Waardoor wordt deze geheimzinnige ring veroorzaakt?

Kern melkweg omringd door mysterieus lint

Een ruimtetelescoop die het stoffige centrum van de Melkweg bestudeert, heeft een enorm golvend lint van extreem koel materiaal aangetroffen. Tot nu hebben astronomen alleen kleine stukjes van het lint waargenomen, dat veel wel geeft van het symbool voor oneindigheid (∞).  Kortom: een nieuw en opwindend mysterie, precies in het hart van de Melkweg, aldus astronoom Sergio Molinari van het Institute of Space Physics in een persbericht. Molinari en anderen beschrijven het vreemde lint in een artikel dat alvast te lezen is op arXiv.org[1].

Waardoor wordt deze geheimzinnige ring veroorzaakt?
Waardoor wordt deze geheimzinnige ring veroorzaakt?

Astronomen bestudeerden hiervoor infraroodbeelden van het centrum van de Melkweg. Infrarode straling kan door gaswolken heendringen. Vorige opnames waren niet scherp genoeg om het lint waar te nemen, maar de ESA-satelliet Herschel Space Observatory heeft de haarscherpe IR-beelden geleverd waarmee de structuur is opgehelderd.

 

De beelden van de telescoop lijken er op te wijzen dat de ring vijftien graden kelvin koud is, zie foto. Warmere gedeelten zijn blauw, terwijl de koude gedeelten rood zijn. De ring heeft twee segmenten die uit de pannenkoekachtige schijf van de Melkweg steken. Aanvullende gegevens van radiotelescopen op het aardoppervlak wijzen erop dat de ring met een uniforme snelheid ronddraait en zich als één samenhangend geheel gedraagt.

Astronomen weten niet zeker waarom de twee lobben van de ring naar boven wijzen, maar vermoeden dat de aantrekkingskracht van naburige melkwegstelsels – de Andromedanevel van 2,5 miljoen lichtjaar ver weg bijvoorbeeld – verantwoordelijk is.

Er kan ook een andere verklaring zijn. Er zijn namelijk een aantal zeer vreemde dingen aan de hand in de kern van de Melkweg. Sommige astronomen denken dat er ongeveer tien miljoen jaar geleden een dwergstelsel is opgeslokt door de Melkweg.

Bron
1. S. Molinari et al., A 100-parsec elliptical and twisted ring of cold and dense molecular clouds revealed by Herschel around the Galactic Center, Arxiv.org (2011)

20 gedachten over “Kern melkweg omringd door mysterieus lint”

 1. Er zit een kosmische wond in je hoofd helga.
  Hoe kom je erbij dat jij zou weten wat dit betekend?!
  Het enige verstand van cosmologie dat je hebt zijn sterrebeelden.
  Doos.

 2. Hallo Jack en Julie, jammer dat jullie een zeer onvolwassen reactie plaatsen.
  Helga ik denk ook dat het te maken heeft met de naderende bewustzijns verandering die zich nu aan het voltrekken is. let maar niet op die zielige reactie,s van mensen die denken dat ze…………..de wijsheid in pacht hebben.

 3. Jan, Julie ,Jack, LOL hier! Wie dacht de wijsheid hier in pacht te hebben?? Niemand van jullie hier heeft ook maar het flauwste benul waar we hier in zitten en dan al die woorden… Maar wel leuk hoor kosmische wonden enz.
  Kosmische LOL! +:)

 4. Het is allemaal mysterieus.
  Zijn het misschien super intelligente aliens die het materiaal in het centrum van het melkwegstelsel weten te beïnvloeden en zo een singaal naar minder ver ontwikkelde aliens waaronder mensen, uitzenden.

 5. micro macro en vice versa, moeten het echt aliens zijn om intelligent werk te verzetten, of is er misschien iets veel groters werkzaam en begrijpen we maar fracties tot eigenlijk niets van wat er gaande is? Is de mensheid op de planeet misschien een van vele levensvormen in het universum die allen deel uitmaken van het grote bewustzijn, er onderdeel van zijn zoals een cel in een lichaam?

 6. of zitten we met heelal in een atomair deeltje van een verdwaalde stuifmeelkorrel die door de wind word meegevoerd? je kunt het zo gek niet bedenken, maar het blijft maar bij denken op deze manier.
  Het schijnt dat het roken van salvia je dingen kan laten beleven waardoor het heelal beter begrepen kan worden, heeft iemand daar ervaring mee?

