Video: nanorobot repareert DNA

Share Button

Veel ziekten worden veroorzaakt door kleine defecten in DNA, de lange genetische codes dragende moleculen in de menselijke celkern. Nanorobots, als ze tenminste voldoende geavanceerd zijn, zijn in principe in staat deze te repareren, bijvoorbeeld door een verkeerd geplaatste nucleotide te vervangen door het juiste nucleotide. Hieronder het proces zoals het zou kunnen plaatsvinden.

Al miljarden jaren bestaan er ribosomen, biologische RNA-lezende nanorobots. Dat er in de natuur al effectieve nanorobots bestaan, toont aan dat deze techniek krachtig is en in de toekomst veel afschuwelijke ziekten structureel kan genezen.

Share Button

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: biologische productiesystemen (master), natuurkunde (gedeeltelijek bachelor), informatica

Dit vind je misschien ook interessant:

2 reacties

  1. Bemoeier schreef:

    Volgens mij is er iets mis met het geluid van dit filmpje.

    • antares schreef:

      Mogelijk, maar toch is het goed te volgen, de ondertiteling in het Engels is er wel. Je ziet in het filmpje dat de rode hoepels functioneren als een grijpmechanisme. De opening in het staartsegment sluit als eerste om een defect, gevonden in een DNA streng. Dan reist de robot zo aangehaakt in de lengte mee over de streng, tot de fout juist gepositioneerd is in de kop, en vergrendeld wordt door de twee bovenste hoepels. Daar wordt het defect er tussenuit geknipt, vervangen, en de robot ontkoppelt weer voor een volgende streng. Het geluid in het begin van de animatie ontbreekt later, als de commentator uitgesproken is. Nanorobotjes zelf maken natuurlijk geen geluid. Het zou anders toch ook net een lawaaierige bouwplaats zijn, als je daar een zwerm van in je hoofd aan het werk hebt. :)   

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger