Nederlanders kunnen bijvoorbeeld veel leren van de gastvrijheid, duurzame omgang met natuurlijke hulpbronnen en spiritualiteit van de inheemse Hawaiianen.

Op zoek naar de hoogst ontwikkelde beschaving(en)

De Westerse beschaving zou de hoogst ontwikkelde beschaving zijn op Aarde, wat met een aantal zaken te maken heeft. Zo hebben Westerse landen een democratisch stelsel, hebben mensen vrijheid van meninguiting, de vrijheid om zich te organiseren en (ethisch verantwoorde) doelen na te streven en zijn de primaire basisbehoeften aardig optimaal ingevuld. Maar in welk land is welk aspect van een beschaving het hoogst ontwikkeld?

Nederland als voorbeeld
Nederland is slechts één van de Europese landen. Momenteel wordt Nederland vertegenwoordigd door een aantal ministers die willen dat men een voorbeeld neemt aan Nederland als het gaat om de boekhouding: een begrotingstekort van maximaal 3 procent. Met het nodige wishfull thinking gaat het Nederland ook daadwerkelijk zelf lukken om dit percentage te halen, maar dat terzijde.

De essentie hiervan is: doe het zoals wij het in Nederland het doen, dan kom je niet weer in de problemen.

Een voorbeeld stellen aan Nederland (in dit geval) is aan te raden op vlakken waar wij in NL goed op presteren. Ik zou dan ook zeggen: maak een film met Spaanse, Portugese en Griekse ondertiteling over hoe de Belastingdienst functioneert in NL. Hoewel wij deze dienst niet altijd leuk vinden, laat het ons financiële systeem qua inkomsten wel werken.

Nederlanders kunnen bijvoorbeeld veel leren van de gastvrijheid, duurzame omgang met natuurlijke hulpbronnen en spiritualiteit van de inheemse Hawaiianen.
Nederlanders kunnen bijvoorbeeld veel leren van de gastvrijheid, duurzame omgang met natuurlijke hulpbronnen en spiritualiteit van de inheemse Hawaiianen.

De andere kant van de wereld
Maar hoe zit het met bijvoorbeeld Nieuw Zeeland; of Australië? Om eerlijk te zijn hoor of lees ik behalve overstromingen en aardbevingen in de media weinig over deze landen. Ik hoor en lees wel verhalen van mensen die hier naar toe zijn geëmigreerd, omdat het leven daar beter zou zijn. Dan wil ik wel eens weten wat dan precies, omdat we daar in Nederland dus blijkbaar een voorbeeld aan kunnen nemen.

Misschien:

• Eet men daar wel veel bewuster gezond, omdat men daar geen zin heeft in torenhoge ziektekosten.
• Is het daar wel heel normaal om iemand met overgewicht aan te spreken op een eventueel ongezonde levensstijl; als het daar tenminste aan ligt
• Zitten kinderen daar verplicht een aantal uren in de week in een moestuin, om zo essentiële plantenkennis op te bouwen, wat ze later kunnen gebruiken voor het eten van gezond voedsel
• Worden volwassenen wel heel goed voorgelicht over het überhaupt wel of juist niet op de wereld zetten van kinderen, wat namelijk een hele verantwoordelijkheid met zich meebrengt en de nodige psychische gezondheidsklachten kan opleveren wanneer dat niet goed gebeurt.

En ga zo maar door. Het zou allemaal kunnen.

Virtuele beschaving
De essentie is dat je een virtuele beschaving gaat vormen naar de afzonderlijke elementen, die over de hele wereld qua optimale samenstelling zijn te vinden. Het ene land is goed in dit, het andere in dat. Leer daar vooral van. Westerse landen zijn niet allemaal gelijk aan elkaar en kunnen op basis van prestatie-indicatoren met elkaar vergeleken worden. Deze indicatoren kun je vrij gemakkelijk op een rij zetten, waarna je gaat beginnen met het meetproces. Dat wat nog niet gemeten wordt, kan gemeten worden. Dit is een kwestie van de statistieken goed bijhouden en optimaliseren.

