Video: wanneer eindigt de tijd?

Vrijwel alle kosmologen zijn het er over eens dat de tijd begon op het moment van de Big Bang, toen onze bekende vier dimensies (drie ruimtedimensies en de tijddimensie) zich ontvouwden tot het huidige heelal (enkelen uitgezonderd). Maar heeft de tijd ook een einde? Ja, zeggen enkele kosmologen. Op een gegeven moment zal het heelal volgens hen voor eeuwig stilstaan. Zullen we voor het heelal ten onder gaat kunnen ontsnappen aan dit heelal?

Ter geruststelling: zelfs volgens het meest pessimistische doemscenario hebben we nog minimaal tien miljard jaar om een oplossing te verzinnen. Dat is erg veel, zeker als je bedenkt dat de mens tienduizend keer zo kort bestaat en halverwege deze tijd de zon de aarde zal verschroeien. Zou het fundamenteel onmogelijk zijn aan dit heelal te ontsnappen of laten de natuurwetten een ontsnapping aan ons universum toe?

10 gedachten over “Video: wanneer eindigt de tijd?”

  1. Yep, ik heb over de relatieve betekenis van tijd. En het lijkt mij dat je het ook niet uit verband kan halen, omdat het dan geen betekenis meer heeft. Tijd is perceptie. Het zou voor altijd door kunnen lopen. Een mensenleven kan 100 jaar zijn, het universum kan nog miljarden tot het duizendvoudige ervan nog actief zijn. Maar zou de tijd nog doorlopen na het einde van dit of het universum? Dan zou er nooit een einde aan tijd komen?

   Vandaar dat ik einde van tijd gelijk stel aan de einde van activiteit. Maar dat is slechts mijn perceptie :).

 1. Inge v Bergen

  Als kind had ik zo’n goed antwoord dat ik je niet wil onthouden:
  De tijd en deze wereld eindigt als er niemand meer kijkt.
  Lekker doordenken gewenst, inge

  1. In feite geld deze opmerking alleen in gedachte voor levende waarnemers Inge. Waarnemers dus die fysiek periodiek, in de combinaties; wel bewust/niet bewust, enige waarnemingen, dan wel veranderingen ondergaan tijdens hun bestaan. In de praktijk echter, zal ook zonder leven het proces van veranderingen om ons heen doorgaan, waar o.a. wij uit zijn ontstaan. Ons universum kan zo veranderen als men zich maar voor kan stellen, de beweging/verandering blijft constant. Dit omdat ontmoetingen met andere universa, de restanten van ons dode universa opnieuw zullen activeren in hun interacties. Een oneindige vicieuze cirkel van gebeurtenissen ontstaat zo, waarbij telkens levensvormen ontstaan en vergaan. Dat wat wij als tijd beschouwen, beschouw ik als verandering, welke dan ook. 

Laat een reactie achter