Video: de ondergang van onze Melkweg

Over twee tot vijf miljard jaar komt ons Melkwegstelsel in botsing met het Andromedastelsel, na eerst een dans des doods te hebben uitgevoerd. Astronoom Simon Portegies Zwart van de sterrenwacht van de Leidse Universiteit maakte deze spectaculaire computeranimatie. Hoe overleven onze verre nazaten de vernietiging van de Melkweg?

Het goede nieuws is dat beide sterrenstelsels zeer ijl zijn. Sterren bevinden zich gemiddeld op enkele lichtjaren afstand, wardoor de kans op kosmische ongelukken vrij klein is. Er zal een tijdelijke golf van stervorming optreden. Wel zullen hoogstwaarschijnlijk op den duur door het samengaaan van beide sterrenstelsels de zwarte gaten in het centrum gaan samensmelten, een zeer energierijk proces. Ook zullen door de turbulente zwaartekrachtsvelden sterren niet meer regelmatige banen rond het middelpunt afleggen, waardoor de kans op ontwichtende ontmoetingen met andere sterren sterk toeneemt.

Uiteindelijk zal zich volgens de heersende astronomische theorieën een ellipsvormig stelsel vormen.

Ander goed nieuw is dat astronomische processen op deze schaal zeer traag verlopen. Dit filmpje toont meer dan een miljard jaar per minuut. Dreigt een onzachte confrontatie met een zwervende ster, dan zijn er vele duizenden jaren om een oplossing te vinden en in praktijk te brengen.

Kortom: al weer een goede reden om de aarde te verlaten.

17 gedachten over “Video: de ondergang van onze Melkweg”

 1. citaat: ‘al weer een goede reden om de aarde te verlaten’

  oplossing: geef je ook op voor de hemel, net als wij. Want die is boven de sterren, zong mijn moeder zaliger vroeger al bij de vaatwasserij.

  (in de rest van het heelal zou ik het te benauwd krijgen en te koud! Verder is er ook verrekte weinig te eten, zo te zien, omhoog kijkend. En er zijn misschien ook wel leuke vogeltjes en andere beestjes in de hemel, want dat er mooie planten zijn weet ik zeker. Dat ik dat zo zeker weet is omdat bleek dat als onze Lieve Heer zegt dat iets is, dan is het er ook. O.i. creëert Hij door te zeggen. Handig hoor!)

 2. Nou tijd om wat steviger fundamenten in de huizenbouw toe te passen :-)

  Maar goed we moeten dus binnen die tijd eigenlijk ons sterrenstelsel zien te verlaten of iig ons te backupten buiten deze sterrenstelsels. Dan hebben we wat te doen de komende generaties. 

 3. Hoe Overleven? Een kleine bruine dwerg opzoeken van een aangename 16-18 graden en dat naar een heel stil en donker hoekje van dit heelal slepen en de rest doen we met zaklampjes dan wel? Of Wetenschappen Duchtig Uitdunnen of Ander Basis Geven?
   
  Verbijsterend ECHTER Dat Ik Nog NOOIT Heb Vernomen van een uitzondering op de redshiftpostulaties en geponeerde metingen dat uitzondering van zelfs een geheel en dan nog dichtstbijzijnde Galaxie Deed Denken.  En Dit Verbijsterd Mij Echt Wel Heel Veel. En Ik Volg Wetenschapsnieuws al van Kinds af aan en Dat is Lang.Bladen als “de kijk” en van de krant en TV uiteraard en zo al.
   
  Hoe Zich dan Zo een enorme Hoeveelheid aan Massa eensgezindt Tegen alle bigbangtheorie IN moet zijn gaan bewegen….aijai…? Laat @Lucas Dat maar niet Horen!  Bericht Andromeda zou ooit een Koersbepalende invloed zo als een botsing met een Andere Galaxie oid hebben gehad eveneens Nooit Van Vernomen. Are these those awfull cernpeople again maby?
   
  Mischien eens een claim Gaan Indienen bij deze gesubsidieerde doomsdaywatervallen wegens chronische ontwrichting van de Rust en Levensloop?
   
  Dat dit door “Onafhankelijk Derden” Gecontroleerd Zou Kunnen Worden kunnen We Helaas Ook al vergeten want die Bestaan niet. Wat is Dat zo verguisde Paranoia TOCH HEERLIJK. Bezuinigt als een Tit!

  1. Ja dat er wegens de bigbangpostulaties eigenlijk al helemaal botstende Galaxien Bestaan Wat al Meer Vastgelegd is. Hoe zit dat dan volgens hen?
    
   Zou bij of nou een Materiele of zo als ze bijspijkerden ruimte uitzetting dat Toch Geheel gelijk Aan een Regulier explosie is Dan met eveneens een Centraal ontstaanspunt EN Dan Hebben We Het Over  Hele Galaxien al Helemaal Niet mogen kunnen en Zeker Dan Na 13,7 mld Jaar al helemaal Niet?  Elkaar Nooit meer en Steeds Minder kunnen raken Wegens de veroorzaakte bewegingsrichting? 
   Zegt Die Newton Ook.

 4. Tegen die tijd zijn de mensen allang uitgestorven of leven voort als robots.
  Die robots hoeven zich nergens zorgen over te maken want die voelen zich prima thuis in de interstellaire ruimte. 
  Ik geef de mensheid in zijn biologische vorm nog hoogstens 100 jaar dus waar maken we ons druk om :)

  1. Inderdaad, iedereen die een gebitsprothese of bril gebruikt is al een soort cyborg en dit proces versnelt nog altijd naarmate de technische mogelijkheden groter worden. Nu al kunnen de  plastische chirurgen de vraag naar ‘lichaamsverbetering’ nauwelijks bijbenen.
   Ik denk ook dat over honderd jaar de ongewijzigde ‘natuurlijke’ mens een snel kleiner wordende minderheid onder de homo sapiens zal zijn.  Wat de aard, het uiterlijk en de mogelijkheden van homo cyberneticus zal zijn is voor ons onvoorstelbaar.

 5. De titel van het artikel vind ik wel erg negatief, het lijkt eerder op sex tussen sterrenstelsels ;)
  Zulke gebeurtenissen blazen weer nieuw leven in oude stelsels: schokgolven en gebieden met nieuwe stervorming en supernova’s, nieuwe planeten en misschien zelfs een golf van nieuw leven die daaruit voortvloeit.

  1. Hm oké. Inderdaad komt er een nieuwe generatie sterren, waar inderdaad (planeten met) nieuw leven uit voort kan komen. Maar daarna zijn de gasvoorraden wel gesloopt vrees ik (ellipsstelsels schijnen zeer arm aan donkere materie te zijn).

    

   1. Tja, het raakt een keer op… zelfs sterrenstelsels worden oud.
     
    Ik hoop maar dat er één of ander vernieuwings/recyclingsysteem voorhanden is tegen de tijd dat het zover is. Het zou toch jammer zijn als het leven en het bewustzijn voorgoed zouden uitdoven, ook al is het pas over miljarden jaren…

Laat een reactie achter