Video: hoe groot is het heelal?

Share Button

Het heelal bleek steeds groter te zijn, al naar gelang onze kennis toenam. Waar een oude Romein het op een heelal hield dat binnen het aarde-maan stelsel paste, houden we nu rekening met een waarneembaar heelal van rond de negentig miljard lichtjaar groot. De laatste stand van zaken in deze video van One Minute Physics.

Het heelal is veel groter in ruimtelijke dimensies dan het in de tijdsdimensie is. Het heelal is ongeveer 13,5 miljard jaar geleden ontstaan, terwijl de doorsnede van het waarneembare heelal vele malen meer is. De reden is de uitzetting van het heelal, die voor ver uit elkaar liggende punten sneller verloopt dan de lichtsnelheid.

Het heelal, zoals zich dat in de loop van zijn geschiedenis ontwikkeld heeft. Zoals altijd met wetenschap, is deze visie onderwerp van verandering. Bron: NASA ex. Wikimedia Commons

Het heelal, zoals zich dat in de loop van zijn geschiedenis ontwikkeld heeft. Zoals altijd met wetenschap, is deze visie onderwerp van verandering. Bron: NASA ex. Wikimedia Commons

Share Button

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: biologische productiesystemen (master), natuurkunde (gedeeltelijek bachelor), informatica

Dit vind je misschien ook interessant:

18 reacties

 1. bps schreef:

  Kom kom, Germen, niet zo bekrompen denken als visionair waarnemer in het heelal.
  Hoe klein is het heelal eigenlijk, bezien vanuit een grotere schaal? Bijv. op 10²⁰⁰?

 2. peter schreef:

  Leuk een aardig hoe groot het heelal is, maar hoe groot is dan dat ding waar het heelal zich in bevindt? En waar bevindt dat zich in? En waar…, en…., en…, en.. ?

 3. jan schreef:

  de ellende van zowel de evolutie theorie als de heelal aanhangers is dat er elke tien jaar een nul bijkomt. Eén of andere professor die een proefschrift schreef en zijn naam op de kaart wil zetten, meent dat het heelal geen 4 miljard maar 40 miljard lichtjaar groot is. Voorspelbaar is dat er vervolgens iemand opduikt die er nog een nul bij aan plakt. Er is nooit eens iemand die er een paar nullen vanaf haalt. Een reset. Kortom, ik geloof er niets van.

  • bps schreef:

   Dezelfde schaalverschillen zijn in alle schalen relatief gelijk.
   Het gaat dan ook helemaal niet om absolute exponenten met nullen.
   Niet verder vertellen hoor. Anders krenk je weer wat wetenschappers.

 4. jan schreef:

  en als het heelal echt zo snel uitdijt, waarom vliegen de maan en de aarde dan niet weg van elkaar? Om maar te zwijgen van de zon en de planeten.

  • bps schreef:

   Dat komt van de zwaartekrachtvelden van de aarde en de maan in het zwaartekrachtveld van de zon in het zwaartekrachtveld van de Melkweg in het zwaartekrachtveld van de enzovoort.
   De waarneming is dat het heelal uitdijt bij de Wet van Hubble en er is een vermoeden dat de ruimtetijd tussen de zwaartekrachtvelden in juist uitdijt.
   Of beide. Door alle ruimtekrommingen van zwaartekrachtvelden en donkere materie lijkt het mij verrassend en moeilijk te bepalen hoe het echt zit.

 5. Rudi schreef:

  Jan, dat doen ze dan ook. De afstand tussen de aarde en de maan word steeds groter.

 6. Richard schreef:

  Ik vraag mij dan altijd af waar dat heelal dan weer in zit.

  • bps schreef:

   Heel waarschijnlijk in het heelal, het heel alles.
   Ons waarnemingsbereik is ongeveer 10⁵⁰, ongeveer van 10³⁰ tot 10⁻²⁰ vanuit onze 10⁰ bezien.
   Dat is dezelfde verhouding en hetzelfde bereik en verschil als bijv. tussen 10¹⁰⁰ en 10¹⁵⁰ of van 10⁻¹⁵⁰ tot 10⁻¹⁰⁰.
   Dezelfde schaalverschillen zijn op elke schaal immers relatief gelijk (10⁵⁰).
   Elke schaal is immers op 10⁰ te stellen. Afstand en tijd in ruimtetijd zijn immers relatief.
   Dus het is heel waarschijnlijk dat het heelal in het heelal bestaat en het heelal omvat.

 7. joepde kat schreef:

  Vele grote filosofen hebben hier al over gedacht en velen hebben daar na zelfmoord gepleegd ze werden gek van hun eigen gedachten.

  • bps schreef:

   Rare mensen. Filosofie is juist om wijzer van te worden, niet om gek van te worden of je gek te laten maken. Laat staan om er zelfmoord van te plegen.
   Zo moeilijk is het allemaal niet.
   Wat doen die mensen te filosoferen als ze er niet geschikt voor zijn?
   “If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen” is een gezegde.
   Filosoferen over dingen boven je pet, is geen verplichting.

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger