De twintigste-eeuwse graficus Maurits C. Escher werd wereldberoemd met zijn absurdistische etsen, die de verbeelding tarten. Ze bestaan vaak uit verschillende coördinatenstelsels die door Escher handig in elkaar werden geknutseld. De vaak zeer gedetailleerde ontwerpen van gebouwen en landschappen lijken onmogelijk uit te printen. Het Technion in de Israelische stad Haifa tekende er toch voor. Letterlijk, door een gespecialiseerd CAD-tekenprogramma te ontwikkelen. Met opvallende resultaten. De gebouwen van Escher komen eindelijk to leven…
Tip: zet het irritante geluid van het filmpje uit.
8 gedachten over “Video: onmogelijke Eschergeometrie uit de 3D-printer”
Laat een reactie achter
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik heb wel eens op TV gezien dat er in Amsterdam een huis geprint gaat worden.
En voor grote gebouwen gaat er misschien gebruik gemaakt worden van printende robot karretjes, omdat je anders wel een heel erg grote 3d printer moet hebben.
Dat lijkt mij tenminste, dat heb ik niet van een ander.
Allereerst, dit is techniek ten voeten uit. In een woord prachtig. Mooie animatie. Bemoeier, ik denk dat je gelijk hebt, om een heel huis kant en klaar te printen moet je wel een zeer grote printer hebben. Daarnaast een hal waar het hele gebeuren in past. Dan moet het huis ook nog transportabel zijn etc. Dus zal het inderdaad gemakkelijker zijn om een huis/flat etc in delen te printen, zodanig dat het met een eenvoudige techniek in elkaar gezet kan worden. Ik hoop dat bij leven nog mee te mogen maken. Mvg Paul.
Nee geen hal, het huis wordt ter plekke geprint. Dat hoeft niet prefab in een hal.
Gewoon in zijn geheel printen op de locatie waar het moet komen, dus dan hoeft het ook niet in elkaar gezet te worden.
Dat is het snelste en goedkoopste.
Maar hoe groot zie jij dan die printer voor je ? Eentje die van binnen uit naar buiten toe werkt ? Dus een wandelende printer om het zo maar te benoemen.
In Amsterdam gaan ze het met een grote opgebouwde printer doen.
Maar voor grote gebouwen een wandelende of rijende printer die van onder naar boven toe print, die dus op/over z’n eigen werk heen rijd of loopt.
Net zo groot als Curiosity misschien, en met grijparmen om niet van smalle muren te vallen.
En dan moet het ook geen slecht weer zijn natuurlijk.
Bedankt voor je uitleg. Mvg Paul.
Die techniek begint akelig dicht te komen bij het zgn ‘zelfdragend geheel’ waarbinnen vormen verschijnen, beetje alsof de geest zich steeds manifester begint te uiten. Toch dank voor de tip, was nodig. :)
Blijft indrukwekkend die 3D print technologie.Â