De rots van 20 biljoen

Share Button

Een rots waarmee de complete Amerikaanse staatsschuld in één keer is af te lossen,met die van Europa er bij. Ontmoet Amun 3554. Planetary Resources heeft het metalen brokstuk van een kubieke kilometer in het vizier. Onder andere. Zal het lukken om deze schat uit de planetoïdengordel richting aarde te krijgen?

2015_11_20_a9_CMCapture31.e03f5

Planetary Resources is een startup met als doel, ruimtemijnbouw nu serieus aan te gaan pakken. Weliswaar bevat de planetoïdengordel maar weinig massa – 3% van die van de maan – maar deze massa is wel in hapklare brokstukken verdeeld. Een brokstuk als Amun 3554 bevat de complete inhoud van alle metaalmijnen op aarde, maar dan als puur metaal. Niet als erts. Kortom: de natte droom van iedere mijnwerker. Enig probleem: hoe krijg je die rots heelhuids naar de aarde….

Share Button

Germen

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: biologische productiesystemen (master), natuurkunde (gedeeltelijek bachelor), informatica

Dit vind je misschien ook interessant:

26 reacties

 1. bemoeier schreef:

  Met stuurraketten richting de Aarde laten suizen, en dan de snelheid heel lang en ver terugbrengen met een zonnezeil tot een paar honderd KM/U.
  En dan het zonnezeil als parachute laten fungeren in de atmosfeer, en dan ergens bij een boer op z’n weiland laten landen.

  • Razorr schreef:

   Als je dan toch stuwraketten gebruikt kun je ‘m beter in een steeds kleiner wordende spiraalbaan om de aarde brengen tot dat hij zachtjes (…) op een geschikte plaats landt.

   • bemoeier schreef:

    Ik denk dat het erg veel brandstof kost om zo’n zwaar ding zo erg af te remmen met raketten.

    • Razorr schreef:

     Met een beetje kunst en vliegwerk laat je hem met een flinke plons in de Perzische Golf donderen; spoel je gelijk dat hele Midden Oosten schoon…
     #tweevliegenineenklap

 2. Viitm schreef:

  Magnetiseren die hap, en laat de noord- en zuidpool maar het werk doen.

 3. Roelof schreef:

  iIk denk dat de boer hm niet graag op zijn weiland ziet landen want niks meer van zijn weiland inclusief zijn boerderij en de gehele omgeving binnen een straal van enkele tientallen kilometers meer over zijn. Zo’n enorm gevaarte zal je niet zachtjes afremmen in de atmosfeer zoals een ruimtecapsule met stuwraketjes en parachutes. Beter breng je hm in een lage baan om de aarde van waaruit je de asteroïde kunt delven.

  • bemoeier schreef:

   Met erg veel parachutes kan die misschien wel zachtjes landen, als je dat ding in de ruimte moet delven gaat het erg veel geld en brandstof kosten.

 4. antares schreef:

  Natuurlijk zijn dit uitdagende, zinvolle, en leerzame projecten die zichzelf financieëren kunnen als je ze goed aanpakt. Maar; dergelijke brokstukken zijn ongetwijfeld ook in de loop der tijd ingeslagen op de maan, althans, die kans is wel heel erg groot. De hoeveelheid brandstof die nodig is om de maan te bereiken, hangt af van de lading, en dus massa die men moet verplaatsen, versnellen en vertragen. Ben je echter aangekomen dan houdt dat grotendeels op. Gewoon omdat alles daar al is, kwestie van zoek en gij zult vinden. We weten dat op den duur een levensvatbare toekomst voor ons mensen, echt uitsluitend en alleen in de ruimte kan worden gevonden. We gaan daar hoe dan ook, waar dan ook, beslist wonen, de aarde is geen eeuwige verblijfplaats. Een blok van 20 biljoen zuiver erts, ( niet geoxideerd in elk geval) die kan zeker de moeite waard zijn om apart van alle andere activiteiten te gaan exploiteren, maar mijn voorkeur gaat wel uit naar mijnbouw op manen en planeten.

 5. Roelof schreef:

  Zo’n rotsblok is als een hele berg. Vergelijkbaar met hoogste toppen van de Belgische Ardennen. Zo’n enorm object kun je nooit en te nimmer zachtjes laten landen. Dat zou trouwens ook vele malen meer energie kosten dan er een paar ruimteschepen heen sturen die uitgerust met een gerobotiseerde miner, shredder en 3d-printer ter plekken deze asteroïde kunnen delfen zonder dat er ook maar mensen heen hoeven. Alles kan voorgeprogrammeerd worden Aarde en geheel automatisch werken zodra het ruimteschip is gearriveerd. Daarnaast is er nauwelijks zwaartekracht dus ook het vervoeren van het vervaardigte materiaal kost niets of nauwelijks energie. Met behulp van een gloeiend hete laser kan materiaal van de asteroïde worden verdamp waardoor er een impulsmoment ontstaat net zoals bij een raket en zo worden afgeremd zodat hij in een baan om de aarde terecht komt. deze laserbundel kun je weer aandrijven met behulp van zonneenergie. .

 6. Hannes schreef:

  Waarom zou je zo’n berg metaal op de Aarde willen laten landen. Nergens voor nodig en zoals hierboven al door verschillende reageerders is aangegeven: dit is ook praktisch niet uitvoerbaar, althans niet met de huidige beschikbare technieken. Nee het is veel handiger om in de ruimte zelf deze rotsblokken, planetoïden en manen te exploiteren en de verkregen ertsen ook daar te gebruiken voor allerlei nuttige toepassingen zoals ruimteschepen, ruimtecolonies en meer van dat soort zaken. Op Aarde is in principe al genoeg erts om van alles van te maken en als men slim is zoals recyclen van zoveel mogelijk afval, zal dit ook zo blijven.

  • Hannes schreef:

   En als het in de toekomst nodig mocht zijn om vanuit de ruimte sommige ertssoorten te importeren naar de Aarde dan is er nu al een oplossing voor het transportprobleem voorgesteld. In de ruimte is zonne-energie in overvloed. Die kan aangewend worden om metaal asteroïden om te smelten in hapklare brokken van gesponnen metaal. Door deze blokken een vleugelprofiel te geven zouden deze als een soort zweefvliegtuigen vanuit de ruimte kunnen afdalen tot op de grond.

 7. antares schreef:

  Hier is nog een goede reden om voorzichtig om te gaan met die rots van 20 biljoen, de rots, (als het dat al is) kan ook 10 000 quadrillion dollar waard zijn aan metalen e.d. De hele markt voor werkelijk alle metalen zou compleet instorten:

  http://www.seeker.com/nasa-mission-asteroid-psyche-solar-system-planets-2186329910.html

 8. m van Dongen schreef:

  Volgt u het nieuws en de politiek in de gehele wereld en de oude geschiedenis van de vorige beschavingen van de uitgestorven dinosaurussen, mastodonten, grote vogels en de Neanderthaler van 75 miljoen jaar geleden en wat dichterbij, de zondvloed van Noach en zijn achttal, die opdracht kreeg de aarde te hervullen met afstammelingen, een zondvloed die wereldwijd is bewezen en niet alleen in het boek der Boeken, de Bijbel, maar ook in het Gilgamesh epos wat was geschreven op de kleitabletten van Assur-banipal, de laatste koning van het Assyrische rijk. Wat moet je dus met die rots van 20 biljoen, als deze beschaving op het punt staat te verdwijnen. U kunt zich beter over andere dingen zorgen maken. Namelijk wat zal uw bestemming zijn als u deze ellendige zieke wereld verlaat.

  • antares schreef:

   Bewijzen voor wat u beweert graag; a.u.b. geen subjectieve informatie van anderen gebruiken, zoals bijvoorbeeld uit boeken, teksten, en geschriften. Heeft u zelf al eens met uw GOD gecommuniceerd, en zo ja, waarom worden gewone mensen dan gediscrimineerd. Wij horen namelijk niets, dus geen bewijs…………….

