De aarde was gedurende miljarden jaren niet groenig, maar meer paars getint.

‘Paarse planeet bevat buitenaards leven’

Exobiologen hebben een eenvoudige manier gevonden om buitenaards leven op te sporen. Vroege levensvormen hebben namelijk bijna zonder uitzondering een paarse kleur, stellen de onderzoekers. Kan de James Webb telescoop nu de eerste planeet met leven vinden?

Korte groene onderbreking van het paarse bestaan van de aarde
Gedurende het grootste deel van het bestaan van de aarde, zag onze planeet er vrij eentonig uit. Vlak na het ontstaan groeide de aarde diep rood, waarna zich een korst, een atmosfeer en oceanen vormden. Het Late Heavy Bombardment, ongeveer 3,8 miljard jaar geleden, schiep de kernen, de kratons, waaruit later de continenten zouden ontstaan.

De aarde was gedurende miljarden jaren niet groenig, maar meer paars getint.
De aarde was gedurende miljarden jaren niet groenig, maar meer paars getint.

Gedurende meer dan 3 miljard jaar kwamen er alleen eencelligen op aarde voor. Onder de oudste organismen horen de cyanobacteriën, doorgaans paarsgekleurde eencelligen die gedurende deze periode het land overdekten met een kleurig bacterietapijt. De aarde had, bekeken vanaf de ruimte, in die tijd waarschijnlijk een paarsachtige gloed. Pas na de kolonisatie van het land door groene planten, in het Ordovicium (450 miljoen jaar geleden), veranderde dat. Meer dan 90% van het bestaan van de aarde wordt de aarde dus meer paarsgetint dan groen. Ook als door de opwarming van de zon de aarde steeds meer een woestijnplaneet zal worden, zullen de taaie cyanobacteriën waarschijnlijk de laatste soorten zijn die het loodje leggen. Met andere woorden, de paarse gloed van cyanobacteriën, niet het groen van ruisende wouden, is het meest iconisch voor de aarde vanaf de ruimte.

Paars als levensteken
Het ligt in de lijn der verwachting dat dit ook op andere planeten met leven zo zou zijn. Er is bij ons weten geen mineraal dat massaal voorkomt en een paarse tint heeft. met andere woorden: als wij het leven van een buitenaardse planeet willen opsporen, zou het wel eens verstandig kunnen zijn om op de kleur paars te letten. De nieuwe ruimtetelescoop James Webb is in staat licht van individuele exoplaneten te analyseren. De auteurs stellen voor om de exoplaneten, die door de satelliet Kepler zijn gevonden en zich in de bewoonbare zone bevinden, met de James Webb telescoop te onderzoeken. Wie weet vinden we zo een tweelingzusje van de aardse biosfeer.

Bron:
Esther Sanromá et al., Characterizing the purple Earth: Modelling the globally-integrated spectral variability of the Archean Earth, Arxiv.org (2013)

9 gedachten over “‘Paarse planeet bevat buitenaards leven’”

  1. Lijkt mij zeker een interessante manier om elders leven te vinden, naast onderzoek naar radiogolven. Overigens hoef je dan niet langer te zoeken naar radiogolven bij paars gekleurde planeten. Cyanobacteriën staan nou niet echt bekend om hun technische vaardigheden, of kwebbelkunsten. Daartegen spreekt dan weer; is de afstand tot die planeet groot genoeg, (450 miljoen lichtjaar) waardoor het licht er vele miljoenen jaren over doet om de aarde te bereiken, dan is er mogelijk nu wel intelligent leven mogelijk. Beschikken zij daarnaast over een exotisch transportmiddel dat die afstand kan overbruggen, dan kunnen wij rekening houden met eventueel interessant bezoek. Tenslotte zijn zij dan ook in staat om onze planeet tevoren zo paars te zien. Dat zullen dan wel AI robot kolonieschepen zijn denk ik. Schepen waarin de oorspronkelijke bevolking in geprogrammeerde kiemcel vorm, veilig geconserveerd is tot een gekozen route overbrugd is. Zo zou ik het tenminste doen bij dergelijke reistijden. Ik bedoel dit zo: Tenzij zij er voor gekozen hebben om die schepen als definitieve woonplaats te beschouwen en gerieflijk in te richten, wordt zo’n reis onderweg erg saai. Ook vraag ik mij af; waarom zou je op zoek gaan naar een andere thuis planeet, als je toch goed wonen en overleven kunt op enorme ruimteschepen?  

      1. Doet me denken aan de sf roman “Titaan” van John Varleij. Logische veronderstelling trouwens van jou. Alleen intelligent leven, met beslist aanwezige sociale vaardigheden, betrokkenheid naar elkaar en het leven überhaupt, is succesvol in staat in vrede als samenleving op zo’n schip te verkeren. Wat niet deugd roeit zichzelf waarschijnlijk uit, of is al uitgeroeid door ontmoetingen met anderen of de eigen soort.

    1. Dat besef had ik al in mijn jeugd. We zijn en blijven ruimtevaarders, of we nu op aarde verblijven of in ruimteschepen. Maar dan nog; of de aarde nu wel of niet het leven op haar oppervlak voor lange tijd mogelijk zou houden, er komt zeker een tijd dat dit eindigt. Soorten die zich succesvol in schepen buiten het oppervlak kunnen vestigen, kunnen besluiten andere wijkplaatsen te verkennen, of voor altijd als zwervende kolonies te gaan bestaan.

    1. Bloedgaaf vind ik dat nummer van Prince. Ha, mij mogen ze wel aan boord zetten van een groot kolonieschip, met zo een hele sliert gevarieerde artiesten en aanhang (fans) van formaat en smaak. Neem ik mijn vriendinnen ook mee, dansen en zingen we de sterren uit de hemel. :) :) :)

Laat een reactie achter