Groeisels zoals deze darmpoliep ontaarden vaak in kanker. Ze hebben veel weg van hedendaagse poliepen en hydra's. Bron: Wikimedia Commons

Visionaire onderzoekers brengen winstgevende farma-goudmijn ernstig in gevaar

Slecht nieuws voor de farmaceutische industrie. Na de teloorgang van de eens zo lucratieve statine-miljardenzwendel dreigt nu een andere grote goudmijn voor farmaceutische bedrijven, kankertherapie, ernstig aangetast te worden. Fysicus en astrobioloog Paul Davies heeft namelijk een onverwacht paradigma voor kanker gevonden. Wat betekent dit voor de behandeling van kanker?

Groeisels zoals deze darmpoliep ontaarden vaak in kanker. Ze hebben veel weg van hedendaagse poliepen en hydra's. Bron: Wikimedia Commons
Groeisels zoals deze darmpoliep ontaarden vaak in kanker. Ze hebben veel weg van hedendaagse poliepen en hydra’s. Bron: Wikimedia Commons

Wat houdt kanker in?
Kanker is de ongecontroleerde deling van lichaamscellen, vaak na een virus- of bacterie-infectie of blootstelling aan een oncogene stof of straling.

Kanker, de ongecontroleerde deling van lichaamscellen, is op dit moment de meest voorkomende doodsoorzaak in veel ontwikkelde landen, waaronder Nederland en België[1]. Hoewel op dit moment zo’n zestig procent van alle patiënten geneest van deze verwoestende groep ziekten, zijn zij doorgaans voor het leven getekend. Dit mede dankzij de gevolgen van bestraling, chirurgie en chemotherapie. Kortom: kanker is een ernstig maatschappelijk probleem dat jaarlijks voor vele miljoenen verwoeste levens zorgt. Een effectieve oplossing voor kanker zal alleen al in Nederland vele honderdduizenden mensjaren, doorgaans met een veel hogere levenskwaliteit, opleveren.
Kanker wordt nog door veel raadsels omgeven. Hoe komt het dat lichaamscellen plotseling gaan groeien en gedrag vertonen dat meer lijkt op dat van bijvoorbeeld schimmels of poliepen dan van een hoger organisme? Waarom is vatbaarheid van kanker niet al miljoenen jaren geleden door natuurlijke selectie verdwenen?

‘Kanker terugslag naar eerdere levensfase’
Volgens een nieuwe theorie, ontwikkeld door fysicus Paul Davies en zijn collega’s van een multidisciplinair onderzoeksinstituut op het gebied van astrobiologie, is kanker een gevolg van het terugvallen van cellen in een groeipatroon van onze verre voorouders. De embryonale ontwikkeling volgt in grote lijnen de evolutie die het dier in kwestie heeft doorlopen. Zo heeft het embryo van de mens eerst iets weg van een holtedier (blastula), vervolgens van een worm, daarna een vis etcetera (inclusief de vorming van proto-kieuwen). Opmerkelijk is dat kankergezwellen vaak dezelfde gedragingen vertonen.

Een tweede kenmerk van kankercellen is dat zij vaak terugvallen op een zuurstofloze techniek om glucose af te breken, gisting. Dit levert per suikermolecuul minder dan 10% van de hoeveelheid ATP (de directe energiedrager in cellen)m op, maar stelt cellen in staat in een zuurstofloze omgeving te overleven. Een overblijfsel van het Precambrium, toen er veel minder vrije zuurstof op aarde voorkwam dan nu, aldus Davies. Kanker zou dan ook veroozaakt worden door het inschakelen van slapende genen, die cellen in ‘survival mode’ brengen.

Geneesmiddel tegen kanker?
Als deze theorie klopt, zou een universeel geneesmiddel tegen kanker dichtbij liggen. Immers, deze genen zijn bekend. Deze worden namelijk aangeschakeld tijdens de embryonale ontwikkeling van cellen. Er moeten dan epigenetische middelen worden ontwikkeld, die deze genen weer uitschakelen.  De laatste jaren wordt veel onderzoek gedaan naar epigenetica, het gen-regelmechanisme dat bepaalde genen aan- of juist uitschakelt, bijvoorbeeld door aan een gen een methylgroep te hangen. Inderdaad zijn de eerste epigenetische kankerbestrijdende medicijnen al uitgerold.

Lees ook
‘Kankergezwel is oeroud dier’

Bronnen
1. Kanker nu doodsoorzaak nummer 1 – CBS (2009)
2. Cancer is a default cellular ‘safe mode’, physicist proposes – Physics World (2013)

8 gedachten over “Visionaire onderzoekers brengen winstgevende farma-goudmijn ernstig in gevaar”

 1. In de bron lees ik: “The pair suggests that the genes that are involved in the early development of the embryo – and that are silenced, or switched off, thereafter – become inappropriately reactivated in the adult as a result of some sort of trigger or damage, such as chemicals, radiation or inflammation.”
  Is dit dan een definitief antwoord op wat steeds meer diëtisten verklaren? Dat dingen, zoals chemisch verkregen conserveermiddelen en genetisch gemanipuleerd voedsel wel degelijk kankerverwekkend zijn?
  Hoe dan ook, zeer interessant. 