  1. @ antonia hahahaha….lollll,

   Om op deze site informatie te gaan vragen over de salvia divinorum zit je toch echt verkeerd, daar zijn andere sites voor die hierin gespecialiseerd zijn.

 7. De ring toont een bepaalde consistentie en temperatuur, die alleen mogelijk is als de dichtheid voldoende is voor een eigen zwaartekracht. De elementen waaruit de ring is samengesteld zijn hier niet geïdentificeerd, maar ik neem aan dat het zich toch moet handelen om redelijk zware elementen. Er is geen vast verband in de ring, ( hemellichamen ) wat de zwaartekracht zou moeten verklaren, vandaar de redenatie dat het zich hier handelt om zware elementen, en wel in een hoge concentratie. Onder normale omstandigheden kan segregatie van de zware elementen onder invloed van middelpuntvliegende krachten in een sterrenstelsel, nooit leiden tot een consistente ring. De elementen zijn immers verdeeld over de vele sterren en planeten. Segregatie zou echter wel kunnen plaatsvinden als de ring deel uit zou maken van een accretieschijf, behorende bij het opgenomen dwergsterrenstelsel. Ik vermoed daarom dat het zwartegat van ons eigen sterrenstelsel, het zwartegat van het dwerg sterrenstelsel uit haar accretieschijf heeft getrokken tijdens de botsing. Mogelijk kijken we dus tegen de restanten van een accretieschijf aan, waarvan de zwaarste elementen hun impulsmoment hebben behouden. De lichtere elementen zijn dan al aangetrokken en verdeelt over de massa van ons eigen sterrenstelsel. Een ander manier voor de segregatie kan ik mij niet voorstellen. De achtvormige constructie van het lint, zou dan het gevolg moeten zijn van de zwaartekrachtsinvloeden van ons eigen sterrenstelsel. Hierbij zijn de uitdijende resten van de accretieschijf, vlak over het zwaartekrachtsveld van ons eigen sterrenstelsel vervormd.

 8. TOEN IK DEZE OPNAME ZAG LEEK HET VEEL OP DE VORM VAN DE PLAATJES DIE OP SCHOOL WERDEN GETOOND OVER DE PLEK WAAR DE GROOTSTE KANS WAS OM EEN ELEKTRON AAN TE TREFFEN.
  DIT SLUIT AAN OP MIJN THEORIE, OF BETER GEZEGD GEDACHTE, DAT WE ZOWAT ALLES MET ELKAAR KUNNEN VERGELIJKEN.
  ZOALS IK BEDACHT (ANDERS DAN GETOOND IN DE FOTO) KUN JE KOMETEN VERGELIJKEN MET ELEKTRONEN, EN WELLICHT OOK MET GEDACHTEN.
  AFHANKELIJK VAN DE AFSTAND DIE JE NEEMT VAN ‘IETS’ ZIET BIJNA ALLES ER HETZELFDE UIT.
  MET AFSTAND BEDOEL IK OOK ‘ER IN KRUIPEN AHW. MIDDELS MICROSCOPIE.
  WAT DENK JE?
  STAAN ELEKTRONEN PLOTSELING STIL ALS JE DE STEKKER UIT HET STOPKONTAKT TREKT?
  + EN -…WAAR IS DE 0 ?
  ‘N ZWART GAT… ALS JE DAAR IN DUIKT, ZITTEN DAAR DAN NULLEN OF ENEN EN MIN-ENEN OF JUIST WEER MENSEN?
  ALS JE VAN VERRE NAAR ONS STELSEL KIIKT ZITTEN WIJ DAN IN EEN ZWART GAT?
  VOLGENDE KEER MEER.

  1. kijk eens naar de thesis van hanneke janssen, die heeft haar ontgoocheling met haar leven moeten bekopen..?
   in nijmegen afgestudeerd

   gevaarlijk goedje, natuurkunde. (filosofie)

   teveel talent is lastig.

  1. Waar zit de logica in jouw antwoord van 20 Juli 2011 20:08 ?

   Over welke voleinding heb je het, wat is de logica achter die bewering?

   Welke kosmische wond heb jij het over? Het universum kent geen wonden of wonderen in de spirituele vormen, wat is daarvan het bewijs?

Laat een reactie achter