NASA onthult ruimtekeet

Toegegeven: sinds de laatste Space Shuttle buiten gebruik is genomen, is het praktische nut wat klein, maar toch geeft NASA haar dromen voor bemande ruimtevaart niet op. Zoals blijkt uit dit prototype astronautenwoning, gefotografeerd in het Mars-achtige woestijnlandschap van Arizona. De habitat kan binnen een decennium worden getest in de ruimte en kan op een dag dienen als huiselijk verblijf voor astronauten op de maan of Mars.  

Deze tests, afgerond afgelopen maand, bestonden onder meer uit logeerpartijtjes in deze coole ruimtekeet en het runnen van simulaties van werk dat in een enkele dag verricht wordt.

Resultaat van een ontwerpwedstrijd
Deze prototype ruimtewoning heeft een hard cylindrisch omhulsel, bevat vier kamers, twee toevoegingen buiten voor stofbestrijding (op Mars en de maan een absolute must) en hygiëne, en een opblaasbaar onderdeel dat aanvullende functies voor slapen en ontspanning biedt.

Het opblaasbare design werd ontwikkeld tijdens de universitaire ontwerpwedstrijd XHab. Het uiteindelijke ontwerp kan volledig opblaasbaar zijn of kan een kleine hard omhulsel rond een opgeblazen buitenkant hebben. Harde omhulsels zijn lastiger te transporteren maar blokkeren gevaarlijke kosmische straling veel beter. Opblaasbare habitats zijn makkelijk te vervoeren en licht, beide absoluut essentieel voor ruimtereizen.

Bediening met iPad en iPhone
Het team testte ook een prototype robot dat de oppervlakte van Mars kan verkennen en door een astronaut binnen kan worden bediend. Het licht doet er van de aarde naar Mars en weer terug minimaal een kwartier of langer over, waardoor een astronaut op Mars veel effectiever kan werken dan ‘Houston’, aldus projectmanager Kriss Kennedy van het Habitation Demonstration Unit project


Ook handig: ingebouwde sensors die checkups door de bemanning of vanaf de aarde minder nodig maken. Ook de geestesproducten van wijlen Steve Jobs vervullen een onmisbare rol: de elektronica kan worden bediend met iPads en iPhones, waardoor de bemanning de verlichting en temperatuur kan regelen.

Pies wordt beschermschild tegen kosmische straling
Verre ruimtemissies en een lang verblijf in de ruimte zijn zeer riskant. Denk alleen maar aan de vernietigende kosmische straling die kanker kan veroorzaken en straling van zonnevlammen, die astronauten in een oogwenk kunnen doden door de vernietigende deeltjesvloed.  De verpakking voor lading wordt daarom dual-use en kan urine in water veranderen door voorwaartse osmose. Dit water kan in de vorm van ijs als beschermlaag op de muren van de ruimtehabitat worden aangebracht om zo de bemanning extra te beschermen.

Veelzijdige verblijfplaats
De ruimtekeet kan van grootte veranderen en zo worden aangepast voor gebruik op de maan, Mars, een asteroïde of als vrij zwevend ruimtestation. Erg nuttig, want zo kunnen veel verschillende missies dezelfde keet gebruiken. De ruimtekeet zal na 2020 worden getest in de vrije ruimte of gekoppeld aan het internationale ruimtestation ISS. Belangrijke eis is dat de ruimtekeet makkelijk met aanwezige materialen gerepareerd kan worden. In een omloopbaan om, zeg, Titan wordt het wat lastig om even wat onderdelen te halen. Ook kan de ruimtekeet worden gebruikt om de bemanning die ruimtetelescopen repareert in onder te brengen. Nu weten we wel dat NASA beweert dat er met de geavanceerde  James Webb telescoop echt helemaal niets mis kan gaan, dat de gecompliceerde constructie zonder problemen zich ontvouwt, maar toch is een dergelijk plan B erg handig op een miljoen kilometer afstand van de aarde. Ook kan met meerdere van deze ruimtehabitats een ruimteschip worden samengesteld dat op reis kan naar Mars of verder.

Bron:
NASA Tests a Versatile Habitat for Long-Term Missions, MIT Technology Review (2011)
Aanrader: Fotogalerij: A Deep-Space Home for Astronauts

3 gedachten over “NASA onthult ruimtekeet”

  1. Interessant koopje voor Alan Musks bedrijf “SpaceX” misschien? Scheelt een hoop ontwikkelingskosten, nu NASA geldgebrek heeft. Wie had dat ooit gedacht, een tweedehands ruimteverblijf voor spacepioniers, kopen, kopen, kopen, want je geld is straks anders niets meer waard. :)

Laat een reactie achter