Het miniatuurwarmtepompje vergeleken met een Noorse munt.

‘Warmtepomp werkt nog in jaar 12010’

De Noorse onderzoeker Jan KÃ¥re Bording ontwikkelde een warmtepomp zonder bewegende delen die zelfs over tienduizend jaar nog werkt. Het micro-koelelementje van een kubieke millimeter kan overal toegepast worden, zelfs in de ruimte.

Het miniatuurwarmtepompje vergeleken met een Noorse munt.
Het miniatuurwarmtepompje vergeleken met een Noorse munt.

Warmtepompen pompen warmte van de ene plek naar de andere. Een koelkast pompt bijvoorbeeld warmte uit een koelkast. Warmtepompen werken meestal met een compressor en de ozonlaag vernietigende freonen. In het koude deel verdampt het freon en neemt zo warmte op. In het warme deel wordt de freon weer samengeperst door de compressor, waardoor dit gas condenseert, warm wordt en de warmte dumpt.

COP: het aantal joules warmteenergie dat een joule invoerenergie oplevert. Zoals alle warmtepompen doet de miniwarmtepomp van Bording het vooral erg goed bij kleine temperatuursverschillen.
COP: het aantal joules warmteenergie dat een joule invoerenergie oplevert. Zoals alle warmtepompen doet de miniwarmtepomp van Bording het vooral erg goed bij kleine temperatuursverschillen.

Bordings mini-warmtepomp werkt slimmer. Er komt zelfs geen enkel bewegend onderdeel aan te pas, maar maakt gebruik van thermo-elektriciteit. Het principe wordt in het persbericht niet beschreven, maar lijkt volgens Jan KÃ¥re Bording op dat van een Peltier-element. Warmte in vaste stof bestaat uit trillingen, fononen genaamd. Peltier-elementen transporteren deze trillingen van koud naar warm. Dat kost elektriciteit. Omgekeerd kan de pomp ook elektriciteit opwekken, door de fononen van warm naar koud te laten stromen. Erg hoog is hun rendement niet, maar Bording lijkt daar nu wat op te hebben gevonden. Vooral bij grote temperatuursverschillen scoort het pompje hoger dan standaard Peltier elementen.

Als deze pompjes veel efficiënter zijn dan standaard Peltier-elementen, zou dit wel eens een revolutie kunnen betekenen voor alternatieve energie. Het wordt dan economisch interessant om huizen te verwarmen met een compacte warmtepomp in plaats van met fossiel aardgas. Ook kunnen koelkasten en koelelementen veel kleiner worden dan nu. Stel je voor, een opvouwbare koelkast met zonnepaneel die je in je zak kan stoppen. Over vijf tot tien jaar realiteit?

Bronnen:
Universiteit van Stavanger
Jan KÃ¥re Bording, pers. comm.

5 gedachten over “‘Warmtepomp werkt nog in jaar 12010’”

  1. Lijkt veel op de toepassing van thermokoppels in een parallelschakeling. Als je de ijzer-constantaan draden aan beide draadeinden verbindt, (knoopt) zal als één knoop verwarmt wordt, de andere afkoelen. Op grond van dit merkwaardige verschijnsel, bouwde Phillips in het verleden een thermoskan. Ideaal was deze vinding niet voor de markt. De kosten van het productieproces waren veel te hoog, de kan prees zichzelf uit de gunst van beoogde doelgroepen. Later is dit principe toch toegepast in minikoelers voor frisdranken en dergelijke. Voor onderweg in de warme auto was dit natuurlijk ideaal, want kleverige chocoladevlekken en bedorven broodbeleg kon zo vermeden worden. Ik heb er zelf één, kan verwarmen en koelen.

Laat een reactie achter