Het idee om de maan te terraformeren is nu iets minder krankzinnig geworden.

Maangesteente bevat evenveel water als aards magma uit de bovenste mantel

De maan blijkt veel meer water te bevatten dan eerder werd aangenomen. Zal het mogelijk zijn om ook uit deze bron water te winnen voor maankolonies?

Onderzoekers vonden water in parels van vulkanisch glas uit maangesteente dat astronauten van de Apollo-11 missie meenamen, samen met andere op aarde veel voorkomende vluchtige elementen. De gehaltes bleken zelfs overeen te komen met die op aarde (1).De hoeveelheid aangetroffen water is daarmee honderd maal hoger dan tot nu toe gedacht. Om een indruk te geven: de hoeveelheid water in maangesteente is hiermee ongeveer 0,04 procent (2). Zou al dit water de maan bedekken, dan was dit voldoende voor een oceaan van meer dan 700 m diepte.


Het idee om de maan te terraformeren is nu iets minder krankzinnig geworden.
Het idee om de maan te terraformeren is nu iets minder krankzinnig geworden.


Gevolgen
Deze ontdekking heeft een aantal verstrekkende gevolgen. Ten eerste is dit aanvullend bewijs dat de maan en de aarde een vergelijkbare geologische oorsprong hebben.
Interessanter is dat de ijsafzettingen in de Shackleton krater op de zuidpool wel eens van vulkanische oorsprong kunnen zijn.
De interessantste implicatie is dat er diep onder de maankorst in holtes waarschijnlijk de nodige “pockets” met water bevinden. Dit zou de overlevingskansen van een maankolonie aanmerkelijk vergroten. Ook wordt het aantal vestigingsplaatsen nu veel groter. Niet alleen de polen, maar ook gebieden dichter bij de maanequator worden zo interessant als waterwinnings- en vestigingsgebied. Voorstanders van een kolonie op de maan zullen dit nieuws waarschijnlijk met gejuich ontvangen.

Lees ook: Stad op de maan

Bronnen
1. Parts of moon interior as wet as Earth’s upper mantle, Case Western Reserve University
2. Earth’s bulk water content likely exceeds that of all other terrestrial planets combined, Northwestern University

3 gedachten over “Maangesteente bevat evenveel water als aards magma uit de bovenste mantel”

  1. “Het idee om de maan te terraformeren is nu iets minder krankzinnig geworden.”

    Het idee blijft krankzinnig omdat de maan te klein is (te lage zwaartekracht) om een atmosfeer vast te kunnen houden.

Laat een reactie achter