Veel exo-aardes zien er waarschijnlijk uit zoals deze waterwereld.

Zeldzame Aarde en dode zones in het universum

Grote delen van het heelal zijn ongastvrij voor leven. Zo vreemd is het dus niet dat we tot nu toe nog geen spoor van aliens hebben gevonden, vinden aanhangers van de Zeldzame Aarde hypothese. Een overzicht van de plekken in het universum waar zich waarschijnlijk geen leven kan vormen.

Vroege universum
De meeste melkwegstelsels hadden in die tijd nog te weinig atomen zwaarder dan helium (“metalen”, volgens astronomen) om aardachtige binnenplaneten te vormen. In die tijd kwamen quasars en zware sterexplosies veel vaker voor dan nu. Vermoedelijk lieten die weinig heel van vroege vormen van leven.

Veel exo-aardes zien er waarschijnlijk uit zoals deze waterwereld.
Veel exo-aardes zien er waarschijnlijk uit zoals deze waterwereld.

Elliptische melkwegstelsels
Elliptische stelsels zijn het gevolg van botsingen van spiraalstelsels. De sterren in elliptische stelsels zijn te arm in zware metalen. Sterren met ongeveer de massa van de zon hebben zich ontwikkeld tot rode reuzen die te heet zijn om leven op de binnenplaneten te ondersteunen.

Bolvormige sterrenhopen
Ook de sterren in bolvormige sterhopen (grotere melkwegstelsels als dat van ons worden omringd door een bolvormige zwerm van bolvormige sterhopen)  zijn te arm in metalen om leven te ondersteunen. Sterren met ongeveer de massa van de zon hebben zich daarom ontwikkeld tot rode reuzen die te heet zijn om leven op de binnenplaneten te ondersteunen.

Dwergmelkwegstelsels
Ook voor dwergmelkwegstelsels, die maar een paar procent van de massa van ons melkwegstelsel hebben,  geldt dat ze te arm aan zwaardere elementen zijn om leven mogelijk te maken.

Centrum van melkwegstelsels
Voortdurende stervorming, vele supernovae en interacties van zwarte gaten met elkaar en andere materie voorkomen de ontwikkeling van complex leven.

Randen van melkwegstelsels
Aan de randen van melkwegstelsels vindt nauwelijks stervorming plaats. De meeste sterren zijn te arm in metalen.

Planeetstelsels met gasreuzen vlak bij de centrale ster
De migratie naar binnen van de “hete Jupiters” laat de binnenplaneten in de centrale exo-zon vallen of slingert de planeten uit het exo-zonnestelsel.

Planeetstelsels met gasreuzen in onregelmatige banen
De onregelmatige banen leiden tiot een onstabiele omgeving. Sommige planeten worden uit het zonnestelsel geslingerd.

Toekomstige sterren
Uranium, radioactief kalium en thorium worden te zeldzaam om voldoende warmte te leveren om de planeetkern gesmolten te houden. Hierdoor kan geen beschermend magnetisch veld en plaattectoniek optreden.

Op het eerste gezicht lijkt dit ontmoedigend. Vergeet echter niet dat de meeste sterren zich op plaatsen bevinden waar zich wel degelijk leven kan vormen. Ook wijzen ontdekkingen in onze eigen omgeving uit dat sterren met aardachtige planeten heel wat minder zeldzaam zijn dan het ooit leek. Aardachtige planeten zijn door hun geringe grootte namelijk lastig te vinden. Astronomen denken daarom dat alleen al ons eigen melkwegstelsel bezaaid moet zijn met miljoenen aardachtige planeten.

1 gedachte over “Zeldzame Aarde en dode zones in het universum”

 1. In de reacties dij dat artikel staan scherpe analyses:
  David Gordon · Top Commenter · Santa Fe, New Mexico

  This is the fox consuming the henhouse. Monsanto wants the bees dead. If you don’t understand the situation – follow the money. Monsanto creates its infertile seeds without benefit of bees and natural pollinators. In fact the frankenplants kill any living insect that gets near them. Monsanto will first control and warp the message of this one bastion of bee hope, then obviate the entire company. They own the US senate and HoR and President. Don’t you think they can dominate a little company and its message that might comprise a 10,000th of their current operations. Don’t be surprised when they create Round-Up Ready bees that only they can sell. Rather, their infertile crops don’t even need bees – but our free-farmed ones do. This is complete scientific/corporate tyranny. Either stand-up now or get ready for complete devastation of all non-corporate controlled food sources. Wake up – we are at war.


  http://www.viewzone.com/lostbees.bayerx.html

  Ik denk dat ik maar een hoekje ga zoeken om even uit te huilen…

  owje en mijn excuses voor de schaamteloze tripplepost

Laat een reactie achter