Hoe krijgen de Indiërs het voor elkaar om steeds voor een prikje dingen als auto’s, tablet computers en ruimtevaartprojecten te verwezenlijken, daar waar bij westerse bedrijven en organisaties als Saab en NASA de kosten steeds meer de pan uitrijzen? Het antwoord: de bijzondere filosofie die de Indiërs hanteren. R.A. Mashelkar licht in deze TED-presentatie een tipje van de sluier op aan de hand van drie Indiase succesverhalen.
Kunnen we op deze manier met veel minder mensen en kapitaal toch een hoog welvaartspeil bereiken? Het Indiase voorbeeld doet vermoeden van wel. Als we deze filosofie toepassen op spilzuchtige sectoren als ons financiële systeem en de gezondheidszorg, kunnen we waarschijnlijk voor veel minder dan nu veel betere producten krijgen.
Persoonlijk denk ik dat dit komt doordat India nog veel te winnen heeft. Hier in het Westen hebben we veel welvaart en hebben we ons al erg ontwikkeld. Die groeispurt is India nu aan het maken.
We hadden een voorsprong op de rest van de wereld. Daardoor zijn we ook wat lui en gemakzuchtig geworden. Bovendien ontlenen we aan die voorsprong ook een bepaalde macht. Als het toch steeds goed gaat op dezelfde voet, waarom zou je dan echt gaan innoveren? Vaak is er een crisis voor nodig om echt tot verandering over te gaan en te worden wakker geschud.
PFF, hier in dozenschuiferland hoef je niets te verwachten.
We zijn een land in coma wat zich nog alleen houdt met iphone en facebook en vooral cool zijn en zorgen dat je in een bepaald hokje past.
Dit land is volledig kansloos.
Gewoon lekker druk doorgaan met het in coma zijn of beter nog hersendood zijn.