Video: bouwen met zwevende stokken

De eerste keer dat je een tensegrity ziet, geloof je je ogen niet. Hoe kan een structuur die bestaat uit zwevende stokjes en kabels die ze verbinden in de lucht blijven?

Dit kan,omdat het bij een gebouw draait om een evenwicht van impulsrichtingen. Impuls kan reizen door een muur met bakstenen, maar ook door een kabel. Waar het om gaat is dat trekkrachten en drukkrachten in evenwicht zijn met de normaalkrachten van het gebouw. Gebouwen kunnen dan ook uit weinig meer bestaan dan uit wat dunne kabels en stokken…

2 gedachten over “Video: bouwen met zwevende stokken”

 1. Ik wed dat je zoiets niet mag bouwen in Nederland, omdat het hele zooitje in elkaar stort als 1 kabel of stok het begeeft.
  Misschien wel met dubbele kabels en stokken waarmee alles geborgd kan worden.
  Als ik vroeger een lichtinstallatie neerzette, moest ik de spots ophangen met een extra kettinkje om de spots op te vangen als die niet goed vast zouden zitten.
  En naar beneden zouden vallen.
   

 2. Geweldig, ook met het citaat van Buckminster Fuller. Als er nu iemand ontbreekt in de lijstjes met visionairs is hij het wel.
  Het begrip tensegrity kende ik alleen de martial arts oefeningen van Carlos Castaneda. Hoewel je dit soort modellen natuurlijk in elk park ziet staan. De geodesic domes van Bucky zijn ook een voorbeeld van tensegrity.  Een mooie website over dit onderwerp vind ik http://tensegrity.wikispaces.com  en op http://100pct.us/ en  http://bfi.org de sites van het Buckmister Fuller Institute.

Laat een reactie achter