Video: wetenschappelijke vooruitgang gevolg van simpel idee

Wetenschap beoefenen is grotendeels ploeteren: proeven doen, berekeningen nalopen en publiceren. Toch doet iedere wetenschapper het voor dat moment van inspiratie, waarin hij of zij als eerste een nieuw inzicht krijgt en een beetje onsterfelijk wordt. Wetenschappelijke doorbraken zijn vaak het resultaat van de juiste vraag weten te stellen, iets op een andere manier bekijken dan anderen. Adam Savage, bekend van Mythbusters, laat in deze korte TED-presentatie van zeven minuten op humoristische wijze zien, hoe een vaak verbluffend simpel idee tot wetenschappelijke doorbraken leidt. Hoeveel nieuwe ideeën zouden nog op ontdekking wachten?

5 gedachten over “Video: wetenschappelijke vooruitgang gevolg van simpel idee”

  1. Ik heb de video nog niet bekeken, maar het sluit denk ik wel aan bij onderstaande reactie ik bij een ander zojuist artikel heb gegeven.
    “Overigens vind ik het paradigma concept een fascinerend concept.
    Een paradigma is namelijk niets anders dan een kijk op de wereld. De bril waardoor je als persoon of individu de wereld waarneemt. Als je in discussie bent met iemand, dan bediscussieer je feitelijk elkaars paradigma op hetzelfde onderwerp.
    Een heel goed voorbeeld van een paradigmaverschuiving is die van het geocentrisch model (de aarde is het middelpunt van het heelal) naar het heliocentrische model (de aarde draait om de zon) van Copernicus.
    Als bezoekers op deze site doen we feitelijk niets anders dan paradigma’s te verkennen en te bediscussiëren om te kijken of er nieuwe manieren zijn om problemen op te lossen die er zijn. Nieuwe problemen betekenen ook nieuwe paradigma’s die nodig zijn om ze op te lossen. Hetzelfde geldt voor zeer moeilijke problemen die onoplosbaar zijn in het huidige of oude paradigma. Er noodzaak voor een nieuw paradigma. Daarom bestaat er ook de wetenschap/kennisschap.
    Als visionair ben je aan het paradigma’s verkennen en eventueel ook het verschuiven als je het toepast in de praktijk. Dit kan veel weerstand oproepen. Waarom? Er zijn ook mensen die macht ontlenen aan het oude heersende paradigma en die zijn niet blij als er een nieuw paradigma komt die wel blijkt te kloppen en dus beter is. Kijk wat er met gebeurde met Galileo Galilei die bewijs leverde voor het heliocentrisch model en daarmee de grondslag weghaalde onder het geocentrisch model die de Rooms-katholieke kerk aanhing.”

  2. Bekeken. Zeer inspirerend filmpje over paradigmapioniers. Mensen die gefascineerd zijn door een vraagstuk zonder oplossing om daar een antwoord op te vinden en daar in slagen door te blijven doorzetten. Verwondering en creativiteit gebruiken als motor voor de ontdekkingstocht naar de oplossing.

  3. Er is zeker  een heleboel nog te verklaren, wat recht onder onze voeten ligt, maar nog niet op die manier gezien wordt.
    Zoals een vis pas als laatste zal ontdekken wat water is.
    Voor ons is het water, denk ik, de tijd.
    Wat is tijd/ruimte/verleden/toekomst?
    Staat alles vast of niet?
    Dat lijkt mij de belangrijkste vraag.
    Nu komt het, ikzelf ben zeer paranormaal begaafd, en zie een hele boel gebeurtenissen in de toekomst aankomen.
    En op zo’n moment weet ik ook dat het waar is.
    Nu is mijn vraag, als je daar actie op onderneemt, verander je dan de toekomst, of is deze actie, die jij onderneemt, ook al reeds deel van de toekomst, dus stond al vast.
    Het lijkt op het onzekerheidsprincipe, het waarnemen beïnvloedt het te meten object.
    Ikzelf heb daar een heel ingenieus experiment op bedacht, in fact, heb het al uitgevoerd op internet, en het resultaat was dat ik een crash veroorzaakte bij de desbetreffende site.
     
    Denk daar eens over na.

    1. ” Nu komt het, ikzelf ben zeer paranormaal begaafd, en zie een hele boel gebeurtenissen in de toekomst aankomen.”
      Heel goed! Welkom op visionair.nl wat gaat over visies over de toekomst.
      ” Ikzelf heb daar een heel ingenieus experiment op bedacht, in fact, heb het al uitgevoerd op internet, en het resultaat was dat ik een crash veroorzaakte bij de desbetreffende site.
       
      Denk daar eens over na.”
       
      Voordat ik erover nadenken wil ik wel eerst een webadres hebben om je claim te kunnen beoordelen. Denk daar mee eens over na. ;-)
       

Laat een reactie achter