Wat je steeds zou moeten doen is allereerst meten waar welk land nu heel erg goed in is, de kwantiteit, waar je vervolgens het kwaliteitsverhaal bij zoekt. Dit breng je letterlijk in beeld, dus met een goede camera. Zo kun je betrokken mensen bij een succesvolle aanpak interviewen en zo’n interview op Youtube plaatsen. Door dit gestaag uit te bouwen creëer je een platform op internet, waar mensen dus letterlijk kunnen ervaren hoe het er elders – beter – aan te gaat, waar ze lering uit kunnen trekken. Vandaar dat ik dit een virtuele beschaving noem, want het zal een verzameling worden van beelden uit verschillende landen.

Positieve benadering
De reden dat ik in dit stuk betoog om Westerse landen van elkaar te laten leren is om het niveau van de Westerse Beschaving omhoog te brengen, op basis van wat al werkt; dus met een positieve benadering. Dit is gewoon praktisch haalbaar met de technische mogelijkheden van deze tijd. Kennis valt zo steeds gemakkelijker als publiek goed te maken, zoals nu al het geval is met bijvoorbeeld Wikipedia.

Lees ook:
Zijn alle culturen gelijkwaardig?

20 gedachten over “Op zoek naar de hoogst ontwikkelde beschaving(en)”

 1. Lijkt me een heel goed streven. Wat ik echt top vond aan Australië is dat je overal gratis goede publieke toiletten hebt en publieke barbeque`s. Nu komt dat laatste ook vooral door het betere klimaat maar ik wordt in Nederland altijd doodmoe van het gebrek aan degelijke gratis publieke toiletten. Dat zou ik dus graag van Australië hier willen invoeren. 

  In Noorwegen rijden de treinen en vliegen de vliegtuigen bijna altijd ongacht weersomstandigheden. Ook zijn er toiletten in alle treinen in Noorwegen. Wellicht dat de NS hier eens een excursie kan doen qua hoe je je treindienst op de rails houdt. 

  Nu heb ik van Portugal gehoord dat ze daar alle drugs gelegaliseerd hebben, dit idee spreekt mij erg aan dus het lijkt me erg spannend om daar ook eens wat praktijkervaring van te zien of het daadwerkelijk goed werkt.

  Finland zou ongeveer het beste basis en middelbare school systeem van de wereld te hebben, mensen met een universitaire opleiding staan er blijkbaar te springen om docent te worden. Wellicht dat dit ook iets voor Nederland zou zijn? Maar goed zou leuk zijn om dat idd in de praktijk te zien worden bevestigd door een paar Finse mensen met filmcrew.

  In het Baskische stadje Mondragon werken ze een boel met coöperaties waar alle mensen in de fabriek dus ook medeeigenaar zijn. Op http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1242863 maakte tegenlicht hier een zeer boeiende uitzending over. 

 2. van de hoogst ontwikkelde beschaving spreken is dus lariekoek met krenten, binnen alle vormen van beschavingen denkt iederen zijn gans een zwaan.
  je kunt hooguit spreken van complexiteit van een beschavingen.

 3. Ik heb op wikipedia het woord beschaving eens bekeken en heeft het toch wel verschillende betekenissen. Maar los daarvan, kan ik eigenlijk niet het woord in de positieve kontekst krijgen. Om maar een willekeurig voorbeeld te geven: vroeger werdt je met de knuppel doodgeslagen, tegenwoordig gaat het iets milieu vriendelijker nl met de kogel, dus iets minder pijnlijker. Houdt dat dan in dat we beschaafder zijn geworden? Zo zijn er ontelbare voorbeelden te geven. Als ik naar de tijd van de Batavieren kijk en neem dan de huidige tijd in ogenschouw kan ik nu niet direkt spreken van het gegeven dat we beschaafder zijn geworden, wel van het gegeven dat de techniek om onbeschaafd te zijn zich nadrukkelijk heeft uitgebreid, gezien in al zijn diversiteit. Ja we zijn geen holbewoners meer en we kunnen met elkaar bellen en communicieren via van alles en nog wat. We drukken op een knop en hebben licht enzv. Maar moet ik dat zien als een beschaving? Eigenlijk, in mijn optiek, zou het woord beschaving een andere betekenis moeten krijgen. Beschaving zou in moeten houden de regels van de ethiek oftewel het moraal van de mens, gezien in al zijn diversiteit. Als de ethiek goed werkt, zijn we al een heel eind op weg in de zogenaamde beschaving. Mvg, Paul.R

 4. Inderdaad, ik vind dat wel erg eenzijdig de nadruk wordt gelegd op de westerse beschaving als in alle opzichten superieur. Een paar dagen geleden heb ik nog een artikel geschreven over de superieure visbeheertechniek van de Hawaiianen, waardoor ze op duurzame wijze veel meer vis konden vangen dan vissers nu.
  Ik denk dat we alle culturen op aarde moeten afspeuren naar bruikbare ideeën, niet alleen de westerse. De kracht van de westerse cultuur, net als die van bijvoorbeeld de Japanse, is nu juist het opnemen van bruikbare ideeën uit andere culturen.

 5. Ik ben het met Paul R eens. Het centrale probleem is dat we een hoogontwikkelde techniek hebben, maar dat de holbewoner in ethisch opzicht onze meerdere is.
  Dat heeft er ook mee te maken dat die holbewoner leefde in kleinschalige gemeenschappen van gelijkgestemden.
  Echter de menselijke ‘beschaving’ heeft gemeend de nadruk te moeten leggen op kwantiteit in plaats van kwaliteit. Dat heeft in Nederland geresulteerd in uitdijende steden met saaie monotone wijken (laagwaardige massa architectuur), bevolkt door mensen die weliswaar op een kluitje wonen, maar weinig met elkaar hebben.    
  Wat nodig is, is een omslag van kwantiteit (aantallen) naar kwaliteit. Dat betekent hoogwaardigheid, ruimte, milieuvriendelijkheid, het scheppen van een echte samen-leving en niet alleen aandacht voor spullen (ik las ergens ‘de mediamarkt schept geen aardige mensen’), maar vooral voor de manier waarop mensen met elkaar omgaan.
  Wat dat betreft kunnen we van traditionele samenlevingen op bijv. Bali het een en ander leren. Helaas worden ook die verdrongen door de Westerse ‘cultuur’, waarin het alleen maar gaat om dollartekens.  
   

  1. Roeland, nu maak je denk ik de fout dat je die oude tijd idealiseert.
   De holbewoners leefden een kort en bijzonder gewelddadig leven. Uit die tijd zijn veel vondsten gedaan van mensen met ingeslagen schedels. Kindermoord was tot voor kort wijdverspreid.
   Check dit artikel bijvoorbeeld: https://www.visionair.nl/ideeen/filosofie/wereld-was-nog-nooit-zo-vredig-als-nu/
   Onze denk ik enige fouten vergeleken met toen zijn dat we te weinig over hebben voor onze medemensen en te ver afstaan van de natuur. Dit komt omdat de staat de functie van familie en vrienden overneemt. Het is niet goed dat mensen wekenlang dood in hun flatje kunnen liggen.

 6. Ik zou op dit moment in tijd toch echt niet Nederland als een beschaafd land en als voorbeeld willen stellen gezien het tempo waarin de beschaving hier wordt afgebroken.
  Het uit zetten van kinderen die hier zijn opgegroeid, de afbraak van het onderwijs systeem, de nodeloze investeringen in wapentuig (JSF) dat naar verluid slechter presteerd dan wat we hebben F16. De manier zoals we hier gemangeld worden door de banken. Het slechte voedsel wat we in onze winkels vinden. Wat onze dure gezondheid systeem in stand moet houden. Wat kunnen we hier beschaafd noemen? Zelfs de Belgen doen het beter we sturen tegenwoordig onze kinderen massaal naar Belgie om te studeren. Sorry hoor maar laten we in vredesnaam eerst eens onze eigen sorres oplossen, en dat eeuwige vingertje even wegstoppen op een plaatst waar de zon niet schijnt. Want een voorbeeld functie hebben we pas als we dat ook kunnen.

  Groet Meindert

   

 7. Beste Germen,
  Daar zijn verschillende visies over. Zie bijv.   http://www.waldeneffect.org/blog/Health_of_farmers_and_hunter-gatherers/ 
  Of http://dan-hagerman.healthcoach.integrativenutrition.com/blog/2012/01/the-lifespan-of-our-hunter-gatherer-ancestors
  En Nederlandstalig:  http://nl.wikipedia.org/wiki/Jager-verzamelaar
  Uiteraard is het mogelijk dat in verschillende streken er verschillende gewoonten op na werden gehouden en dat bepaalde groepen gewelddadiger waren dan anderen.
  Wat in ieder geval duidelijk is is dat de jagers verzamelaars leefden in kleine groepen met een egalitaire structuur. En dat door de overgang naar de landbouw de gezondheid sterk verminderde.
  De grootschalige machtsstructuren werden pas mogelijk na de opkomst van de landbouw. En alle onderzoekers zijn het erover eens dat de gezondheid van die landbouwers slechter was dan van de jagers-verzamelaars.
  Uiteraard pleit ik niet voor terugkeer naar die maatschappij van jagers-verzamelaars maar waar ik wel voor pleit is voor een combinatie van kleinschalig toepasbare techniek (decentrale energie opwekking bijv.) met kleinschaliger leefvormen.
  Ook zou ik het een goede ontwikkeling vinden als het bevolkingsaantal in Nederland richting Denemarken gaat. Denemarken is groter dan Nederland en heeft 5,5 miljoen inwoners.  
  De laagwaardige zestiger jarenwijken mogen wat mij betreft afgebroken worden en plaatsmaken voor groene kleinschalige leefgemeenschappen.
  Op die manier krijg je een combinatie van het beste wat techniek en de oude jagers-verzamelaarscultuur te bieden heeft. 
   
   
   
   

  1. Roeland, door het neerzetten van meer dan twee links heeft jouw reactie automatisch in de moderatie gestaan. Wat je zegt klopt wel, bijvoorbeeld door de overgang naar landbouw veranderde het eten waardoor de mens minder hoefde te kauwen en dat zou gevolgen hebben voor het gebit, heeft antropoloog Noreen von Cramon-Taubadel van de Universiteit van Gent gesteld. Landbouwpopulaties zouden relatief korte en brede kaken hebben en jager-verzamelaarpopulaties langere en smallere kaken. Die kleinere kaken overge-erfd van duizenden jaren landbouwers bieden minder ruimte voor tanden om volledig door te breken, de overstap naar landbouw had gevolgen voor de ontwikkeling van schedel, kaken en gebit. De orthodontist is hiervoor een aangewezen specialist.

  2. Roeland, ik ken die visies. Het is inderdaad waar dat jager/verzamelaars gezonder waren dan boeren, toch was hun leven (veel) onaangenamer dan dat van ons. Als een vijandige stam hun terrein aanviel, stond hun leven op het spel. Verloren ze die oorlog, dan werden de mannen gedood en vaak opgegeten en de vrouwen verkracht en tot slaaf gemaakt. Die egalitaire structuur valt verder tegen. Zo weten we van Aboriginals en Khoisan dat veelwijverij veel voorkwam (wat op grote machtsverschillen in de stam wijst). Inderdaad waren er monogame volken en volken waar vrouwen een gelijkwaardige rol spelen, maar die vormden uitzonderingen.

   Als we de Gulden Regel: wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet, als maatstaf voor ethiek stellen, doen wij het niet slechter, ik denk zelfs beter, dan holbewoners. En dan zijn er de geneugten van de moderne tijd. Je kan aan een ijsje likken als je daar zin in hebt, of aan iets anders. Dat was voor een holbewoner wel anders.

 8. namaste allemaal van visionair,
   
  Beschaving is iets dat relatief is en dat je niet makkelijk kan definieren, want het gaat om heel veel dingen en bestaat uit heel veel variabelen. Het gaat erom om welke subset van variabelen je in beschouwing neemt, als je het ene menselijke collectief wilt vergelijken met het andere. Evolutionair gezien zijn wij niet veel anders dan de holbewoners en de Neanderthalers uit het verre verleden.
   
  In het Hindoeisme is Dharm de term voor beschaving en wetenschap en het werkt toch heel anders dan in de Westerse wereld en in ons tijdperk van een geldbeschaving met consumenten en producenten. Is kapitalisme wel echt beschaafd? Kijk eens  hoeveel mensen moeten lijden elke dag en hoeveel er niet vermoord zijn om geld; dan kan je deze vraag beter onderzoeken en kijken of het kapitalisme nou echt een geweldige hoogontwikkelde beschaving is in ons tijdperk. 
   
