Video: einde van de wereld

Share Button

Wat gebeurt er met de aarde als een asteroïde zo groot als een maan neerstort? In deze zeven minuten lange video zie je de huiveringwekkende gevolgen.

Een dergelijke natuurramp classificeert als een extinction level event. Hooguit een handjevol bacteriën heel diep in de rots overleeft dit. Ter geruststelling: er zijn maar vier van dit soort echt grote asteroïden en alle komen voor in een stabiele omloopbaan tussen Mars en Jupiter. Maar toch…

 

Share Button

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: biologische productiesystemen (master), natuurkunde (gedeeltelijek bachelor), informatica

Dit vind je misschien ook interessant:

16 reacties

 1. Asghard schreef:

  Leuke animatie. Maar zouden de grote gebouwen zoals bijv. de Big Ben niet weggevaagd worden door de schokgolf?

 2. Roeland schreef:

  Hoezo is dit een probleem? Alle problemen van de wereld in 1 grote klap opgelost.

 3. Bou schreef:

  Germen,

  Google eens op ontsnappingssnelheid! (velocity of escape)

  De aarde heeft een dusdanig hoge baansnelheid en het zwaartekrachtveld is daarbij dusdanig zwak, dat de kans op een inslag vrijwel nihil is! Vrijwel iedere meteoor heeft daardoor een hyperbolische baan, hij schiet uit het zwaartekrachtveld van de aarde weg.

  Alleen als de aarde de meteoor inhaalt, wordt de relatieve snelheid laag genoeg voor een inslag. Daaruit volgt dat de baan van de meteoor gedeeltelijk moet samenvallen met die van de aarde en dat die meteoor dan trager moet gaan.

  Daarom ziet men de meeste vallende sterren laat in de nacht, vlak voor de zon opkomt.

  Deze animatie is dus een beetje onzin!

  Overigens beweer ik niet dat de aarde in het verleden nooit door een meteoor is getroffen. Men weet dat de dino’s 65 miljoen jaar geleden zijn uitgestorven door een meteoriet. Ook het einde van het Perm, met een uitsterving van ongeveer 90% van alle soorten, kan te maken hebben met de inslag van een meteoriet.

  Verder ben ik het eens met Roeland: alle problemen in een klap opgelost.

  • Germen schreef:

   Bou,
   je verhaal geldt alleen voor hemellichamen die met de aarde meebewegen. Voor retrograde hemellichamen of hemellichamen met een zeer extreme elliptische baan niet. En laten nu net deze de grootste gevaren opleveren.

   • Bou schreef:

    Sorry, Germen, maar volgens mij is dat niet waar. Retrograde meteoren en meteoren met een sterk elliptische baan zullen juist NIET inslaan. Hun naderings-snelheid t.o.v. de aarde ligt namelijk hoger dan onze vrij lage ontsnappingssnelheid.

    • Germen schreef:

     Bou, als een meteoriet op ramkoers ligt met de aarde volgt wel degelijk een inslag als de baan van de meteoriet de aardbol kruist. Ik geef toe dat invangen door de zwaartekracht niet zal plaatsvinden, maar ook zonder dit effect is wel degelijk een inslag mogelijk.

    • Barry schreef:

     @ Germen,

     Idd, laten we de meteoriet eens door een sleutelgat bekijken..

    • Germen schreef:

     Precies, Barry :)

 4. moerstaal schreef:

  Was deze al niet een keer gepost?
  Ik blijf hem al jaren eens in de zoveel maanden op allerlei forums tegenkomen…
  Wel grappig dat je kan zien aan de locatie dat de animatie van Chinese makelij is. Een ramp scenario van Noord Amerikaanse bodem speelt zich meestal in New York af…

 5. Geert schreef:

  Het einde van de wereld kan niets meer zijn dan het einde van een illusie

 6. Roeland schreef:

  @Bemoeier: Het antwoord is ja.

 7. Kans is klein maar wel aanwezig. Maar geen nood zag in het youtube filmpje onderaan dat je voordelig een zorgpremie kan afsluiten. Waarschijnlijk is dit het beste wat de mens kan overkomen.

 8. Roelof schreef:

  Zoiets zal nooit gebeuren in een stabiel zonnestelsel als deze. Gelukkig maar. Wel heeft een dergelijke botsing lang geleden er voor gezorgd dat de maan gevormd werd.

 9. Jasper schreef:

  Zeg nooit nooit. Het schijnt dat er ook planeten zonder zon zomaar door de ruimte zwerven. De kans echter dat er door andere rampen een einde komt aan de mensheid of minimaal onze beschaving is vele malen groter. Een komeetje van een kilometer of 10 of iets dergelijks is minder desastreus maar ruim voldoende voor een massa-uitsterving. Of supernova in de nabijheid van de aarde, supervulkanen of ziektes.

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger