Het Standaardmodel verklaart met de Algemene Relativiteitstheorie hoe de natuur functioneert. De theorie werkt goed en stelt ons in staat het gedrag van deeltjes nauwkeurig te voorspellen. Erg elegant is de theorie alleen niet. Er komen bijna veertig constanten in voor die met behulp van veel theoretisch en experimenteel gepruts bepaald moeten worden. Een van de populairdere uitbreidingen van het Standaardmodel is daarom supersymmetrie. Daarin hoeft minder geprutst te worden. New Scientist zette onderstaande video in elkaar.
Bron:
New Scientist
“where does darkmatter come from..
Â
Vooralsnog is darkmatter een theorie, maar ze blijven het verkopen als een bestand feit, bah.
Â
@Jeffry: De effecten die het heeft zijn erger helder, bijvoorbeeld bij gravitational lensing in de Hubble Deep Field foto’s.
Daarnaast wil ik van jou dan wel weten wat het verschil is tussen theorie en feit, want dat is een hardere noot om te kraken dan jij wellicht denkt ;) Popper en Kuhn hebben er bijvoorbeeld herhaaldelijk op gewezen dat die twee onherroepelijk met elkaar verbonden zijn.
Lukas
31 maart 2012 bij 20:18 · Reageren
@Jeffry: De effecten die het heeft zijn erger helder, bijvoorbeeld bij gravitational lensing in de Hubble Deep Field foto’s.
Â
Je begint al met onzin, HDF was genomen van een DONKER stukje ruimte, maar met een hele lange sluier tijd bleek het toch vol te zitten met stelsels. grav lensing had daar niets mee te maken.
Â
Mijn excuses als ik niet duidelijk genoeg was in mijn bericht, maar je begrijpt me verkeerd. De sterrenstelsels die zichtbaar zijn in de foto’s zijn vervormd door gravitational lensing. Maar de cluster die daarvoor verantwoordelijk heeft, is lang niet zwaar genoeg om zulke buiging te veroorzaken. Ook heeft het de verkeerde vorm. Daarom moet geconcludeerd worden dat er massa aanwezig is die we niet kunnen zien. Ergo, het is onzichtbare massa: dark matter.
Voor een goed voorbeeld zie deze (iconische) foto: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0b/Gravitationell-lins-4.jpg
En voor uitleg zie het bijbehorende artikeltje: http://en.wikipedia.org/wiki/Dark_matter#Galaxy_clusters_and_gravitational_lensing