De revival van kernenergie

Komt onder het voorzitterschap van Tsjechië kernenergie weer terug? Er gaan steeds meer stemmen op in de Europese Unie om kernenergie weer een revival te laten beleven.

Een energiebron moet om nuttig te zijn, niet alleen goedkoop en voldoende beschikbaar zijn, maar vooral betrouwbaar. Energie dus, die op afroep beschikbaar is. Dat verklaart de populariteit van fossiele brandstoffen, daarmee kan je namelijk wanneer je die ook nodig het er energie aan onttrekken en daarmee elektriciteit opwekken of je voertuig vliegtuig of schip mee voortbewegen. Duurzame energiebronnen als zon en wind hebben als groot nadeel dat je afhankelijk bent van de weersomstandigheden en er af en toe momenten zijn dat er geen energie beschikbaar is.

Dat, en met de geopolitieke spelletjes van Rusland, heeft ertoe geleid dat er toch weer steeds serieuzer gekeken wordt naar kernenergie. Kernenergie is altijd beschikbaar en hoewel controversieel, zijn wetenschappers het er bijna allemaal over eens dat kernenergie de veiligste, schoonste en ook redelijk voordelige energiebron is. Wat kernenergie duur maakt zijn de steeds strengere en steeds veranderende regels.

De grootste kerncentrale van Europa staat in Oekraïne, in het stadje Energodar in het door Rusland bezet gehouden deel van Zaporizhia Oblast. Helaas terrroriseren de Russische bezetters het Oekraïense personeel, dat desondanks onder grote druk doorgaat schone en veilige energie aan Oekraïne te leveren. Bron Energyschool.narod.ru

Daardoor, en door de bezwaarschriften, moet een kerncentrales vaak jarenlange vertraging doormaken. Maar sinds de inval van Rusland in Oekraïne is er een andere wind gaan waaien in de Europese Unie. Waarnemers verwachten dat met het voorzitterschap van Tsjechië, een warm voorstander van meer kernenergie, er waarschijnlijk meer realistisch gekeken wordt naar de inzet van kernenergie om onze energie problemen mee op te lossen. In deze documentaire van de Duitste staatsomroep Deutsche Welle de laatste stand van zaken.

8 gedachten over “De revival van kernenergie”

    1. Klopt, dat zou zeker een mooie oplossing zijn. Het probleem is dat we die krachtige zeestroom (de Kuroshio zeestroom haalt 3 meter per seconde) hier niet hebben. Dan zou je de Golfstroom ten westen van de Britse Eilanden af moeten tappen.

  1. De Revival van Kernenergie kan alleen maar plaatsvinden als deze met Small Modular Reactors (SMR) gerealiseerd worden. Het principe van de SMR is verschillend van de bestaande lichtwater reactoren. De SMR kan niet ontploffen, veroorzaakt geen meltdown, is ongeschikt voor de wapenindustrie en heeft afval dat maar 300jaar opgeslagen hoeft te worden i.p.v. 100.000 jaar. Bij de SMR wordt onder atmosferische druk een warmte bron van 700graden C bewerkstelligd door met fluoride zouten de afgewerkte Uranium brandstofstaven te “verbranden”. In China draait inmiddels een 200MW proefcentrale en t.b.v. Indonesia wordt door Thorcon een drijvende centrale gerealiseerd.
    Thorium wordt net als afgewerkte Uranium beschouwd als een ideale brandstof.
    Waar de lichtwater reactor een Capex van $9500 per kWh heeft, zijn de SMR’s net zo duur als de windturbines met een Capex van $1000 per kWh. Het voordeel van de SMR wordt bewerkstelligd door deze reactoren in serie te bouwen waardoor de kostprijs daalt. Copenhagen Atomics is met Crowdfunding begonnen met de bouw ter grootte van een 40 voets container met 100MWth vermogen. Deze zal in oktober 2022 gereed zijn om te gaan vullen voor testdoeleinden.
    Als veiligheid voor de SMR is, in tegenstelling tot lichtwater reactors, geen grote hoeveelheid extra water nodig. Mocht de reactie uit de hand lopen en de temperatuur boven de 1100 graden C uitkomen, dan smelt een zout plug waardoor alle reactie vloeistof wegstroomt in een daarvoor bestemde vat. De reactie stopt onmiddellijk.
    Als de overheid zich zou afkeren van de lichtwaterreactorlobby en de moeite neemt om €0,5 miljard te spenderen aan deze ontwikkelingen, dan kan Nederland in 2030 over CO2 vrije energie beschikken om de kolen- en gas centrales om te bouwen tot duurzame centrales. De techniek en de kennis is aanwezig. Nu nog de moed om de dure lichtwater lobby te weerstaan.

  2. Kernfusie reactoren zijn de toekomstige hoofdbron voor energie. Ik zie het EU reactoren worden (reactoren van de EU zelf) waarbij leveranciers in EU landen kunnen afnemen en het dan aan de bevolking leveren (doorverkopen). Dit zijn super inkomsten voor de EU dus verwacht ik dat (en natuurlijk alles kunnen beheersen of voor u voorgesteld als garanderen). Tegen die tijd zal WPT (wireless power transfer) beschikbaar zijn en dan zit je op het WPT netwerk van de EU.. Zij kunnen dan ook bepalen of jou auto of whatever stroom krijgt. Loop je achter met betalingen krijgt de computer in je auto etc. een melding en stopt de stroom levering. Je hebt dan straks ook geen grote accu in je auto, alleen een thuiskomertje die zeg max 30km per uur haalt.

    Dus een WPT netwerk en je apparatuur stuurt het verbruik dan door naar de leverancier.
    Dan krijg je nog Kwantumcryptografie waardoor je ook geen apparatuur meer kan hacken.

Laat een reactie achter