Welke technieken zullen 2017 bepalen?

Share Button

Techniek is de belangrijkste bepalende factor in de wereldgeschiedenis. Techniek bepaalt wat hulpbronnen zijn, want sterktes en wat zwaktes. Ook bepaalt techniek vrijwel geheel ons leven. Vandaar dat we hier de belangrijkste vraag beantwoorden: welke technieken staan ons te wachten?

Kunstmatige intelligentie zal in 2017 helemaal doorbreken. Of weerblij meemoeten zijn ofer een Terminator-scenario dreigt, AI zal een enorme impact op ons leven krijgen.

Kunstmatige intelligentie zal in 2017 helemaal doorbreken. Of weerblij meemoeten zijn ofer een Terminator-scenario dreigt, AI zal een enorme impact op ons leven krijgen.

Kunstmatige intelligentie
2016 zag de doorbraak van kunstmatige intelligentie op -in veel gevallen- bovenmenselijk niveau. Het meest in de publiciteit kwam de vernietigende nederlaag van wereldkampioen go, Lee Sedol. Het Google-team achter de winnaar AlphaGo maakte gebruik van self-reinforcement. De kunstmatige intelligentie speelde tegen zichzelf en leerde zo zichzelf go. Dit is heel erg interessant en ook scary, omdat de AI geen hulp van menselijke programmeurs meer nodig heeft om te leren. In principe kan de kunstmatige intelligentie dan ook de taak krijgen zijn eigen algoritmes te verbeteren. Dit is het breakout-scenario, waardoor kunstmatige superintelligenties kunnen ontstaan. Naarmate kunstmatige intelligentie-algoritmes steeds efficiënter worden en hardware ook sneller en meer toegespitst op AI, zal hun leervermogen meer dan exponentieel toenemen. Verwacht daarom veel doorbraken in 2017, want zoals al eerder op Visionair besproken wordt de Wet van Moore nu vervangen door een nieuwe, veel krachtiger motoren: onder meer parallel processing en uitbreiding in de derde dimensie. Op veel deeltoepassingen zal AI menselijke taken overnemen, of nieuwe taken vervullen die nu buiten bereik van de mens liggen. Een verduizendvoudiging van de rekencapaciteit, wat parallelle processoren bereiken, staat gelijk aan tien tot vijftien jaar vervroeging van de voorspellingen van Kurzweil.

Zon nu goedkoopste bron van elektriciteit
In verschillende landen in de tropen en subtropen hebben aanbieders van zonne-energiecentrales aanbestedingen gewonnen. De reden: ook zonder een cent subsidie zijn hun centrales goedkoper dan kolen, gas en andere fossiele brandstoffen. Het gebied waarbinnen zon goedkoper  is dan alle andere energiebronnen, is nu snel richting het noorden resp. zuiden aan het uitbreiden. De voornaamste bottleneck voor ontwikkeling van het armere deel van de wereld, energie, is nu snel aan het verdwijnen. Landen die nu nog zeer armoedig zijn, zoals Egypte, kunnen daarom binnen minder dan tien jaar het westerse welvaartspeil bereiken. Althans: als de corruptie en de bemoeizucht van ambtenaren en leger worden aangepakt. Verwacht daarom in 2017 een steeds verder instortende vraag naar fossiele brandstoffen. Dit geldt vooral voor steenkool en in mindere mate aardgas. Olie zal nog een paar jaar langer waardevol blijven, omdat de batterijtechnologie van elektrische auto’s wat achterblijft.

Cybersecurity en kwantumcomputers
Steeds meer apparaten worden aan internet geknoopt. Dat betekent dat internet steeds alomvattender wordt en allang niet meer een sooert geavanceerdcommunicatienetwerk is. Het is de backbone geworden van demoderne maatschappij. Dat betekentook dat dedreiging van hacking steeds belangrijker wordt. Spamruns vanaf slimme  koelkasten of zelfrijdende auto’s,maar dan met een bende hackers achter het stuur. Het is reeds voorgekomen en komt steeds vaker voor. Cybersecurity wordt dus steeds meer een must. Nu er kwantumcomputers komen, zullen beveiligingstechnieken hierop aangepast moeten worden.

Kwantumcomputers werken niet met bits,maar met qubits, die elk één kwantumtoestand opslaan. Deze qubits zijn met elkaar verstrengeld, waardoor een kwantumcomputer vele berekeningen tegelijkertijd kan uitvoeren. Dat maakt in theorie kwantumcomputers duizenden malen sneller dan klassieke computers. Google maakt al gebruik van de D-Wave, die volgens sommige onderzoekers een kwantumcomputer is (andere twijfelen).

Bioprinters
Bioprinters, die nu het experimentele stadium aan het ontgroeien zijn, combineren 3D-printing met weefselkweek. Met behulp van stamcellen en een ondersteunende matrix  ontstaat zo een orgaan, of wellicht in de verdere toekomst een compleet organisme. De stamcellen worden gestuurd door de matrix,delen zich en differentiëren naar een volwassen vorm.Op dit moment gaat de techniek nog  niet veel verder dan relatief eenvoudige organen als botten en nieren, maar diverse onderzoeksgroepen werken al aan ambitieuzere projecten.

Share Button

Germen

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: biologische productiesystemen (master), natuurkunde (gedeeltelijek bachelor), informatica

Dit vind je misschien ook interessant:

6 reacties

 1. bemoeier schreef:

  Straks krijgen computers misschien ook zelfbewustheid op een bepaald niveau, met de psychische problemen die er bij horen.

