Video: waarom worden mensen religieuze extremisten?

Jezelf opblazen in een tempel van een concullega-geloof. Mensen die je geloof verlaten, of zich niet aan de regels houden, aanvallen of vermoorden. De wereld, vooral op plaatsen waar het islamitische geloof nadrukkelijk aanwezig is, wordt voortdurend geteisterd door dit soort irrationeel handelende lieden. Het gevolg is dat steeds meer ooit rustige landen worden meegetrokken in een beerput van ellende.

Why Do People Become Islamic Extremists?

Professor Haroon Ullah ontdekte tijdens zijn verblijf in Pakistan naar eigen zeggen de oorzaak van deze voortdurende ellende en windt er geen doekjes om. Hij wijt het aan de simpele oplossingen, die extremistische groepen voor problemen als corruptie bieden.
Islamitisch religieus extremisme is echter ook in niet-corrupte landen een probleem. Wel is het een feit dat het enige overwegend islamitische land in de top-25 minst corrupte landen, de Verenigde Arabische Emiraten, inderdaad geen noemenswaard moslimextremisme kent. Wel kent het land de extremistische sharia-wetgeving, met onder andere straffen voor verkrachte vrouwen.

pakistan

3 gedachten over “Video: waarom worden mensen religieuze extremisten?”

 1. Extremisme ontstaat, wanneer je niet meer in jezelf gelooft. Je bent niet meer tevreden met jezelf. Je geeft jezelf als ware geheel weg aan iets of iemand. Vandaar de zelfmoordaanslagen. De mensen die dit doen, doen dit vaak onder invloed van drugs. Er bestaat een oude tablet waarop staat: ik ben ik. Men bedoelt hiermee dat je op je eigen kompas moet leven. Dat je je ziel nooit mag weggeven(omdat dan de djin/slechte geest je overneemt) en dat leven bovenaan staat. Dat je eigen krachten hebt om zingeving te vinden en dat je moet vertrouwen dat er altijd wel iemand is die jou opvangt als dat echt nodig is. Je voelt zelf wel aan of het juist is. Het punt is dat dit ook in de Koran beschreven staat. Dus mensen die radicaliseren kennen hun eigen geloof niet eens.
  Het zijn vaak jongeren. Dit komt, omdat alle jongeren op zoek gaan naar zichzelf. Ze zijn dan makkelijk te ronselen. Zo kunnen er dan ook jongeren van christelijke afkomst geronseld worden. Het zijn vaak jongeren uit armoede gezinnen, maar dat hoeft niet zo te zijn. Er zijn ook jongeren bij uit welgestelde gezinnen.
  Ook ouderen kunnen radicaliseren en dan kom je eerder uit bij 1ste zin.
  Daarom is het belangrijk dat in de moskeeën de juiste mensen komen prediken. Als daar mensen prediken, dat Assad slecht is, dan zijn ze al verkeerd bezig. Mensen hebben zelf de wapens opgepakt. Niet wetende wat er allemaal speelde op politiek wereld vlak. Als je een moskee bezoekt moet je weten wie de geldschieter is. Diegene die de moskee gebouwd heeft. Uit welk land dat komt enz.
  Moslims hebben dus een probleem. Infiltratie in geloof. Als ze de christelijke geschiedenis kende, dan snappen ze welk probleem. Politiek/systeem mag nooit verweven worden met geloof. Doe je dit wel, dan geloof je niet meer in jezelf/in de mens/al het levende. Met andere woorden: god/karma oordeelt zelf. Je komt jezelf vroeg of laat een keer tegen als je verkeerd bezig bent geweest.
  Het grootste probleem bij moslims is dat ze met angst en met overdreven schaamte opgevoed worden. Zo leren ze niet zelf te leven en zijn ze makkelijk te beïnvloeden. Ook dat kun je terugvinden in de christelijke geschiedenis. Als ik de verhalen van mijn moeder(Rooms-Katholiek) aanhoor, dan klapperen mijn oren. Geen wonder dat de kerken leegliepen. Van echte liefde en begrip was weinig meer te bekennen. Dit is nog niet eens zo lang geleden. Pakweg 55/60 jaar geleden.
  De moslims maken nu min of meer hetzelfde mee. Ik hoop dat ze dit gaan inzien. Leren loslaten en tegelijkertijd dicht bij jezelf blijven. Leer je kind op de juiste manier trots op zichzelf te zijn. Dit is het verhaal dat je je eigen kind opoffert aan de goden. Dat je het kind moet loslaten om het zelf te laten leven. Het mag dus fouten maken om te leren leven. Straffen heeft geen zin. Praten/inzicht geven wel. Dus zeggen dat het van god niet mag is niet voldoende. Je moet bv. uitleggen dat als het kind liegt wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Als ouder moet je dus ook niet liegen. Als je hiermee vroeg genoeg begint, dan zal het kind minder snel radicaliseren, omdat het van zichzelf houdt en leert rekening te houden met anderen op de juiste manier.

 2. @ Elise49;

  Extremisme ontstaat juist wel door geloof in jezelf. Religie is namelijk mens-gecentreerd in tegenstelling tot de genade die Paulus preekt en die God gecentreerd is. Wel geloof ik dat er ook demonische bezetenheid in het spel is.

Laat een reactie achter