Einde van de wereld – na een asteroïdeinslag

Wat gebeurt er met de aarde als een asteroïde zo groot als een kleine maan neerstort? In deze bijna vijf minuten lange rampporno clip zie je het einde van de wereld. Met epische muziek.

Een dergelijke natuurramp classificeert als een extinction level event. The end of the world. Hooguit een handjevol bacteriën heel diep in de rots overleeft dit. Ter geruststelling: er zijn maar vier van dit soort echt grote asteroïden, Ceres, Pallas, Juno en Vesta, en alle vier komen voor in een stabiele omloopbaan tussen Mars en Jupiter. Tenzij een object uit de Kuiper– of Oortgordel deze kant op komt maar die kans is vrij klein. Maar toch. Om de 27 miljoen jaar worden we getroffen door een ramp….

Einde van de wereld. Bron: Wikimedia Commons
Einde van de wereld. Bron: https://www.flickr.com/photos/40567541@N08/8476682346

Einde van de wereld: het Late Heavy Bombardment

Ongeveer 3,8 miljard jaar geleden leek het er op dat het einde van de aarde was aangebroken. Door nog onbekende oorzaak, werd de aarde getroffen door een grote regen van asteroïden. Het Late Heavy Bombardment.

Dit verklaart ook waarom we zeldzame metalen als goud en uranium op de aardoppervlakte kunnen vinden. Deze zijn toen neergeregend. Witwatersrand en Vredefort in Zuid-Afrika zijn in feite de overblijfselen van deze voor de aarde rampzalige periode. Toch zijn in rotsen die dateren van niet lang daarna, sporen aangetroffen van het eerste leven.

Uit deze enorme ramp kwam dus het leven voort, zoals we dat kennen. Aanhangers van de panspermie-theorie geloven dat het leven van andere planeten naar de aarde is gekomen. En dat dit soort rampzalige inslagen, juist ook het leven over de kosmos verspreidden. Misschien een schrale troost, als we een keer echt aan de beurt zijn. Daarom kunnen we maar beter snel zorgen dat de mensheid verspreid is over het hele zonnestelsel, en het liefst nog daarbuiten. Dan betekent het einde van de wereld, tenminste niet: het einde van de mensheid.

16 gedachten over “Einde van de wereld – na een asteroïdeinslag”

  1. Germen,

    Google eens op ontsnappingssnelheid! (velocity of escape)

    De aarde heeft een dusdanig hoge baansnelheid en het zwaartekrachtveld is daarbij dusdanig zwak, dat de kans op een inslag vrijwel nihil is! Vrijwel iedere meteoor heeft daardoor een hyperbolische baan, hij schiet uit het zwaartekrachtveld van de aarde weg.

    Alleen als de aarde de meteoor inhaalt, wordt de relatieve snelheid laag genoeg voor een inslag. Daaruit volgt dat de baan van de meteoor gedeeltelijk moet samenvallen met die van de aarde en dat die meteoor dan trager moet gaan.

    Daarom ziet men de meeste vallende sterren laat in de nacht, vlak voor de zon opkomt.

    Deze animatie is dus een beetje onzin!

    Overigens beweer ik niet dat de aarde in het verleden nooit door een meteoor is getroffen. Men weet dat de dino’s 65 miljoen jaar geleden zijn uitgestorven door een meteoriet. Ook het einde van het Perm, met een uitsterving van ongeveer 90% van alle soorten, kan te maken hebben met de inslag van een meteoriet.

    Verder ben ik het eens met Roeland: alle problemen in een klap opgelost.

    1. Bou,
      je verhaal geldt alleen voor hemellichamen die met de aarde meebewegen. Voor retrograde hemellichamen of hemellichamen met een zeer extreme elliptische baan niet. En laten nu net deze de grootste gevaren opleveren.

      1. Sorry, Germen, maar volgens mij is dat niet waar. Retrograde meteoren en meteoren met een sterk elliptische baan zullen juist NIET inslaan. Hun naderings-snelheid t.o.v. de aarde ligt namelijk hoger dan onze vrij lage ontsnappingssnelheid.

        1. Bou, als een meteoriet op ramkoers ligt met de aarde volgt wel degelijk een inslag als de baan van de meteoriet de aardbol kruist. Ik geef toe dat invangen door de zwaartekracht niet zal plaatsvinden, maar ook zonder dit effect is wel degelijk een inslag mogelijk.

  2. Was deze al niet een keer gepost?
    Ik blijf hem al jaren eens in de zoveel maanden op allerlei forums tegenkomen…
    Wel grappig dat je kan zien aan de locatie dat de animatie van Chinese makelij is. Een ramp scenario van Noord Amerikaanse bodem speelt zich meestal in New York af…

  3. Zeg nooit nooit. Het schijnt dat er ook planeten zonder zon zomaar door de ruimte zwerven. De kans echter dat er door andere rampen een einde komt aan de mensheid of minimaal onze beschaving is vele malen groter. Een komeetje van een kilometer of 10 of iets dergelijks is minder desastreus maar ruim voldoende voor een massa-uitsterving. Of supernova in de nabijheid van de aarde, supervulkanen of ziektes.

Laat een reactie achter