Voor velen is Kerstmis een tijd van gezelligheid en jezelf verwennen met lekker en veel eten. Gezondheid experts geloven dat dit de perfecte tijd is om geliefden te vertellen dat ze te zwaar zijn.
Overgewicht – met name rond de taille – verhoogt het risico op diabetes, hart- en vaatziekten en beroerte. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen zich er voor schamen en een gesprek hierover uit de weg gaan. Het onderzoek, wat onder meer dan 2.000 mensen werd gedaan, concludeerde dat 42% van 18 tot 24-jarigen niets tegen een geliefde zou zeggen als deze gewicht moest verliezen, omdat ze bang zijn de ander te kwetsen. Voor mensen tussen 25 en 44 jaar was dit iets meer dan een derde, terwijl het voor oudere mensen ongeveer een op de vier was.
Het Nationale Obesitas Forum en de Internationale Leerstoel Cardiometabolisch Risico benadrukken dat het belangrijk is op tijd mogelijk overgewicht te signaleren vanwege de gezondheidsrisico’s. Nu vrienden en familie rond de feestdagen bij elkaar komen, is dit volgens hen een kans die niet mag worden gemist.
Overgewicht rond de taille
- Sinds afgelopen jaren zijn gezondheidsdeskundigen in toenemende mate begonnen te praten over wat bekend staat als abdominale obesitas; vet rond de buik/taille.
- Het wordt aanbevolen dat mannen geen grotere omvang hebben dan 94cm en vrouwen 80cm.
- Vet rond de taille is gerelateerd aan de afgifte van eiwitten en hormonen die invloed hebben op hoe het lichaam suikers en vetten afbreekt.
Prof. David Haslam, voorzitter van het Nationale Obesitas Forum, zegt: “Iemand de suggestie doen dat ze wel wat kilootjes kwijt mag raken zal geen comfortabele conversatie tot gevolg hebben. Maar als het om iemand gaat die je goed kent en zolang je het maar met enig respect brengt, kan het bespreken van een dergelijke kwestie op langere termijn helpen ernstige gezondheidsrisico’s te voorkomen en zelfs levens redden.”
Dr. Jean Pierre Despres, wetenschappelijk directeur van de Internationale Leerstoel Cardiometabolisch Risico, is het hiermee eens. “Begin met iemand die dicht bij je staat te stimuleren om eenvoudige veranderingen aan te brengen in de levensstijl, zoals actiever worden, kleine aanpassingen maken in hun eetgewoonten en het vervangen van suikerhoudende dranken door water.”
Bron:
BBC
Mijn ervaring is dat het vaak/meestal tegen dovenmansoren wordt gezegd.
Het is ook bekend, zoals bij Jellinek, dat je van alcohol dik wordt: 1 Gram alcohol bevat 7 calorieën. (1 gram vet bevat 9 calorieën, 1 gram suiker 4 calorieën).
In een drankje zit behalve alcohol ook suikers. Dit meegerekend bevat een glas bier 85, een glas rode wijn 80 en een glas whiskey 85 calorieën.
Gemiddeld heeft een vrouw 2000 en een man 2500 calorieën per dag nodig. Als je veel drinkt zou je je hele energiebehoefte uit alcohol kunnen halen. Je zou dan wel snel ondervoed raken omdat in drank geen nuttige voedingsstoffen zitten zoals eiwitten, mineralen en vitaminen. (en in een vitaminetablet zitten voor zover ik weet geen eiwitten.)
Je wordt van alcohol dik omdat:
– Calorieën uit alcohol meteen verbruikt worden waardoor de overige calorieën, voorzover die boven je energiebehoefte van 2000/2500 calorieën uitkomen, opgeslagen worden als vet .
– Alcohol de afbraak van vet uit de voeding vertraagt.
Soms zie je dat alcoholisten erg mager zijn, dat komt omdat zij slecht gaan eten, maar ook doordat alcohol de darmwand beschadigd waardoor het lichaam voedsel slechter opneemt.
In www. drinksonly.nl staat een oplossing:
MANNELIJKHEID
In Rusland wordt een jongen die niet drinkt een ‘natte kip’, ‘rode maagd’ of ‘baba'(wijf) genoemd.
Het kunnen drinken van -veel- wodka is in Rusland ook nu nog een maatstaf voor het meten van de mannelijkheid van de betrokkene. De sociale pressie is enorm en niet drinken maakt het een stuk moeilijker om opgenomen te worden in de kringen van OSM (ons soort mensen) op het werk, de sportclub of in de buurt. Het is gebruikelijk voor nieuwe collega`s om op de eerste dag een rondje wodka te geven aan hun nieuwe maten. Pas daarna hoor je erbij.
Niet meedrinken is geen optie. Het wordt echt gezien als een belediging van de gastheer om te weigeren. Alsof je het minderwaardig vindt om met hem het glas te heffen. Daarna wordt het beduidend moeilijk om nog serieus genomen te worden als man. Wil je kost wat kost niet drinken maar wel ‘on speaking terms’ blijven dan kun je gezondheidsproblemen voorwenden of zeggen dat je aan je ‘drankprobleem’ werkt.
De truc om wat later te komen op een potentieel drinkgelag werkt ook al niet. Je wordt geacht de gemiste rondjes bij binnenkomst in te halen. ‘Sjtrafnoj’ heten die glaasjes en ze zijn een idee van Peter de Grote, ook al geen kleine innemer!
Be cool.