Een andere populaire vorm voor hypothetische ruimtekolonies is de torus (donut). Bron: NASA

Wonen in een uitgeholde asteroïde

Het zonnestelsel telt honderdduizenden asteroïden of juister: planetoïden, met een doorsnede van een kilometer of meer. Als deze uitgehold worden en langzaam om hun as gaan draaien, vormen ze een ruimte-eiland met kunstmatige zwaartekracht. dat goed beschermd is tegen kosmische straling. Wel moet je dan voor water, adembare lucht en een lichtbron zorgen, maar in principe zijn we hier al nu toe in staat.

Het idee om asteroïden uit te hollen is al bijna honderd jaar oud. Een goede kandidaat zou de planetoïde 433 Eros zijn. Deze ‘ruimte-aardappel’ is ongeveer 30 km lang en 10 km in doorsnede. Door Eros uit te hollen, ontstaat een woonoppervlakte van om en nabij de 3000 vierkante kilometer. Dat is ongeveer de oppervlakte van een klein land als Luxemburg. En dan is er natuurlijk nog de inhoud van de planetoïde, waar nog veel meer ruimtekolonies van zijn te bouwen.

Een andere populaire vorm voor hypothetische ruimtekolonies is de torus (donut). Bron: NASA
Een andere populaire vorm voor hypothetische ruimtekolonies is de torus (donut). Bron: NASA

Lees ook
‘Asteroïdenmijnbouw begint nu echt’

2 gedachten over “Wonen in een uitgeholde asteroïde”

  1. Een van de beste Science Fiction-series die ik heb gelezen is The Expanse, en speelt met precies dit idee. Eros en Ceres zijn gekoloniseerd en Mars is een onafhankelijke militaire macht. De kolonisten van de asteroïdengordel (de ‘Belters’) proberen ook onafhankelijk te worden (onder de Outer Planets Alliance) maar worden hierin tegengewerkt door Aarde en Mars.
    Het laat op een leuke, zo realistisch mogelijke manier zien waar wij als mensheid kunnen staan over 200 jaar.

    https://www.bol.com/nl/p/the-expanse-1-leviathan-ontwaakt/9200000025901430/

    En sinds kort ook een serie op SyFy:
    https://www.youtube.com/watch?v=vigQp8_xhQQ

Laat een reactie achter