Artist impression van de ontdekte zwerfplaneet. Let op, dit is in infrarood. In zichtbaar licht zou de planeet een zeer zwakke dieprode kleur hebben.

Eerste zwerfplaneet ooit ontdekt

Een planeet zonder een ster waar deze omheen draait. Volgens astrofysische theorieën moet het er in de Melkweg van wemelen, maar ze vinden is uiterst lastig, omdat zwerfplaneten nauwelijks tot geen licht uitzenden. Voor het eerst is er nu een zwerfplaneet gevonden, op ongeveer 100 lichtjaar van de aarde. De zwerfplaneet werd ontdekt door haar warmtestraling.

Artist impression van de ontdekte zwerfplaneet. Let op, dit is in infrarood. In zichtbaar licht zou de planeet een zeer zwakke dieprode kleur hebben.
Artist impression van de ontdekte zwerfplaneet. Let op, dit is in infrarood. In zichtbaar licht zou de planeet een zeer zwakke dieprode kleur hebben.

De zwerfplaneet CFBDSIR2149, een gasreus enkele malen zwaarder dan Jupiter, kon ontdekt worden omdat deze nog vrij heet is (een oppervlaktetemperatuur van plusminus 300 kelvin, dus rond de 27 graden Celsius). Uit de veel hetere diepten ontsnapt weliswaar enige zeer zwakke dofrode straling, maar de gasreus is het helderst in het infrarood. De gasreus maakt deel uit van een zwerm jonge sterren, Doradus AB Moving Group, met een ouderdom van enkele honderden miljoenen jaren.

Naast de bevestiging van het bestaan van zwerfplaneten, op zich al een interessante ontdekking, kan deze gasreus ook zeer waardevolle astrofysische informatie leveren. We weten nu ongeveer wat de temperatuur is van een gasreus die niet wordt verstoord door een naburige ster.

Loading player…

De temperaturen vlak aan de oppervlakte van deze gasreus zijn in principe voldoende voor het onderhouden van eencellig leven. Hoewel er aardse bacteriën bekend zijn die alleen in de lucht zijn aangetroffen, is niet bekend of zij hun hele levenscyclus in de lucht doorbrengen.  Het is niet uit te sluiten dat een vorm van eencellig leven of wellicht zelfs meercellige levensvormen in de atmosfeer van deze gasreus zouden kunnen leven. Wel is de hoeveelheid beschikbare vrije energie uiteraard erg laag: alleen de warmtestraling in de kern. Ter vergelijking: op aarde wordt slechts twee procent van alle energie geleverd door de aarde zelf. Wellicht is een vorm van zeer trage chemische omzetting van stoffen die uit thermodynamisch evenwicht zijn voor bacteriën mogelijk.

Lees ook
‘Zwerfplaneten komen vaker voor dan aan sterren gebonden planeten’
‘Honderdduizend zwerfplaneten per ster in melkweg’

Bronnen
CFBDSIR2149-0403: a 4-7 Jupiter-mass free-floating planet in the young moving group AB Doradus ?, ESO, 2012

11 gedachten over “Eerste zwerfplaneet ooit ontdekt”

 1. geweldig en meteen beangstigend aangezien dat ook een voorspelling is van de Mayas dat we in botsing komen met een zwevende planeet? of een planeet die eens in de zoveel tijd langs de aarde scheert? Of heb ik de klepel alleen horen luiden..

 2. Oh gelukkig :)

  Maar had het niet over deze planneet. Het is pas de eerste die wij ontdekt hebben. Zo’n bolletje kan natuurlijk uit alle richtingen komen. Vandaar dat het een beetje eng is. De kans dat we het vinden kan pas heel laat zijn of helemaal niet.

 3. We hoeven nergens bang voor te zijn. Tegen de tijd dat zo een planeet in ons zonnenstelsel terecht komt is deze wel zichtbaar, net als Jupiter en Neptunus, en dan word ze gevangen in het gravitatieveld van ons zonnenstelsel en gaat netjes rondjes draaien als 10e of 11e planeet.

 4. in de bouw geloven wij dat je iets wat sneller of gelijk aan de lichtsnelheid op je af komt niet ziet, dus ook niet bang voor bent.

  in de kerk weten wij dat de Schepper precies weet wat Hij toelaat en wat niet.
  Voor Hem kan iets niet per ongeluk gebeuren, vermits Hij boven de tijd staat.
  In Zijn hoede weten wij ons veilig te zijn en slapen daar lekker bij.

  in de toesnellende apocalyptische tijden zullen er wel gekke dingen gaan gebeuren hoor. Dat staat eerlijk in Zijn Boek.

  1. In de natuurkunde weten we dat voorwerpen met massa niet met de snelheid van het licht kunnen reizen. Al helemaal niet voorwerpen zo zwaar als een planeet. De snelheid daarvan is vrij laag vergeleken met lichtsnelheid.

   Die apocalyptische tijden worden ons nu al 2000 jaar beloofd. Iedere generatie opnieuw belooft men dat het toch echt bijna tijd is nu. Smerige leugens om mensen bang te houden.

 5. Zo’n zwerfplaneet kan wel manen hebben, de aarde zou er zelfs omheen kunnen draaien. Door getijden werking kan zo’n maan voldoende warmte opwekken om leven te bevatten. Stel dat je als intelligent, ruimtereizend volkje net moest meemaken dat jouw ster zich opblies, dan is dat wel een veilig onderkomen. Ik zou daar wel eens een instrument op willen richten, wie weet…. ;)

 6. Het interressante van dit stuk vind ik dat er in principe eencellig enof meercellig leven mogelijk is, denk aan extremofielen (anaerobe bacterien). Ik moest gelijk denken aan de engelsman Grant Burgess, die in de stratosfeer een bacterie tegen kwam de Baccillus stratosphericus. Na communicatie met hem hierover, wist hij niet of deze bacil van de aarde enof uit de ruimte kwam, hij ging ervan uit dat het van de aarde kwam. Maar dit gegeven opent perspectieven, dat er toch mogelijkheden zijn dat er in het universum meerdere baccillen rondzwerven dan dat we bevroeden.
  https://www.visionair.nl/wetenschap/ruimtebacterien-bieden-nieuwe-energiebron/
  Mvg Paul. ;-)

Laat een reactie achter