 2. Epigenetica? ohja, een andere vorm van symptoombestrijding en niet vragen waarom/waardoor dit ontstaan is en zeker interressant voor mindcontrole, zo kun je straks de mens ” aan en uit” zetten op gewenste onderdelen, met alle gevolgen van dien.

 3. “Waarom is vatbaarheid van kanker niet al miljoenen jaren geleden door natuurlijke selectie verdwenen?”

  Omdat kanker toen niet voor kwam maar alleen tumoren en men vergelijkt hier appels met peren (tumor met kanker). Kanker is gekomen in de eigentijdse tijd. Hoe meer industrie in een land/plaats hoe lelijker en ongezonder de mensen zijn, ook dieren leiden hieronder natuurlijk, vooral huisdieren. Maar goed zonder industrie ‘kunnen we niet’ dus ze gaan nooit toegeven dat kanker daar van komt. Nee dan komt wel weer zo een artikel als deze iemand die denk dat.. jaja

 4. Fat Burner versus Sugar Burner…

  Suikers zijn zoet smakende stoffen welke behoren tot de koolhydraten. Niet zoete koolhydraten zoals het zetmeel in rijst, aardappelen en brood worden tijdens de vertering alsnog omgezet in het zoete suiker en daarna opgenomen in het bloed.
  Verreweg de meeste mensen zijn verslaafd aan suiker en worden daarom ziek, denk aan diabetes, overgewicht en reuma maar ook kanker.
  Lange tijd dacht men dat suiker geen kwaad kan.
  Ook dacht men dat vet en dan met name de dierlijke verzadigde vetten slecht zijn voor je gezondheid.
  Daar zit hem de verwarring. Decennia lang heeft de industrie leugens verspreid en heerste er ook verwarring bij de wetenschappers. De consensus was dat vet slecht was en dan met name verzadigde vetten maar ook het cholesterol in eigeel. Echter blijkt de laatste tijd uit nieuw onderzoek dat niets minder waar is.
  Vet maakt niet dik maar suiker maakt dik. Teveel aan suiker wordt opgeslagen als vet en zorgt tevens voor een teveel aan cholesterol.
  Ook zorgt teveel aan suiker voor pieken en dalen in het bloedsuiker niveau. Men gaat van nerveus naar moe en moet om de paar uur iets eten.
  Doordat we constant suiker in ons bloed hebben wordt het reeds opgeslagen vet niet meer aangesproken. Dan wordt het vet een probleem want het wordt wel opgeslagen.
  Het lichaam spreekt het vet niet meer aan en gaat in de “sugar burner” modus. Omdat suiker snel wordt verbruikt en omgezet in vet heeft het lichaam constante voeding met koolhydraten nodig.
  Maar als je jouw lichaam dwingt om vet te verbranden dan heb je een constante suikerspiegel en wordt je minder dik.
  NB Mensen die in de “sugar burner” modes zitten lopen tevens het risico op spierafbraak en botontkalking.

  Sinds enige tijd gebruik ik nauwelijks suiker meer.
  Ook matig ik met voedsel waar suiker in is gedaan.
  Daarnaast eet ik minder van de andere koolhydraten zoals zetmeel die in pasta, rijst, brood en aardappelen zit.

  Met een koolhydraat arm dieet krijg je veel meer essentiële voedingsstoffen binnen zoals eiwitten waarvan sommige aminozuren (onderdelen van eiwitten) essentieel zijn, dwz. kan ons lichaam niet maken. Maar ook diverse soorten vetten waarvan sommige essentieel zijn en daarnaast nog vezels, vitaminen en mineralen.

  De basis van je voedsel moet hetgeen zijn onze voorouders aten, het zogeheten paleo dieet.
  Vlees, vis, ei, naturel noten bijv. walnoten en andere ongebrande noten (liefst nog in de dop), olijfolie van de koude pers voor bv. over de sla, groente en fruit. Eventueel nog aangevuld met volvette zuivel (dus geen magere melk/yoghurt),
  Ik voel me echt stukken beter.

  Een aantal andere zaken moet je ook vermijden:
  – kunstmatige zoetstoffen met name aspartaam
  – smaakversterkers
  Deze hebben invloed op je energie en denkvermogen.

  Wat juist wel mag zijn een paar glazen drank per dag.
  Dit is zelfs bewezen goed voor de gemiddelde Europeaan.
  Een paar peuken per dag ga je ook niet dood aan.
  Wel aan suiker!

  Zoek voor de grap ook eens op Fat Burner en Sugar Burner.
  Er zal een wereld voor je open gaan!

Laat een reactie achter