Video: De kat van Schrödinger

Een van de meest bizarre paradoxen die de kwantummechanica oplevert is de door Erwin Schrödinger bedachte kat, die zowel dood als levend is. Hoe kan dat?

Het arme dier wordt in een kamer opgesloten met een geigerteller met een radioactief atoom en een hamer. Als de geigerteller een tik registreert – het gevolg van een kwantumproces – sterft de kat. Maar is de kat nou dood of levend? Het kwantummechanische antwoord: beide, zolang de kamer niet is geopend of op een andere manier informatie uit de kamer is gelekt…

2 gedachten over “Video: De kat van Schrödinger”

  1. Dan is uiteraard de stelling van een kat of iets doodmaken en dan in die doos leggen en dan 50% kans maken elkmaal de deksel gelicht dat het weer leeft ook wel te verkopen. Zal mijn schoonmoeder wel blij van worden.
     
    Ik denk toch dat áls de kat dood is de kat dood is hoe vaak je ook in dat doosje gaat kijken. Wel leuk voor kindertjes om ze te troosten.
     
    Ik meen dat er te veel pakistaanse illusionisten magiers en kwakzalvers de wetenschappen in getrokken zijn niet voor de kunde maar het geld. Een melkkoe van jewelste!

Laat een reactie achter