Hoe zou een kruising tussen een mens en een chimpansee er uit zien?

Zou je een mens met een chimpansee kunnen kruisen?

De genetische afstand tussen mensen en chimpansees is niet zo gek groot. Daarom denken sommige biologen dat ze in staat zijn kinderen te laten verwekken die half mens, half chimpansee zijn. Wat zijn de mogelijkheden om het meest foute experiment ooit uit te voeren?

Het foutste experiment ooit

Hoe zou een kruising tussen een mens en een chimpansee er uit zien?
Hoe zou een kruising tussen een mens en een chimpansee er uit zien?

De vooraanstaande bioloog Stephen Jay Gould noemde het het “meest potentieel interessante en ethisch onacceptabele experiment dat ik me voor kan stellen”. Het idee: een mens laten paren met een chimpansee. Gould deed onderzoek naar twee nauwverwante soorten slakken die grote verschillen in vormen van hun slakkenhuizen vertoonden. Hij dacht dat op grond van zijn onderzoek met slakken, de grote uiterlijke verschillen tussen mensen en chimpansees worden veroorzaakt door veranderingen in slechts enkele  “master” genen, die andere genen aan- of uitzetten. Mensen vertonen veel kenmerken van  jonge chimpansees, zoals een grote schedel en grote ogen. Biologen noemen dit ne0tenie. Het beroemdste voorbeeld van neotenie is de axolotl, de Mexicaanse watersalamander die zijn hele leven het larvestadium houdt.  Gould veronderstelde dat een neiging tot neotenie ons kan hebben geholpen typisch menselijke eigenschappen te verwerven.  Door de ontwikkeling van een ‘humanzee‘ (een wezen dat half  mens, half chimpansee is), zouden onderzoekers deze theorie uit de eerste hand kunnen testen.

Kruisen waarschijnlijk niet moeilijk, met een menselijke draagmoeder
Kruisen van een mens met een chimpansee is vermoedelijk angstwekkend gemakkelijk. Dezelfde technieken die bij in-vitro fertilisatie worden gebruikt, zouden waarschijnlijk ook een levensvatbaat hybride mens-chimpansee embryo opleveren. Onderzoekers hebben al een een vergelijkbare genetische kloof overbrugd door een resusaap met een baviaan te kruisen. Hoewel chimpansees 24 paren chromosomen hebben en mensen 23 paar, is dit geen absolute barrière voor een kruising. De nakomeling zal een oneven aantal chromosomen hebben, waardoor de humanzee waarschijnlijk niet in staat is zelf nakomelingen te krijgen. Chimpanseejongen zijn kleiner dan menselijke baby’s, waardoor de draagmoeder het beste menselijk kan zijn. Hopelijk zal dit het animo voor dit experiment behoorlijk laten afnemen.

Eerdere Sovjetpoging mislukt
De Sovjet-bioloog Ilya Ivanovich Ivanov had weinig last van ethische commissies of gewetensbezwaren. Hij heeft als eerste geprobeerd een mens-chimpansee hybride te fokken. Hij toog in 1926 naar de toenmalige Franse kolonie Guinee in West-Afrika en sloeg de twee jaar daarna aan het experimenteren met wijfjeschimpansees. Zonder resultaat. Toen hij ook lokale vrouwen wilde proberen te bezwangeren met chimpansee-zaad, werd het zelfs de Franse koloniale autoriteiten te gortig. Diep teleurgesteld vertrok Ivanov naar de Sovjetunie. Daar bleken de autoriteiten minder gewetensbezwaren te hebben. Hij kreeg de steun van de marxistische Vereniging voor Materialistische Biologie en ging in 1929 op zoek naar vijf vrouwelijke vrijwilligers. Helaas voor hem stierf de enige volwassen mannelijke chimpansee in het primatenstation van Suchumi. Ivanov kwam in aanvaring met de partij en overleed in 1932 in zijn ballingsoord Alma Ata aan een beroerte.

Wat maakt ons een mens?
Volgens wijlen Gould is dit het ideale experiment om voor eens en voor altijd uit te maken of neotenie inderdaad een belangrijke rol speelde in het ontstaan van de moderne mens. Neotenie als verklaring voor menselijke eigenschappen is echter controversieel. De meeste evolutiebiologen geloven niet dat neotenie verklaart waarom de mens is ontstaan; een minderheid neemt het idee nog steeds serieus. Dit verboden experiment zal in één klap duidelijk maken hoe we verschillen van de chimpansee. De vraag is: willen we dat wel weten tegen deze kostprijs?