  HET is dus allemaal veel complexer dan hier voorgesteld wordt en ik kan er best veel over vertellen. Lees eens mijn boek Holland paradise or Hell en onderzoek of Nederland nou echt beschaafd is.
   
  dewanand
   
   

  1. Dewanand,
   ik ben met je eens dat het kapitalisme immoreel is. Dat is nu net de kracht. In de woorden van Adam Smith: het is niet menslievendheid die de bakker en de slager elke dag hard laat werken om voor brood en vlees te zorgen, maar winstbejag.
   Wel zien we dat het kapitalisme steeds meer op zijn laatste benen loopt, omdat de economie van overvloed eraan komt.

 9. Op Nu.nl zouden ze zegen: “wij van WC-eend raden WC-eend aan”
  Iedere vorm van beschavingen ontwikkelt zijn eigen normen en waarden en vrijwel uninief beoordeld men met die normen en waarden het peil van een andere beschacving om ongeacht hoe gelukkig of miserabel men ook in zijn eigen omgeving tot de conclusie te komen dat die andere beschavingen niet van dat hoge peil zijn als de eigen beschaving.
  de stedeling vindt de boer dom en lomp,
  de boer vindt de stedeling verwaand en decadent.
  Wie van beide heeft er nu een hoger peil van beschaving?

  Ik vind het artikel eigenlijk niet van een hoger peil dan de opvattingen uit de koloniale tijd waarbij het den taak van de ontwikkelde Westerling was de negertjes uit Afrika te bekeren en beschaven voor hun eigen bestwil.

 10. Veel meningen over wat een goede beschaving is!
  Is een goede maatsstaf om te bepalen wat een goede en hoogstaande beschaving is niet hoe die omgaat met minderheden, gehandicapten, andersdenkenden, dissidenten en anderen die niet hetzelfde doen, denken en kunnen als de meerderheid van de mensen van die beschaving?
  Waar op de wereld is het het beste toeven, zonder bang te hoeven zijn voor vervolging en discriminatie en voorzien van de basale levensbehoeften, voor mensen die niet helemaal meegaan met of passen in hun omgeving?
  Drie maal raden…

 11. Er zijn grofweg twee soorten beschavingen: de oosterse en de westerse beschaving, wat tot uiting komt in religieuze, en andere normen en waarden. Mensen die uit het oosten naar het westen emigreren, eventueel opgenomen als vluchteling, worden opgenomen door een democratische regering. Hierdoor kunnen verschillende groepen invloed uitoefenen in het betreffende land. Het gevaar hiervan is als er een groep de oorspronkelijke bewoners dreigt te domineren. Het voordeel van democratie is dat het een alternatief is voor geweld en aanslagen. Terrorisme kan een beschaving vernietigen terwijl de aanslagpleger superioriteit vertoont. De vraag is, waarom dit gebeurt. Het antwoord wordt beschreven in een heel goed interview van Mamoun Fandy. Het westerse land waarnaartoe is geemigreerd blijft ondanks de moskeeën het ‘land van ongelovigen’. Bij een gevoel van onderdrukking vindt radicalisering plaats in oosterse moskeeën enerzijds en zijn het de -revolutionaire- Jihadistische Salafisten die aanslagen plegen. http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/front/interviews/fandy.html

  1. Zie ook de Takfir Wal Hijra:
   http://nl.wikipedia.org/wiki/Takfir_wal_Hijra die het geweld legitimeert.

   Er is onlangs weer een aanslag gepleegd in Thailand, waarvan de aanslagplegers waarschijnlijk al of niet financieel gesteund worden door het aangrenzende Maleisië. Thailand heeft een overwegend boeddhistische bevolking
   maar de moslims in de zuidelijkste provincies in Thailand strijden voor een onafhankelijke moslimstaat. Het hangt van de band tussen Amerika en Thailand af of democratie gewenst is of dat Thailand een autonoom en authentiek land kan blijven.

 12. We moeten niet alle moslims generaliseren, er zijn verschillende groepen waarvan (Jihadistische) Salafisten er èèn is. Maar ze tonen loyaliteit aan hun geloof, wat alle moslims bindt.

  In het Westen hebben we dit niet of minder. Maar het gezegde gaat: ‘samen sta je sterk’. Het westen toont loyaliteit tussen de landen onderling.

Laat een reactie achter