De oneindige kamer. Bron: museum Boymans van Beuningen

Video: de paradoxen van oneindigheid

Bestaat oneindigheid? Volgens sommige wiskundigen wel, volgens andere niet. Feit is wel dat we met oneindig kunnen rekenen en het gedrag kunnen bekijken. En dan blijkt oneindigheid paradoxale eigenschappen te hebben.


Zo kan je in een oneindig “Hilbert Hotel” dat geheel bezet is, altijd nieuwe gasten onderbrengen. Laat elke gast verhuizen naar een kamer met een twee keer zo hoog kamernummer. En zo zijn er meer. Zo zijn er meer getallen tussen nul en één, dan gehele getallen.
Bestaat iets dat groter is dan we ooit waar zullen kunnen nemen? Of is dit een oefening in futiliteit?

De oneindige kamer. Bron:  museum Boymans van Beuningen
De oneindige kamer. Bron: museum Boymans van Beuningen

Lees ook
Verder dan oneindig

4 gedachten over “Video: de paradoxen van oneindigheid”

  1. Dit zijn van die heerlijke onderwerpen om over na te denken onder het genot van een jointje. Nu heb ik er wel een paar gerookt in m’n leven, en dus dit soort onderwerpen een aantal keer besproken. We kwamen er eigenlijk altijd op uit dat oneindigheid niet bestaat – kan bestaan. Het leidt altijd tot dusdanig absurde conclusies; er is dus een planeet net als Aarde, waar een persoon op een stoel een reactie zit te typen, en hier de letter Y typt in plaats van X. Verder is alles exact hetzelfde. Of de reactie is ook exact hetzelfde, maar de persoon die het typt is groen. Dat soort idioterie moet je dus accepteren als je oneindigheid toelaat.
    Ik denk (want zeker weten doe ik het niet) dat we een illusie van oneindigheid ervaren omdat we de grootte van het universum niet kunnen bevatten. Dan is er ook nog de mogelijkheid dat het universum kleiner is dan wij momenteel denken, omdat – net zoals de in het artikel getoonde foto – licht op extreem grote afstanden zodanig kan buigen zodat wij meerdere projecties van hetzelfde zien. Misschien leven we wel in een enorme spiegelkamer?
    Goed. Ik draai er nog een :) Leuk artikel en video, Germen!

Laat een reactie achter