatie is anders. Krijgen we voorlopig geen grip op, maar we zoeken…………..

 2. Ik heb dit artikel net gelezen en ben het met de inhoud volledig eens:

  https://www.seeker.com/aliens-machines-seti-search-astronomy-encounter-arrival-movie-robots-2094486409.html?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=seeker

  Heb hier zelf al regelmatig aangegeven dat als we überhaupt sporen van ander intelligent leven zullen aantreffen in dit universum, dit waarschijnlijk technisch geavanceerde, AI gebaseerde machine vormen zullen zijn. Met de oorspronkelijke biologische levensvormen als basis, en zeer aannemelijk in diversiteit en functie verschillende machine vormen, kunnen wij in onze puur biologische vorm niet echt communiceren. Tenminste, niet zonder dat we over op quantum natuurkundige principes gebaseerde, AI ondersteunde communicatie middelen beschikken.

  Kom regelmatig verslagen tegen, waarbij zelf lerende AI systemen in onderlinge communicatie met elkaar, een eigen en voor de mens onbegrijpelijke taal ontwikkelden. Dergelijke systemen worden dan door de menselijke operators uitgeschakeld, omdat ze niet gecontroleerd kunnen worden op de inhoud, en mogelijk ethisch critische waarden voor ons. Wel, dat zou andersom ook zo kunnen zijn, lijkt mij tenslotte heel aannemelijk. Op de vraag, waarom wij geen sporen van andere intelligente biologische levensvormen hebben aangetroffen, is dan een redelijk antwoord gegeven denk ik..

Laat een reactie achter