 9. m van dongen schreef:

  Ja hoor, iedere dag. Natuurlijk heb ik bewijzen gekregen door geloof in Zijn Woord. Ik ben wederomgeboren en dat is mijn bewijs. Nu moet U zich nog vernederen en buigen voor die grote God. Als ik niet zeker van God zou zijn dan zou ik hier niets op schrijven. God discrimineert niet. Het maakt niet uit wie u bent en wat u ooit verkeerd gedaan heeft in uw leven. Bij Hem is iedereen gelijk. God haat natuurlijk de zonden en dat is logisch want Hij is heilig, maar Hij heeft de zondaar lief. U bent verwekt met een eigen vrije wil en niet als een voorgeprogrammeerde robot op deze aarde gezet. U kunt God en zijn woord verwerpen als u dat wilt of aanvaarden en er naar leven. Het is jammer dat ik in mijn eerste mail op deze site niet mijn hele schrijven weg kreeg en daarna kreeg ik iedere keer de melding dat ik die al een keer verzonden heeft en dat was niet het geval. Misschien lukt het samen met deze mail.

 10. m van dongen schreef:

  Dubbele reactie ontdekt: het lijkt erop dat je dit al hebt gezegd.
  lukt dus niet het belangrijkste weg te zenden.

 11. m van dongen schreef:

  Nasa maakte bekend dat er meer dan 2000 miljard sterrenstelsel in het heelal zijn en onze Melkweg is er één van. Ongeveer 90% van alle stelsels staat te ver weg van ons en straalt te weinig licht uit. Daardoor zijn ze niet rechtstreeks te zien. Het totale aantal sterrenstelsels moet zelfs nog groter zijn dan twee biljoen. De onderzoekers konden alleen in het zogeheten waarneembare heelal kijken. Dat is het deel van het universum waarvan het licht de aarde heeft kunnen bereiken. Voorbij die grens bestaat het heelal ook, maar het licht van die stelsels is nog onderweg naar ons. Ver in het heelal staat een sterrenstelsel dat meer licht uitstraalt dan ooit eerder is gezien

 12. m van dongen schreef:

  schrijf er niets meer op want het werkt niet goed deze website – hier boven is de helft van mijn schrijven en wat heb ik daaraan. Allemaal het beste.

 13. m van dongen schreef:

  Je reactie is in afwachting van moderatie.
  18 januari 2017 om 12:24 en het is nu 25 januari
  Beste Gerwen – Hoofdredacteur en analist
  hoelang gaat dat duren voordat mijn schrijven gelezen kan worden

 14. m van dongen schreef:

  23 ste sorry

  • antares schreef:

   Als je nou eerst eens de regels bij Visionair doorneemt, dan heb je meer succes met het hier publiceren van de resultaten van jouw schrijven. De moderatie is er niet voor niets. Verder heeft het zin om wat je schrijft eerst te controleren. Hier is een goede methode daarvoor:

   https://curiosity.im/SecretSequence

   Heel erg simpel zoals je ziet. Controleer zelf wat er van waar is volgens de wetenschappelijke methode, daar hoef men zeker geen wetenschapper voor te zijn.

   Daarnaast:

   Tunguska??? Wat een ongeloofwaardig en raar verhaal heb je daar over geschreven, ik viel van de ene verbazing in de andere. Toch blijkt daar uit dat je wel studeren en leren kunt. Controleer de feiten van Dongen, pas de methode in de link toe.

  • antares schreef:

   Hier een leuk voorbeeld van hoe om te gaan met de werkelijkheid, ons bestaan.

   http://bit.ly/2iXEbn7

 15. Flubblebubble schreef:

  In een geostaionaire baan om de aarde brengen , dan een ruimtelift bouwen dus bepaalde Max capaciteit, dus markten storten niet in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger