Zijn deze raadselachtige Fermibellen de doodskreet van een ander melkwegstelsel? Bron: NASA

Kannibalisme: Melkweg slokte tien miljoen jaar geleden melkweg met zwart gat op

De Melkweg ziet eruit als een mooie, kalme schijf van sterren, maar schijn bedriegt. In het hart van de Melkweg bevindt zich een superzwaar zwart gat. Naar nu blijkt, moet dit zwarte gat ongeveer tien miljoen jaar geleden de kern van een klein melkwegstelsel opgeslokt hebben. Er zijn inderdaad sporen van recent kannibalisme.

Forensisch bewijs

Zijn deze raadselachtige Fermibellen de doodskreet van een ander melkwegstelsel? Bron: NASA
Zijn deze raadselachtige Fermibellen de doodskreet van een ander melkwegstelsel? Bron: NASA

Om te beginnen is er de recente ontdekking van twee reusachtige bellen gammastraling uitzendend gas, ongeveer 60 000 lichtjaar ten noorden en ten zuiden van het galactisch centrum. Niemand weet tot nu toe wat deze enorme “Fermi Bellen”, veroorzaakte. Ze hebben echter vel weg van het type jets dat door actieve melkwegkernen wordt uitgestoten.

Dan is er een raadselachtige heftige stervorm,ing aan de gang vlak bij het zwarte gat in het centrum van de Melkweg. In theorie moet de enorme zwaartekracht gaswolken uit elkaar trekken, maar in werkelijkheid bevinden zich in het centrum van de Melkweg drie enorme gaswolken waarin tienduizenden sterren worden geboren. En er is nog wat raars aan de hand: in het centrum zijn er nauwelijks oude sterren. Vreemd, want elders in de Melkweg is het daarvan vergeven.

Verder is er een mysterieuze fluorescerende gloed van ijzerionen in een gaswolk vlakbij ‘ons’ zwarte gat. Vrijwel zeker een echo van felle gammastraling die enkele honderden jaren geleden – gezien vanaf de aarde – vrijkwam. Enkele eeuwen geleden was het centrum dus veel actiever dan nu.

Galactisch drama
Meagan Lang van Vanderbilt University in Nashville, Tennessee en een aantal collega’s zeggen dat ze de verklaring hebben: galactisch kannibalisme. Een klein dwergstelsel is opgeslokt door de melkweg, tegelijkertijd met het centrale zwarte gat van tienduizend zonsmassa’s. Groot, maar slechts een duizendste van de grootte van ons “eigen” zwarte gat. Bij zijn noodlottige val slingerde dit zwarte gat de meeste oudere sterren uit de buurt van ‘ons’ zwarte gat.  Het meeste gas en stof werd opgeslokt door ons zwarte gat – waardoor er de twee Fermi-bellen van gammastraling ontstonden. De rest van het stof werd een turbulente draaikolk, perfecte omstandigheden voor een geboortegolf van sterren.

Volgens Lang en collega’s moet de samenvoeging miljarden jaren geleden al begonnen zijn. De slotakte, waarbij het andere zwarte gat uiteindelijk werd opgeslokt door ons eigen, vond ongeveer tien miljoen jaar geleden plaats. Dit met werkelijk een enorm spektakel hebben opgeleverd voor radio-astronomen en dergelijke. De theorie is nog niet geheel bewezen. Er zijn ook andere verklaringen denkbaar. Al is deze verklaring behoorlijk  overtuigend.

Bron:
Lang et al., Can A Satellite Galaxy Merger Explain The Active Past Of The Galactic Center? – Arxiv.org [2011]

6 gedachten over “Kannibalisme: Melkweg slokte tien miljoen jaar geleden melkweg met zwart gat op”

  1. De massa van de èèn gaat door de accretieschijf in het oneindige van de ander..
    De accretieschijf is de kosmische ring in dit kosmische huwelijk, die beiden met elkaar verbindt.
    Een zwart gat met veel aantrekkingskracht wordt opgenomen door een ander zwart gat met veel aantrekkingskracht…(ach ik geef er maar een romantische verklaring aan.)

    1. @ Julie.

      Zover zit jij er anders niet naast. Het kan wel degelijk iets te maken hebben met de oorspronkelijke accretieschijf, en het invoegen van nieuw materiaal uit een ander sterrenstelsel. Tussen het gravitatieveld van het zwartegat en de accretieschijf, heerst een evenwicht dat ontstaat door de draaisnelheid van de accretieschijf. Tussen de accretieschijf en het zwartegat, ontstaat ruimte als de accretieschijf snel genoeg draait. Materiaal dat zich axiaal op de draairichting, in de ruimte tussen de singulariteit en de ring beweegt, ( nieuw komer ) zal zich verdelen tussen de schijf, de singulariteit, en de ruimte onder en boven de schijf. De bolvormige uitstulpingen, ( Fermibellen ) zijn dan het gevolg van de heftige reacties van dit nieuwe materiaal in de zwaartekrachtsvelden tussen singulariteit en accretieschijf, en de aanwezigheid van de schijf opzich. De reactie moet zich wel verdelen over de onder en bovenkant van de accretieschijf, de ring zit immers in het pad van de reactie.

Laat een reactie achter