Het prototype van de Daedalus.

Vliegtuig zonder vleugels

Hoe hadden vliegtuigen er uit gezien als er er nooit vogels waren geweest die mensen als de gebroeders Wright hadden geïnspireerd? Het Oostenrijkse bedrijf Austrian Innovative Aeronautical Technology (IAT21) heeft een nieuw type vliegtuig onthuld dat vliegt zonder vleugels of rotors op de luchtshow van Parijs.

Het prototype van de Daedalus.
Het prototype van de Daedalus.

Het nieuwe vliegtuig is D-dalus genaamd (vermoedelijk genoemd naar de legendarische Daedalus, die zijn zoon Icarus verloor toen deze met de door Daedalus gemaakte wassen vleugels te dicht bij de zon in de buurt kwam) Het vliegtuig vloog niet daadwerkelijk op de show. Volgens de presentatoren  is het vliegtuig zowel in staat op dezelfe plaats te blijven zweven als vooruit te vliegen met de snelheid van een straalvliegtuig, dit alles met erg weinig geluid.

De natuurkunde erachter is niet erg opzienbarend en al eerder gebruikt. Snel roterende schijven, omringd door propellorbladen waarvan de stand tijdens de vlucht kan worden veranderd. De schijven draaien door middel van vier standaard vliegtuigmotoren. Geavanceerde computerbesturing stelt het toestel in staat om zeer precies te vliegen, zoals vlak naast een muur blijven zweven, door gebouwen heenvliegen en zelfs bij zware wind boven een schip blijven zweven. Hiermee heeft het vlieggedrag van het tuig veel weg van het gedrag van UFO’s. Op dit moment is alleen een onbemand prototype gebouwd.

Een vliegtuig zonder vleugels kan alleen in de lucht blijven door zich af te zetten tegen de lucht. Het brandstofverbruik van dit vliegtuig zal dus vermoedelijk vergelijkbaar zijn met dat van een helikopter van vergelijkbare grootte, met 15 liter per 100 km ongeveer vijf keer zoveel per passagier als een groot passagiersvliegtuig.

Bron: Physorg.com

6 gedachten over “Vliegtuig zonder vleugels”

  1. Niek,

   Er bestaat een werkend vliegtuig die zich voortbeweegt als een inktvis. Het zwevend vlieggeval heeft tentakels als een inktvis heeft en met die tentakels kan het sturen. Als ik de docu die ik hier over heb gezien goed heb begrepen dan stuwt het zich voort op dezelfde manier als een kwal dat ook doet.

   M.a.w. Ja ik denk dat het wel degelijk mogelijk is om een vliegtuig te bouwen die vliegt zoals een rog zwemt.

 1. Dit apparaat werkt niet door zich af te zetten tegen lucht! En helikopter doet dat ook niet. Ze vliegen volgens hetzelfde principe als een vliegtuig: een propellorblad of rotorblad werkt volgens hetzelfde principe als een vliegtuigvleugel.

  Afzetten tegen lucht, dat doet een ventilator. De lift of stuwkracht die een ventilator produceert is bijna nul.

Laat een reactie achter