De drie mogelijke scenario's voor het einde van het heelal: de Grote Krak, de even akelige Big Rip of eeuwig doorgaande uitzetting, waarbij sterren veranderen in ijskoude sintels.

Zijn we alleen achtergelaten in het heelal?

Terwijl het heelal steeds sneller naar een duister armageddon reist, kan je je de vraag stellen: hebben we een toekomst?

Steeds toenemende kosmische uitzetting
De laatste drie miljard jaar is er wat vreemds aan de hand. De langzaam afremmende expansie van het heelal door de zwaartekracht werd plotseling  weer versneld. De versnelling neemt zelfs steeds verder toe. Niemand die weet wat de oorzaak is, maar het lijkt veel weg te hebben van een langzaam op hol slaande kosmologische constante lambda, de ‘donkere energie’.

De drie mogelijke scenario's voor het einde van het heelal: de Grote Krak, de even akelige Big Rip of eeuwig doorgaande uitzetting, waarbij sterren veranderen in ijskoude sintels.
De drie mogelijke scenario’s voor het einde van het heelal: de Grote Krak, de even akelige Big Rip of eeuwig doorgaande uitzetting, waarbij sterren veranderen in ijskoude sintels. Bron

Vergevorderde beschaving is waarneembaar als astronomische anomalie
Het raadsel blijft. Als er buitenaardse wezens bestaan,waarom staan ze dan niet hier of nemen we hun sporen waar? Zelfs een buitenaardse soort die zich beperkt tot het eigen zonnestelsel, zal de ster een opvallend uiterlijk geven.

Gewoonlijk bevinden zich alleen rond jonge T Tauri-sterren stofschijven en stofwolken. Bij oudere sterren is dit stof samengeklonterd tot kometen, asteroïden en planeten. Wordt er dus een stofwolk rond een oudere ster ontdekt, dan kan dit een teken zijn  dat er zich een vergevorderde beschaving (bijvoorbeeld Kardashev-II) rond de ster bevindt, die het licht van de ster oogst (de andere verklaring is de botsing van twee planeten).

Oorverdovende stilte
Tot nu toe hebben we nog geen tekenen van dergelijke sterren ontdekt. Of van andere, echt onverklaarbare, kosmische anomalieën. Wat vooral opvalt is de oorverdovende stilte in het heelal. Wat is de reden dat we geen buitenaards leven waarnemen?

Wat als het heelal op het punt van de ondergang staat?
Wellicht is de versnelde  uitzetting van het heelal een teken dat het heelal zoals we dat kennen zijn langste tijd gehad heeft. Het leven is een entropisch proces en heeft daarom een tijdpijl nodig. Als de tijd stilstaat,of als er geen tijd meer is, is het leven zoals we dat kennen niet meer mogelijk. Volgens sommige natuurkundigen is het over enkele miljarden jaren zover. Kortom: het is een goed idee om voor die tijd te verdwijnen uit dit heelal.

Zouden aliens op de vlucht zijn voor de ondergang van dit heelal?
Stel, er bestaat een methode om van het ene heelal naar het andere te reizen. Sommige natuurkundige theorieën – bepaalde interpretaties van de kwantummechanica, snaartheorie en nog enkele andere – stellen dat er naast dit heelal, nog meer heelallen zijn.

Herbergzamer heelal
Wellicht zijn de buitenaardse wezens gevlucht naar een ander heelal,waar de leefomstandigheden gunstiger zijn dan hier (zeker over een paar miljard jaar). De stervorming in de Melkweg en andere sterrenstelsels is vrijwel gestopt omdat de versnelde uitzetting van het heelal de toevoer van gas uit de intergalactische ruimte stop heeft gezet.

Gevlucht voor het Einde der Tijden?
Stel, er bestaat een parallel heelal waarin er geen of een veel zwakkere donkere energie bestaat. Hierin zou de stervorming voor tientallen miljarden jaren doorgaan. Een andere mogelijkheid is dat door de steeds sterkere donkere energie het reizen tussen andere heelallen steeds moeilijker werd en dat daarom alle buitenaardse intelligenties voor die tijd maakten dat ze uit dit heelal wegkwamen. Sterven is een natuurlijk gevolg van het leven, maar leven zonder hoop voor jezelf of je nageslacht is een lot, erger dan de dood.

11 gedachten over “Zijn we alleen achtergelaten in het heelal?”

 1. Ik lees op niburu en wanttoknow alsmaar dat de ufo waarnemingen toenemen en er zelfs contact wordt verwacht

  veel leuker idee, dus ik vind dit maar een MeNing. depents how you look at it

 2. Er is een groot probleem waar iedereen overheen schijnt te lezen (of te kijken) en dat is de technologische tijdslijn oftewel het moment waarop een beschaving zich technolgies bevind.

  100 jaar terug in de tijd en geen mens kon een simpel radio signaal ontvangen omdat er nog geen ontvangers waren. 100 vooruit in de tijd en geen mens kan meer een simpel fm signaal ontvangen omdat er geen fm ontvangen meer zijn omdat iedereen overgestapt is naar digitale radio.

  Op miljarden jaren evolutie is 100 jaar misschien een nano seconde in de tijdslijn van de ontwikkeling van een beschaving. We moeten dus een beschaving zien te vinden die kwa evolutie en ontwikkeling precies binnen deze nanoseconde vallen. Omdat ze anders technologisch gezien niet in staat zijn met ons te communiceren. De kans dat dat gebeurt acht ik zeer klein.

 3. In het heelal, het luchtledige, kan geluid zich niet voortplanten als een geluidsgolf. Electromagnetische golven, zoals radiogolven (kortegolf, middengolf, langegolf) lichtgolven en röntgengolven hebben geen medium nodig om zich voort te planten. Maar radiogolven worden uitgewisseld met antennes die zenden of ontvangen dus een beschaving moet hier dan over beschikken. Onze radiotelescopen zijn afgestemd op kortegolf radiosignalen afkomstig van astronomische objecten. Maar wij weten dat in de verste omtrek geen leven te bekennen is en ook de omstandigheden hiervoor ongunstig zijn.
  Verder weg op nog onbekende plaatsen in het heelal betekent dus een groter bereik nodig dus lange radiogolven, waarvoor veel grotere telescopen nodig zijn en waarvan de signalen beter s`avonds en s`nachts worden gereflecteerd. Nou, wie weet..

 4. http://www.denkmetjehart.blog:
  Citaat: “Vanuit een tijd, toen jullie opzettelijk ertoe geleid werden te geloven dat jullie de enige intelligente levensvormen in jullie Universum waren, zijn de omstandigheden op de Aarde nu dramatisch veranderd en de waarheid zal onthuld worden.”
  Dit komt uit het artikel van 8 juli

  Hier staat zoveel over de energethische ontwikkelingen van de mens en de Aarde.

  Natuurlijk zijn wij niet alleen, wij worden geholpen, En deze energethische wezens zijn niet uit dezelfde materie zoals wij zijn. Zij zijn energieën.

Laat een reactie achter