24 gedachten over “Zou je een mens met een chimpansee kunnen kruisen?”

  1. Roelof, ben je nu van gedachten veranderd?
   (Van het ene extreme idee, zie “Is het recht op voortplanting absoluut?” naar het andere extreme idee “Zou je een mens met een chimpansee kunnen kruisen?”)
   Uit beide oordelen volgt desalniettemin een VERoordeling, van de ander. Hoe beoordeel jij dat?

 1. Kun je er niet vrijwillegers voor vinden in een programma van John de Mol. De winnares heeft de “eer” het chimpensje op de wereld te zetten. Dat moet tegenwoordig toch best kunnen zolang je er maar camera´s op zet en het reality tv maakt. 9 maanden lang wachten tot het geboren wordt bijv.. of enig idee hoe lang de draagtijd ongeveer zou zijn.

 2. Vrijwillig niet, maar in india doen ze het in ruil voor een som geld waar we hier in europa niet wakker van liggen. Dus dit is al een keer uitgevoerd. Maar denk niet dat ze het wereldkundig gaan maken. Je maakt jezelf pas populair als je daarmee een groot misterie if probleem kunt oplossen.

 3. het probleem is dat als dit experiment eenmalig wordt uitgevoerd , het nog geen juiste test is.
  het kan zijn dat het eerste levensvatbare wezen dat voortkomt uit een mens en een chimpansee pech heeft en juist minder intelligent is dan zou moeten.
  daarom zou dit meerdere keren moeten worden uitgevoerd om te kijken naar wat nu echt de resultaten zullen zijn , want met 1 meting heb je geen goed onderzoek.

 4. Niks nieuws onder de zon.
  Nauw lekker chimpje kom jij maar eens eventjes hier, hehehe!
  De waarheid is dat sommige vrouwen in het diepe verleden ( ten tijde van de klassieke oudheid ook nog ) zich reeds lieten nemen door jawel ; Chimpansees!destijds nog de faun, sater of bosman genaamd. Wie zijn dan hun vermeende nazaten (eventueel)…?
  Wie het weet mag het zeggen!

  Weten jullie dan niet dat onze gestalte die wij mens noemen, de consequente natuurvorm is die zich in iedere biotoop steeds weer opnieuw zal ontwikkelen binnen soortgelijke omstandigheden? Wij zijn een projectie van een goddelijke ingeving een stempel, een pricipe. De mogelijkheid mens kan moeilijk nog verder evalueren. Ook al kruisen we alle mensen met apen, na verloop van tijd zal er weer een mens uit te voorschijn komen.

   1. Kritische Humane

    Helemaal met Douwe eens hierzo…ELK LEVEND WEZEN BLIJFT ZICH ALTIJD AANPASSEN.
    Het zou redelijk arrogant zijn om te denken dat wij het toppunt van de evolutie zijn…of je bent een creationist en dus gewoon hersenloos… 

 5. Het mag dan wel onethisch zijn om mensen met apen te kruisen. Maar er kan toch allicht geprobeerd worden een apen onderling te kruisen. Chimpansees en bonobo’s moet sowieso kunnen. Maar als er verondersteld wordt dat mensen en chimpansees samen kunnen, dan moeten chimpansees op zijn minst ook met gorilla’s en wellicht oerang oetangs kunnen.

  Lijkt me een stuk eenvoudiger, maar heb even gegoogled en heb geen voorbeelden kunnen vinden.

  1. Gorilla`s met chimpansees maakt een apensoort die vanwege zijn gewicht alle takken breekt en daardoor telkens op de grond valt. Je weet hoe trots een gorilla wil zijn….
   En niemand heeft ooit een kruising gezien van een gorilla met een orang oetang; een oranje gorilla!
   Als je als mens wil kruisen met een aap, dan wordt je samen met de andere apen steeds zeldzamer, dat was je al door deze bijzondere menging, denk aan stam, klasse, familie, geslacht & soort. Je leefgebied wordt vernietigd voor houtwinning en ontwikkeling van landbouwgebieden en nederzettingen van mensen vormen een grote bedreiging. Als je in een nationaal park komt te wonen wordt je een toeristische attractie, met voordelen (financieel, bewustwording) als nadelen (verstoring van natuurlijk gedrag) voor de nodige bescherming. Wie wil nou nog?

Laat een reactie achter