 2. moerstaal schreef:

  @bemoeier , voorlopig zijn computer gewoon sneller dan onze hersenen. Een computer is niet meer dan een logische schakelkast. De schakels kunnen niet meer dan open of doorlatend zijn. Men programmeert er een stuurprogramma (operating system) voor waarop je weer software kan installeren welke weer data in geheugen kan laden. Meer is het niet. Ook bij kunstmatige intelligentie moet je eerst programmeren dat het zichzelf kan programmeren. Veel meer dan razendsnel trial and error op zoek gaan naar efficientie is het niet. Een werkelijk intelligente computer ben jezelf maar die werkt dan ook niet logisch maar volgens de fuzzy logic met waarschijnlijkheden. Een werkelijk intelligente computer is onvoorspelbaar en dat wil je niet….

 3. Roelof schreef:

  Zonneenergie is inderdaad super goedkoop heb ik zelf al ondervonden afgelopen zomer. Voor nog geen 15 euro een parabolische zonnecollector van ca 100 watt gebouwd van spullen die van de kringloop af komen. Nadeel van zonnecollectoren is dat we hier een beperkte hoeveelheid zonne uren hebben maar toch wel leuk om te hebben zo’n apparaat. Hij weegt ook maar heel weinig ong. 5kg dus ik kan hem overal mee naar toe nemen. Het standaart systeem waar de schotel op rust kun je in elkaar zetten en uit elkaar halen net als de meubels van ikea. Erg handig voor bijvoorbeeld een picknik kun je ter plekke een paar liter water koken voor thee of koffie midden in de natuur.

  • antares schreef:

   Leuk initiatief Roelof. Heb zelf drie jaar geleden geprobeerd een aluminium satelliet schotel te polijsten, maar dat bleek teveel werk. Later geprobeerd met gealuminiseerd plakband, (verkopen ze om schuim-onderlagen voor laminaat aan elkaar te plakken) dat werkt prima. De eenvoudigste collector maak je van stevig transparant plastic. Deze kun je opspannen tussen in hoogte verstelbare tentstokken, waarna je er een plas water op moet gieten. Onder de water bel werkt dit als een enorm vergrootglas. Je kunt zo koken, maar ook hout drogen, het doen ontbranden, of keien verwarmen om die ’s nachts onder je slaapplaats in te graven, lig je lekker warm, ook als je geen luchtbed hebt.

 4. Roelof schreef:

  Dat is inderdaad ook een heel apart ontwerp door water als vergrootglas te gebruiken. Ik heb een wiel van een fiets gedemonteerd en de aluminium ring van de banden en spaken verwijdert. Vervolgens heb ik de ring op een houten balk bevestigd. Daarna heb ik een triplex plaat in 10 driehoeken van van 36 graden gezaagt en deze driehoeken met de punten op een kleiner houtje getimmert. Dit houtje weer bevestigt op de balk. De punten bevinden zich iets lager dan de aluminium ring waardoor er een kromming ontstaat in het triplex. Daarna heb ik wandspiegels met een glasinloodmes in hexagrammen gesneden van ong 9 cm in diameter. Deze nog even langs de schuurband gehaald om oneffenheden en de scherpe randjes te verwijderen. Toen deze hexagrammen op het triplex gelijmd. Een nachtje laten drogen en de volgende dag getest in de zon. Het vat dat ik verwarmde (een kookkolf van labglas) had ik aan de onderkant zwart gemaakt met een vlam die veel roet afgaf zodat alle warmte werd geabsorbeerd. Binnen een kwartier kookte de inhoud van een liter water. Daarna ook nog met wijn geprobeerd en er kwam alcoholdamp vrij. En het vat wat ik teste benutte nog niet eens de volledige lichtbundel omdat een deel er nog langs op kon. Oftewel een geslaagt experiment. Heb op youtube ook filmpjes gezien waar ze experimenten deden met het plexiglas-water type waarmee ze zelfs een metalen schroef weg smolten. Ontzettend veel mogelijkheden dus!

  • antares schreef:

   De AI zal ons straks ongekende vrijheden qua tijds indeling opleveren. Dat in combinatie met een basis inkomen, (waar nu serieus mee geëxperimenteerd wordt) zal flink wat nieuwe en alternatieve initiatieven stimuleren zoals die van jou, of mij en vele anderen. Ik kijk veel naar survival programma’s, waaronder vooral Ed Stafford, Bear Grills, of Dual survival, met daarin vaak verschillende deelnemers, en als ik ’s nachts wakker ben, Naked en Afraid. In dat laatste programma mogen beide, (overigens altijd ervaren deelnemers) één atribuut meenemen. Vaak zie je dan dat men een kapmes en een magnesium staaf meeneemt om praktische redenen, vaak ook een pan. Zo’n verblijf duurt dan 21 dagen…………, pffff wat een ontberingen. Koud, nat, honger, triljoenen insectenbeten. Tsja, denk ik dan, met vier of meer houten palen als plastic binnentent, en daar omheen weer palen, en nog weer één of meerdere lagen laag plastic, houdt je de warmte veel beter binnen als je tegen elkaar aan kruipt op een waterdichte plastic ondergrond. Ook de insecten hou je zo buiten en tegelijkertijd je kostbare calorieën binnen. Drinkwater kun je koken in een kuil met op de bodem plastic, en een laag zand om het plastic te beschermen. Daar doe je dan hete stenen in, voorverwarmd in het vuur. Verder kun je bijvoorbeeld levende, verse vis in een plastic vijver bewaren, maar ook een waterdicht ervan bootje vervaardigen. De mogelijkheden zijn eindeloos als je creatief bent.

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger